Moto: „Neamul devine etern prin cultul eroilor”
Nicolae Iorga
Ziua Eroilor, marcată la Turda în data de 29 mai 2014, pe o vreme frumoasă și caldă nu a strâns prea multă asistență. Doar câteva zeci de persoane, dintre care multe aflate în trecere au asistat la manifestările dedicate celor care s-au jertfit pentru poporul și țara lor.
După prezentarea onorului militar, un sobor de preoți c oficiat o slujbă de pomenire a eroilor români. Primul care a vorbit a fost primarul urbei, Tudor Ștefănie, care a spus: ”Astăzi este o zi de sărbătoare, cu o însemnătate deosebită pentru creștini, pentru românii de pretutindeni, este una dintre cele mai mari sărbători creștine, Înălțarea Domnului, numită și Ispas, unul dintre cele 12 mari praznice împărătești ale Bisericii Ortodoxe Române. (…) Nu întâmplător această zi este dedicată eroilor neamului românesc, o zi în care, iată, îi comemorăm pe cei care au clădit, de-a lungul timpului această națiune, cu prețul vărsării de sânge sau chiar al vieții lor”, i-a omagiat edilul șef pe eroii români.
Au urmat la microfon comandantul garnizoanei militare din Turda, lt.-col. Ion Costinel Boboc. ”Soldatul necunoscut constituie pilda nemuritoare a neamului românesc iar mormântul său reprezintă locul de închinăciune și reculegere sufletească a generației prezent și a celor viitoare. În această zi de sărbătoare, cu sufletul plin de pioasă recunoștință rememorăm glorioasele fapte de arme și sacrificii ale înaintașilor noștri care au dat suprema jertfă pentru apărarea ființei neamului și pământului românesc”, a spus lt.-col. Ion Costinel Boboc, citând apoi vorbele marelui istoric, pe care noi le-am ales ca moto al acestui articol.
Cel care a relatat din amintirile sale cu eroi adevărați a fost g-ralul maior (r) Sever Andrei Mureșian, în vârstă de peste 90 de ani, cel care, ca de fiecare dată și-a omagiat foștii camarazi de arme: Pe parcursul secolului 20 am purtat două războaie mondiale, în care mulți eroi au căzut în luptă. (…) Monumentele de la Mărășești și din întreaga țară dovedesc pe deplin acest lucru. Mă simt obligat de aceștia să evoc pe cei cu care am stat cot la cot, pe front. Au fost transformați în mucenici și în sfinți care îl însoțesc pe Hristos în ziua înălțării lui”, a rostit ultimul general din rândul veteranilor de război români.
A urmat tradiționala depunere de coroane și jerbe la Monumentul Eroilor din fața Catedralei Ortodoxe unde instituții de stat, politice, economice dar și școli și grădinițe din oraș au adus, simbolic, omagiul lor celor căzuți pentru apărarea țării.
Cel mai aplaudat moment a fost defilarea militarilor, aplaudată, ca de fiecare dată de cei prezenți.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin apariția Decretului-lege nr. 1693/4 mai 1920 - care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorita cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos - România devenind cu acest prilej primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali. Astfel, această dată a fost decretata sărbătoare națională a poporului român, iar un rol important l-a avut Societatea "Mormintele Eroilor Căzuți în Război" (înființată în 1919) și transformată ulterior, în 1927, în Societatea "Cultul Eroilor". Datorită acestei organizații, aflată sub înaltul patronaj al Reginei Maria, în anul 1923 s-a inaugurat și Mormântul Ostașului Necunoscut, amplasat inițial în fata Muzeului Militar Național din Parcul Carol.
În anul 1995 a fost adoptată Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor, iar prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război se realizează o mai amplă cuprindere a tuturor manifestărilor si preocupărilor specifice promovării cultului eroilor la români. Articolul 39 al acestei legi prevede sărbătorirea Zilei Eroilor cu prilejul Zilei Înălțării Domnului.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.