24
Mie, Apr
10 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

pensie suciuOrdonanţa 230/2008, poreclită „legea lui Boc” a stârnit reacţii colorate din partea multor persoane care intră sub incidenţa acestui proiect de hotărâre. Conform actului publicat în Monitorul oficial din 5 ianuarie 2009, toţi pensionarii peste limita de vârstă, precum şi cei ai instituţiilor din domeniul justiţiei, de apărare, de ordine publică şi siguranţă naţională, nu vor mai putea cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat.


 Articolul 92, alin. 1, litera g, reglementează cele câteva categorii vizate: este vorba de beneficiarii pentru limită de vârstă ce „realizează venituri din exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială”. Această lege i-a pus pe cei dintre şefii de servicii din cadrul Primăriei Turda să aleagă: fie îşi păstrează salariul în administraţie şi renunţă la statutul de pensionar, fie îşi păstrează pensia şi renunţă la statutul de salariat în administraţie.

Trei capete mari pe butucul ordonanţei 230
Este vorba de Nicolae Suciu, Şef Serviciu API, Aurel Feneşan, Şef Serviciu Evidenţa Persoanelor Turda şi Gheorghe Bob, Şeful Poliţiei Comunitare. Având în vedere că fiecare dintre cei trei, foşti angajaţi în Armată, au beneficiat în momentul desfiinţării unităţii de plăţi compensatorii, conform Ordonanţei nr. 7 din 1998, ei vor fi nevoiţi să depună actele pentru suspendarea pensiei şi să restituie plăţile compensatorii, în cazul în care decid să îşi păstreze posturile în administraţie.

Lege cu dedicaţie specială
suciuNicolae Suciu, revoltat peste culme de această lege, susţine că este total „nedreaptă şi neconstituţională”, lezând câteva articole din Codul Muncii: „ Ordonanţa a fost făcută să lovească undeva la nivel înalt. Însă, nimeni nu s-a gândit că ar putea să lovească undeva, jos. Sistemul a devenit din ce în ce mai prost, de la an la an. Consider că această lege ar fi trebuit să vizeze doar nivelul central sau să fie analizat fiecare caz în parte. Este, oare normal, ca din instituţiile publice, să se ia două salarii, cum se întâmplă în anumite cazuri? De ce, de asemenea, revoluţionarii pot primi şi pensie şi salariu?”.
Actualul Şef al Serviciului API e hotărât să rămână pe postul său de acum, urmând  să restituie cele 120 de milioane de lei vechi pe care le-a primit în anul 2000 sub formă de plăţi compensatorii.
Altminteri, ar trebui să se mulţumească cu pensia mică de la Armată, care, în momentul pierderii funcţiei însuma 2.814.341 lei vechi, din cauza unei vechimi incomplete şi a legii care era în vigoare în anul 2000 şi care a fost rectificată ulterior. În prezent, Nicolae Suciu susţine că veniturile sale ajung la 24 de milioane de lei vechi, dintre care 7. 800. 000 lei vechi reprezintă rate lunare la CEC, pentru un împrumut de 790 de milioane de lei. De la servicul API vor pleca doi dintre angajaţi, aflaţi în aceeaşi situaţie, precum şi Ovidiu Marian, de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă.
Suciu e de părere că legea trebuia să aibă o altă formă: „fie se mergea pe linie de plafonare a veniturilor, fie pe impozitare deferenţiată. În forma în care e acum, e o bătaie de joc la adresa unora dintre noi!”

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh