20
Sam, Iul
3 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Ioan Chiş s-a aşezat pentru un sfert de oră pe fostul său scaun de consilier local pentru a prezenta actualilor aleşi o informare referitoare la situaţia actuală de la SC Domeniul Public SA Turda. De fapt, consilierul local Doru Anca a primit un „raport" din partea actualului şef al SC Domeniul Public SA, Ioan Chiş, care i-a gâdilat doar orgoliul şi i-a dat satisfacţia că a fost „băgat în seamă", fără ca peremistul să afle ceva în plus despre situaţia de la societatea subordonată administraţiei locale.

După ce a solicitat în nenumărate rânduri conducerii Consiliului de Administraţie al amintitei societăţi să prezinte Consiliului local Turda un raport asupra situaţiei financiare de acolo, în cadrul ultimei Thumbnail imageşedinţe a forului deliberativ i s-a dat satisfacţie însă, numai pe jumătate. Ba chiar pe sfert, am putea spune pentru că directorul Ioan Chiş este un politician care stăpâneşte bine limbajul de lemn, fiind în stare să rostească nenumărate cuvinte, fără a spune, de fapt, nimic. Aşa a făcut şi la ultima prezenţă din faţa consilierilor.

Dacă se promisese pentru ultima şedinţă extraordinară prezentarea raportului firmei de audit referitor la evaluarea efectuată în ultimele săptămâni la Domeniul Public, realitatea a fost alta. Ioan Chiş a prezentat consilierilor un fel de plan managerial care ar putea fi foarte bine downloadat de pe net. Se potriveşte la orice altă societate comercială.

Ioan Chiş către consilieri: „Am fost investit în urmă cu câteva zile, şi prin votul consilierilor locali pentru a ocupa postul de director al SC Domeniul Public SA Turda. În aceste zile am fost ocupat cu întocmirea unei informări privind situaţia economică financiară dar am preluat din mers şi activitatea societăţii care, evident, nu putea fi oprită. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii firmei evaluatoare, al cărei raport final îl aşteptăm, reiese că există anumite deficienţe în activitatea societăţii dar situaţia nu este de speriat." Aceste lucruri sunt cunoscute de tot oraşul Turda. Un anumit site de ştiri, care nu are nevoie de dovezi, a încercat să arunce totul în sarcina fostului director Radu Nechita. Acestuia i s-a alăturat Doru Anca, într-un fel de troc care, cu siguranţă, de va dovedi o afacere bulgărească. Adică una din care ambele părţi pierd, nimeni nu câştigă. Consilierul PRM continuă să facă unele afirmaţii denigratoare la adresa lui Nechita, fără acoperire. De aceea este atât de important raportul firmei de auditare, pentru a vedea, odată pentru totdeauna, dacă Radu Nechita este cel care se face vinovat de situaţia „dezastruoasă" de la RADP.

„Sperăm să lucrăm în aşa fel împreună încât să găsim căi de redresare astfel încât la anul să ne găsim într-o situaţie de profit. Vă promit că la sfârşitul acestui an situaţia economică va fi mult înbunătăţită. La scurt timp după instalare am readus în funcţii cheie persoane cu experienţă care au mai lucrat în societate şi împreună cu acestea am încheiat pe partea de asfaltări contracte pentru mediul privat la care lucrăm în acest moment aşa cum se poate vedea în oraş" continuă Ioan Chiş. Situaţia va fi mult îmbunătăţită oricum, când vor veni banii de la Primăria Turda, pentru lucrările executate de SC Domeniul Public SA Turda în ultimele luni.

După care, actualul director al SC Domeniul Public SA Turda emite nişte maxime demne de capacităţile de gestionare macro-economice ale lui Moise Guran: „Societatea îşi desfăşoară activitatea într-un pronunţat mediu concurenţial. Va trebui în viitor să ştim să lucrăm ca în mediul privat având ca principal indicator profitul. În acest sens va trebui să regândim politica de tarife astfel încât să acordăm o şansă reală societăţii la participarea la licitaţii iar în paralel să clarificăm situaţiile contabile deja existente. Va trebui să lucrăm la realizarea unei structuri de personal care să lucreze pe bază de competenţă şi care să ducă la creşterea randamentului în muncă." Ca şi cum până acum SC Domeniul Public SA Turda nu activa într-un mediu concurenţial, după ce a câştigat unele licitaţii pentru asfaltări sau a pierdut un întreg sector de activitate, cel de salubritate, ba chiar două, dacă socotim şi amenajarea spaţiilor verzi din municipiu. Până acum, oamenii de acolo au fost guvernaţi de criterii comuniste, noroc cu Ioan Chiş care va schimba totul...

„Serele pot aduce beneficii substanţiale dacă în perioada de iarnă pregătim viitoarea recoltă din aprilie-mai. Am luat măsuri pentru a nu face lucrări fără contracte ferme şi măsuri asiguratorii. Deja am încheiat contracte cu câteva firme pentru acest final de sezon cât şi pentru primăvară. Tot ce vom lucra vom lucra pe bază de contracte pentru a avea siguranţa încasării sumelor din contracte. Avem proiecte pentru micşorarea costurilor atât în ceea ce priveşte staţia de asfaltare (care are un foarte mare consum de combustibil lichid) cât şi centrala termică (mare consumatoare de gaz) şi vom trece pe alte tipuri de combustibil pentru a reduce aproape la jumătate consumul. Menţionez că am găsit înţelegere şi de la primărie privind recuperarea a o parte din creanţe, la această oră având de recuperat de aici 1 452 000 lei." Ei, asta este tot ce contează pentru angajaţii SC Domeniul Public SA, banii care vor veni de la Primărie, restul sunt texte din clasici poleite zâmbete complice din partea unor oameni care cunosc jocul, cum este Doru Anca. Un Doru Anca ale cărei complimente la adresa lui Ioan Chiş au fost urmate de solicitarea ca la următoarea şedinţă a Consiliului local Turda să participe ca invitaţi toţi membrii Consiliului de Administraţie de la SC Domeniul Public SA. O solicitare susţinută, culmea, de unul din adversarii politici ai lui Doru Anca, consilierul UDMR Adamossy Clara. „Mai rămâne să chemăm şi portarii!" a constatat sec primarul Ştefănie.

Solicitarea peremistului a fost motivată de o afirmaţie citită în presă, spune el, în Ziarul 21, spunem noi fără teama că le facem reclamă jurnaliştilor de la singurul ziar local: „Redactorii au luat aceste materiale din declaraţiile membrilor Consiliului de Adminstraţie. O declaraţie mă frapează pe mine. Domnul Szekely Istvan, membru al Consiliului de Administraţie, de profesie inginer ca şi mine, face următoarea afirmaţie: situaţia grea în care se află Domeniul Public este cauzată de lipsa de conlucrare între Consiliul local şi societate." Cu stilu-i consacrat de a spune doar partea care-i convine din adevăr, Doru Anca susţine că a citit în presă despre afirmaţiile lui Szekely. Acesta este un lucru foarte rău, pentru că denotă un fel de incompetenţă din partea consilierului PRM, atâta vreme când cele scrise de „redactori" erau ataşate proiectului de hotărâre prin care Doru Anca şi colegii săi l-au validat pe Ioan Chiş în funcţia de director. Este vorba de procesul verbal al ultimei şedinţe al CA de la SC DPT SA, anexat proiectului de hotărâre şi pe care, evident, Doru Anca nu l-a citit. Dar a votat. În necunoştinţă de cauză.

"Nu s-au discutat și aprobat documentele depuse către Consiliul local. Firma a fost tratată cu superficialitate", spunea reprezentantul UDMR, Szekely Istvan care a continuat, mai încolo, în şedinţa CA: "Când se lucrează cu tarife aprobate de către Consiliul local, nefundamentate, s-au înregistrat pierderi. Acum se lucrează cu tarife duble, de către altă firmă". Acestea sunt afirmaţiile încriminate de Doru Anca care susţine că nu există culpă în sarcina Consiliului de Administraţie pentru că SC DPT SA a lucrat în virtutea unei licitaţii câştigate la preţuri propuse de fosta conducere a societăţii. De aceea vrea să îi audă pe membrii Consiliului de Administraţie ai firmei ce au de spus în şedinţa ordinară aferentă acestei luni. Ce nu spune Anca este că în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie, membrii acestuia au încercat să lase în scris, avertismentele pentru noul director. Aurel Truţă, spre exemplu a spus: "Trebuiesc făcute demersuri pentru încasarea preţurilor. Oficiul juridic să prezinte contractele şi situaţia juridică a acţionărilor în instanţă." Acelaşi Truţă care îndeobşte spune exact ce gândeşte spunea mai devreme în aceeaşi şedinţă: "Relaţia director-CA a fost bună atât timp cât societatea a avut profit şi s-a deteriorat când societatea a început să aibă probleme."

De aceea, este foarte important raportul firmei de audit care nu va ilustra poziţii politice ci adevăruri economice care pot fi comparate cu datele conţinute de cutia neagră a unui avion prăbuşit. Doar că avionul SC DPT SA are o a doua şansă. O garantează primarul Ştefănie care i-a mulţumit lui Ioan Chiş pentru că a avut curajul să se înhămeze la această muncă extrem de dificilă.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh