19
Mie, Iun
5 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Lupta pentru ciolan se ascute teribil la Turda. Certurile din Consiliul local s-au acutizat, ajungându-se până acolo încât schimbul de replici rostite de fețe pe care se citește clar antipatia profundă față de cel căruia îi sunt adresate produc un efect nedorit chiar în rândurile propriilor colegi. Mulți dintre cei aflați în coaliția ce deține momentan puterea în consiliul local se rușinează când Roș îi pune într-o situație ingrată, jignindu-l pe Ștefănie sau pe consilierii PD-L.

USL-iștii și PP DD-iștii nu mai au răbdare, vor să-și impună oamenii în diferite posturi din oraș, posturi cu care să-și răsplătească oamenii pentru efortul depus alături de ei în campania electorală dar și pentru a Thumbnail imageprelua frâiele a cât mai multor acțiuni care să le aducă un beneficiu de imagine. Deși nu o declară pe față și răspicat, cei care au format o coaliție vor să facă epurările de personal necesare pentru a putea ca, în locul acelora, să-și impună proprii oameni.

Astfel, în ultima ședință a forului aleșilor locali am văzut cum un consilier local, mare colecționar de diplome de studii, după chipul și asemănarea plagiatorului suprem din fruntea guvernului, mă refer aici la pesedistul Nicolae Roș, profită de orice ocazie pentru a-l provoca pe primarul ales, Tudor Ștefănie, și a transforma ședințele de Consiliu local într-unele total nelucrative. Prin vorbe grele, specialitatea admiratorilor lui Mircea Badea (purtătorul de pene pe fese, din cauza seriozității ardelenilor), Nicolae Roș a provocat și în cadrul ultimei ședințe a Consiliului local vreo trei-patru dispute verbale pe un ton care este mai potrivit pentru piețele românești decât pentru sălile de consiliu.

Pentru că se vede clar, de acum, că șeful său de partid nu-l poate stăpâni, iar comportamentul său va continua, se pare, toți cei aproape patru ani care i-au mai rămas din mandat, cineva trebuie să-i atragă atenția când sare calul. Consilierul Nicolae Roș amintește în fiecare ședință a Consiliului local Turda că acesta este forul care conduce orașul prin hotărârile luate în plen, în timp ce primarul este doar omul obligat să le pună în aplicare. Având Ziarul 21 în față, consilierul și-a revărsat frustrările adunate în cele câteva încercări nereușit de a-l bate pe Ștefănie, în fața electoratului, la alegerile locale din ultimii 8 ani. De fiecare dată când a candidat de primar, Roș a fost ”bătut la fundul gol” de actualul primar, turdenii refuzându-i postul de primar de oricâte ori acesta l-a cerut alegătorilor. Oamenii nu s-au lăsat ”răpiți de extaz” și admirație în fața nenumăratelor diplome care atestă studii peste studii ci, cunoscând omul, au ales să nu-i reprezinte. Nu mai departe de alegerile din 2012, Nicolae Roș a prins ultimul loc eligibil pe lista PSD Turda, unde a ajuns în detrimentul unor persoane din partid care au muncit, susțin sursele noastre din rândul social-democraților turdeni, de zeci de ori mai mult decât Roș, cum este, spre exemplu, cazul activei profesoare Doina Arion. Dar probabil a fost preferat tocmai pentru că este cunoscut modul provocator de a se adresa dușmanilor săi politici, folosind adesea jumătățile de adevăr, amenințări și jignirile care i-au atras antipatia majorității celor care îl cunosc cu adevărat.

Atacurile lui Roș dintr-o altă ședință a Consiliului local, la adresa primarului în funcție, care nu era prezent, au provocat următoarea reacție, găzduită pe blogul personal al lui Tudor Ștefănie: ”Domnului consilier Nicolae Roş îi recomandăm cumpătare în exprimare, evitând acuzaţii de genul „mercenari”, deoarece, la nivelul forului turdean din care face parte, aşteptările şi pretențiile impun o anumită eleganță”. Ce a înțeles consilierul? Aproape nimic, dovadă faptul că a solicitat cuvântul în ședință iar la un cu totul alt subiect aflat în dezbatere, conform ordinii de zi, Nicolae Roș a început, un nou ”meci” cu primarul ales. Bineînțeles, după ce și-a înșirat, din nou, că altfel nu se poate, studiile și funcțiile ocupate de-a lungul vremii.

Sigur că disputa verbală este tratată pe larg într-un alt material din acest număr, însă nu trebuie trecute cu vederea comportamentele nepotrivite cu o funcție ca aceea de consilier local iar noi, jurnaliștii locali, mai ales cei care nu avem atâta școală ca Nicu Roș, ne simțim datori să-i atragem atenția când ”sare în lucernă”. Așa am făcut și cu Doru Anca atunci când, vă amintiți, l-a luat de gât în plină ședință a Consiliului local pe colegul său Corneliu Sârbu, ori când același consilier a avut o reacție și o replică de birjar la adresa unui preot maghiar, care a murit două ore mai târziu în urma unui infarct.

Nicu Roș este recidivist în disputele cu primarul Ștefănie, care apar, culmea, atunci când este presa de față, în încercarea obținerii, probabil, unui capital politic deși, în opinia noastră efectul este unul invers. În afara acestui fapt, iată că, Nicu Roș, consilierul despre care foarte puțini turdeni știu că există, se erijează în pionul principal al unei ”inchiziții” instituite de cei care doresc schimbarea mai multor directori și șefi de servicii care sunt considerați ”oamenii lui Ștefănie”. Nu mai departe de ieri, în ședința comisiei de specialitate nr. 2, cei care au participat, susțin că Nicolae Roș a vorbit pe un ton menit să intimideze cu cei care urmau să prezinte raportul instituțiilor pe care le conduc, în plenul Consiliului local. Un exemplu este managerul Narcisa Pintea care a plecat cu ochii în lacrimi în timp ce Nicolae Roș îi spunea ceva de ”genul”: ”și să vezi ce te așteaptă în plen!”

Incidentul a ajuns la urechile primarului care a luat atitudine, cerând ca șefii de servicii sau ai instituțiilor subordonate consiliului local să fie tratați cu respect pentru că au muncit opt ani cu rezultate foarte bune. Acesta este și motivul declarat de Ștefănie pentru care a solicitat consilierilor să aprobe filmarea tuturor ședințelor de comisii, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

Pentru echidistanță, trebuie să precizăm că Ștefănie nu a cerut filmare ședințelor de comisie când PD-L avea majoritate în cadrul acestora, dar aceasta nu înseamnă că propunerea sa, din ceasul al 12-lea, nu este una bună.

Însă modul de adresare al consilierului Roș, ca și cum el ar fi mare șef peste angajații din primărie, deși nu este, pare a face parte dintr-un scenariu minuțios pus la punct de membrii coaliției aflate la putere, de intimidare, terorizare și amenințare a celor aflați pe o listă despre care ”gurile rele” spun că a fost întocmită de USL și PP DD, și pe care sunt trecuți toți cei care se dorește a fi schimbați din funcții de aceste partide, pentru a fi înlocuiți cu oamenii lor.

Funcțiile vizate acoperă atât servicii din Primăria Turda cât și de la școli, grădinițe, spital sau alte instituții ori regii subordonate Consiliului local. Iar adevărul celor afirmate aici se va vedea în perioada următoare. Mai mult, din informațiile noastre, aproape toți directorii de școli și grădinițe vor fi schimbați, în afară de Gelu Lobonț, de la Colegiul Național Mihai Viteazu, și Doru Mateescu,d e la Colegiul Tehnic. Însă doar timpul ne va dovedi dacă informațiile noastre sunt corecte și exacte sau nu.

În mod normal, o schimbare făcută conform legii nu trebuie să supere pe nimeni. Sunt lucruri normale dacă sunt făcute legal. Însă prin metode de acest gen, ele devin epurări, schimbări pe criterii politice iar acestea sunt sancționate de legislația în vigoare. În consecință, atât se cere pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții acceptabile în Primăria Turda și consiliul local: decență, respect reciproc, limbaj civilizat pe un ton echilibrat.

 

 

Pin It

Comments   

# Guest 2012-08-28 13:43
Ziaristul lu peste prajit ma distreaza chestia asta ca intotdeauna o parte face doar lucruri bune si cealalta doar rele asa ca lasa vrajeala cu Stefanie si trupa lui pentru ca au furat destul lasati sa vina si altii sa faca aceleasi lucruri ca romanii tot sunt o natie de hoti si smenari.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2012-08-28 17:44
Quoting pit:
Ziaristul lu peste prajit ma distreaza chestia asta ca intotdeauna o parte face doar lucruri bune si cealalta doar rele asa ca lasa vrajeala cu Stefanie si trupa lui pentru ca au furat destul lasati sa vina si altii sa faca aceleasi lucruri ca romanii tot sunt o natie de hoti si smenari.


Poate ca sunt eu ziaristul lui peste prajit, ca la adapostul anonimatului poti sa te dai mai grozav decat esti, dar probabil tu nu stii citi. Pentru ca am relatat in nenumarate articole faptele unora sau altora dintre politicieni, fara sa le judec. Insa acest editorial, ca un articol de opinie, este parerea mea pe care sunt liber sa mi-o expun, mai ales ca, aproape sigur, stiu mult mai multe din cele ce se intampla nu numai in politica din zona ci si in alte domenii.
Iar romanii nu sunt o natie de hoti si smenari. Incearca sa vorbesti pentru tine, nu ii jigni pe toti.
In istoria Romaniei, exista regi veniti dintr-o taramult mai dezvoltata decat a noastra, dinGermania, care au iubit tara asta si pe oamenii din ea mai mult decat o fac unii dintre cei care s-au nascut aici. Aceia se imbracau in costum national, au construit palate din banii lor, care acum sunt zestrea culturala lasata noua, in timp ce unii dintre noi accepta ca noi suntem tiganii care fura, cersesc si siluesc la Paris si aiurea.
Un exemplu esti chiar tu, alaturi de tonomate ca Badea sau Ciutacu.
Hai sa ai sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh