23
Dum, Iun
4 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

După ani de zile în care nici un poștaș nu a mai fost tâlhărit la Turda, iată că un astfel de caz s-a produs, din nou. Este o infracțiune gravă care vorbește de la sine, în momentul declanșării sale, despre o stare socială precară, la 24 de ani de la revoluție. Pe ”vremea lui Ceaușescu”, vă amintiți să fi existat astfel de fapte antisociale? Nu cred.

Cel mai rău este că acest atac nu este unul singular. Nici măcar la Turda. Ne sunt semnalate de multe ori atacuri ale vreunui necunoscut asupra unei doamne căreia i-a smuls bijuterii ori alte bunuri, a existat cazul acela grav când două venerabile profesoare nonagenare au fost atacate și tâlhărite în propria casă, furturi din gospodăriile oamenilor se întâmplă, practic, zilnic.

Siguranța publică, siguranța socială, au fost probleme ridicate de diferite foruri, de ONG-uri, de politicieni, în diferite întruniri din orașul de pe Arieș. Cu toate acestea, din cauza un_NIK1894ui număr extrem de mic de polițiști care să descurajeze pe răufăcători, acest tip de evenimente anti-sociale continuă să se producă, din păcate, cu o frecvență mai mare decât cea pe care ne-am dori-o fiecare dintre noi. Poliția local, și ea cu efective reduse, nu face față amplelor areale unde ar trebui să fie prezentă. Unde mai pui că, în rândul populației, această instituție nu are o imagine prea bună. Poate că aici ar trebui să mai lucreze conducerea Poliției Locale, mai ales prin fapte.

Fără a fi rasist, trebuie să spunem clar că la Turda, țiganii te doboară pe stradă cu obrăznicie, cerșetori sunt peste tot iar cei care ar trebui să facă ceva, nu mișcă un deget, deși sunt plătiți cu bani frumoși și sunt în slujba statului. În decembrie 1989, cei care s-au ridicat împotriva dictaturii ceaușiste au dorit să o înlocuiască, nu-i așa, cu dictatura cetățeanului. Din păcate și acel demers a fost deturnat cu rapiditate, transformând societatea românească într-una demnă de America Latină, nu de Europa.

Ce poate să facă turdeanul pentru a se apăra pe el și semenii lor de atacul unor infractori fără scrupule, care îți dau în cap pe stradă pentru a-ți fura câteva milioane? Trebuie să ne organizăm în grupuri pe străzi, pe cartiere, trebuie să ne transformăm în poteră? Pentru că acest stat pare incapabil să ne apere de ”lupii” ce dau iama în ”turma” noastră.

Este vorba și de atitudinea forțelor de ordine. De nivelul de pregătire, de autoritatea cu care ele sunt investite. Am văzut un caz, în parcul destinat copiilor din apropierea Grădinii Zoologice de la Târgu Mureș. Un polițist local a observat un țigan beat, murdar și urât mirositor, așezându-se pe o bancă din acel par, cu o sticlă de băutură. Omul legii l-a apucat de o aripă și l-a condus, autoritar, în afara zonei destinate copiilor. Peste un minut, o doamnă bine îmbrăcată care își supraveghea odrasla și-a aprins o țigară. Polițistul local i s-a adresat imediat ” – Vă rog să stingeți țigara sau să părăsiți incinta parcului. Fumatul este interzis”. Omul putea să-i dea și o amendă, dar nu a făcut-o.

Ei bine, mergeți seara în centrul istoric al orașului Turda să vedeți câtă țigănime sparge sămânță pe dalele de acolo. Numărați câți scuipă pe jos. Face cineva ceva? Nu! Ba într-o dimineață, un membru al aceleiași etnii  - iar enumerările mele nu vor să generalizeze o impresie referitoare la țigani – era mort de beat. A început să urle la polițiștii locali care erau în mașina de patrulare, amenințându-i, iar cei doi oameni de ordine au rămas în automobil, ba peste câteva minute, au cerut chiar întăriri. Dar scandalagiul plecase deja, creându-și în cap convingerea că acei polițiști nu-i vor face nimic nici data viitoare când îi va insulta și amenința.

Așa că noi, ca umili reprezentanți ai presei și ca parte a societății turdene, îi invităm pe polițiștii de toate felurile să ia atitudine pentru a face din acest oraș un oraș în care poți să te plimbi în deplină siguranță, fără teama că un bețiv îți dă în cap sau fără să îți fie teamă să-ți trimiți copilul până la magazinul din apropierea casei tale. Pentru apărarea ordinii publice este necesară puțină autoritate, măcar în apărarea și punerea în executare a legii.

Nu mai vrem femei omorâte în propria casă sau poștași atacați ziua ”în amiaza mare”. Dacă nu, le sugerez de pe acum reprezentanților societății civile să încropească o poteră. Eu mă înscriu oricând.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh