16
Dum, Iun
10 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Multe lucruri sunt făcute de-a-ndoaselea pe la noi. Mulți oameni țin de scaune sau, mai grav, consimt să își facă munca după vorba doar românească ”las’ că-i bine și-așa rău”. Din păcate, trebuie să recunosc faptul că și eu mă supun uneori acestui dicton, chiar dacă după aceea mi-e ciudă pe mine și-mi vine să-mi dau palme. Dar nu este vorba despre mine aici, așa că aș vrea să discutăm două subiecte care mi se par extrem de importante iar primul dintre ele este accidentul care a ucis sute de kilograme de pește de pe râul Arieș, acum aproape două săptămâni._NIK1894

Era să mor de râs când am citit un comunicat de presă al celor de la Apele Române care susțineau, nici mai mult nici mai puțin, că ploile abundente au ucis peștii. O aberație mai mare nu am auzit decât din gura unor politicieni și a unor jurnaliști. Specialiștii de la ape și-au pus semnătura pe o declarație publică prin care se spunea cacofonic că ” Conform rezultatelor analizelor şi investigării fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi căderea unor precipitaţii abundente, în zona bazinului hidrografic al râului Arieş, cu antrenarea de substanţe aluvionare fine de pe versanţi şi din depunerile de pe albie", arată un buletin de analiză al instituţiei”.

Observați cum sunt în stare unii să învelească ciocolata în staniol asemenea marmotei din reclamă ajungându-se, mai încolo, în același document să se afirme aberații care îl fac pe orice pescar începător să se tăvălească de râs: ”Pe corpul şi branhiile peştilor recoltaţi erau depuse particule fine de nămol, cauza posibilă a mortalităţii piscicole fiind asfixierea mecanică”. Ce spuneți de justificarea aceasta, o concluzie în spatele căreia se ascunde neputința celor de la Apele Române de a reacționa în timp util în cazul unor astfel de accidente, pentru a prinde vinovații. Niște vinovați extrem de bogați, niște adevărați șarlatani ai zilelor noastre, oameni care își bat joc de sute de angajați pentru a-și băga bani în buzunar. Ca să înțelegeți despre ce vorbesc și la cine fac referire nu trebuie decât să urmăriți ediția din 2 iunie a emisiunii de pe PRO TV, ”România, te iubesc”. Este vorba de cei de la CupruMin Deva, despre miniștri ca Varujan Vosganian, despre un lanț mafiot ca și cel care decimează pădurile țării.

Peștii supraviețuiesc zile întregi în băltoace cu 90 % noroi însă cei de pe Arieș au murit de la ”particule fine de nămol”. Sunt de râsul curcilor!

Cei de la Apele Române au mers contra apei, deși manualele îi învață exact contrariul, au prelevat undeva către amiaza zilei cu moartea peștilor probe din văile suspecte, de unde vine, de obicei, moartea piscicolă. Numai că unde ucigașă de ape acide a trecut când ei încă dormeau în paturile călduțe, a produs nedoritul efect și s-a propagat în Mureș și apoi mai departe, diluându-se, evident.

Măcar cei de la Direcția Sanitară-Veterinară Cluj au cinstea și bărbăția să spună lucrurilor pe nume, confirmând ipoteza pe care noi am avansat-o, deși nu suntem specialiști, încă în ziua producerii mortalității piscicole. Simpla declarație de mai jos, pe care am preluat-o din Ziua de Cluj, ar trebui să îl facă pe directorul Asociației Pescarilor și Vânătorilor Sportivi ”Potaissa” Turda, Marius Mașca, să deschidă un proces în instanță împotriva celor care administrează nu numai mina de la Roșia Poieni dar și Iazul de decantare de la Valea Șesii: ”Şeful DSV Cluj Nicolae Pivariu spune că este vorba, totuşi, de deversări accidentale dintr-un iaz de decantare, cu ape acide. "După recoltarea probelor am constatat că apa e în parametri din punct de vedere calitativ, e în regulă, dar noi am recoltat probele în jurul orei 11 iar din investigaţiile făcute am constatat că viitura era între orele 4 şi 7 dimineaţa; apa şi-a produs efectele şi a trecut. Directorul DSV Alba, Mircea Miclea, spune că e vorba de o deversaţie de ape acide de la unul dintre lacurile la limita dintre judeţe, la Roşia Poieni. A fost ploaie mare şi se pare că unul dintre lacurile unde era depozitat a trecut peste baraj", spune Nicolae Pivariu pentru Ziua de Cluj.

Quod erat demonstrandum.

Trecem la cel de-al doilea subiect al săptămânii. Numirea, subliniez, NUMIREA doctorului Vasile Grumaz la cârma Spitalului Municipal Turda. O înscăunare sută la sută politică, fără legătură cu competențe managerial sau de altă natură, constatate în urma unui concurs etc. Nu este mai puțin adevărat că și precedenții directori au fost puși tot de către puterile vremelnice, însă măcar aceia au tăcut, au făcut ”ciocul mic” și nu au încercat să umble cu ”cioara vopsită”.

Proaspătul manager al Spitalului Municipal Turda a organizat o conferință de presă la care a avut grijă, așa cum a făcut și în campania electorală care nu i-a adus mult doritul post de parlamentar, să cheme doar partea plăcută de el a presei locale și județene. De ce, ca să poată ajunge la opinia publică doar ceea ce vrea el să ajungă, în forma prezentată de el și nu altcumva. Ei bine, de la partea prea-plăcută-de-Grumaz a presei turdene aflăm cum controversatul proprietar al unei clinici turdene, proaspăt director al spitalului local (cumul de funcții care face din el cel mai doctor dintre doctorii turdeni), declamă cu emfază cum, drăguțul de el, consideră că amestecul structurilor de tip politic în activităţile medicale ar reprezenta un atac direct asupra populaţiei iar „Neamestecul acestora în activitatea spitalului ar fi benefic atât pentru cetăţeni cât şi pentru politicieni” apreciază doctorul Grumaz, deși mie aceste din urmă cuvinte îmi sună a amenințare. Păi, dragă domnule doctor, politicul s-a amestecat în activitatea spitalului tocmai numindu-vă în funcție. Politicul și numai politicul v-a pus în scaunul de manager al Spitalului Municipal Turda, să fie clar, și numai politicul hotărăște unde merg banii în sănătate. De-aia ați fost pus director la Turda, în speranța că veți convinge pe colegii dvs. din PNL și USL să ”decarteze” niște sume frumușele pentru noi, pentru spitalul turdean. Tot de politic va trebui să ascultați câtă vreme veți fi în funcție, haide-ți să nu ne ascundem după deget. Eu nu înțeleg cum nu ați fost adus cu picioarele pe pământ de colegii din PSD și PNL care v-au sprijinit pentru a ajunge managerul spitalului, după ce au aflat ce declarații de tip ”nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi miroase” ați făcut.

În rest, vă dorim succes în noua funcție, sperăm să reușiți lucruri bune pentru bolnavii care vor trece pragul spitalului turdean. Altfel o să ajungeți să ne spuneți că bolnavii  mor din cauza vântului puternic sau, mai știi, din cauza curentului Perseidelor, că, deh, dacă și peștii mor din cauza ploilor…

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh