19
Vi, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

_NIK1894

Cine citește această rubrică pentru a se declara de acord sau, dimpotrivă, a combate criticile aduse de noi, le spun încă din primele rânduri că vor fi dezamăgiți. Este vremea vacanțelor, a concediilor, este timpul să ne relaxăm puțin, tocmai pentru ca apoi să putem reveni în forță, fiecare la locul său, în angrenajul societății turdene, în special, și al celei românești, în general.

Poate ne-a lovit și pe noi ”căldura-n cap”.

Vacanța elevilor este, pentru mulți părinți, printre care mă număr și eu, o perioadă de relativ răgaz. Unde mai pui că este și vremea concediilor anunțată de această caniculă apăsătoare care a apărut după săptămâni de ploi.

Așa că oameni încep să se îndrepte spre ștrandurile și lacurile din zonă care devin neîncăpătoare. Chiar sâmbătă am asistat la deschiderea Ștrandului Durgău, un obiectiv turistic foarte iubit de localnici, mai ales de cei care stau în apropiere. Acolo poți mânca sau bea o bere ori o răcoritoare la prețuri comparabile cu cele de la orice alt agent economic din oraș.

Anul trecut acolo am cunoscut persoane care au venit de departe, din Sibiu ori Bistrița Năsăud, iar chiar sâmbătă dimineața am întâlnit o familie din Maramureș, din Borșa, care se declarau plăcut impresionați de lacurile sărate de la Turda. Pentru că aici există mai multe lacuri sărate, dar și dulci, cum ar fi Csiki, foarte apreciate de turiști sau localnici.

Bineînțeles că turdenilor nu le convine să plătească atunci când merg la baie, tocmai de aceea,  unii aleg lacurile gratuite cum ar fi Tarzan, sărat și cu apă foarte bună sau bălțile de pe același aliniament cu el, dar care, culmea, sunt dulci. Mulți dintre cei cu care am discutat, spre exemplu un grup de la Deva, au spus că apele de aici sunt în topul preferințelor lor, aceasta după ce au fost la majoritatea lacurilor cu apă sărată, în frunte cu cele de la Someșeni și Ocnele Sibiului. Dealtfel, anii trecuți venea la Lacul roman (ștrandul din Băile Sărate Turda), de oricâte ori avea ocazia, fostul rector al Universității Babeș Bolyai, fostul ministru Andrei Marga, împreună cu soția. El spunea că, în zilele de vară, cu vreme frumoasă, nu vine la Turda doar când efectiv nu poate.

Un caz similar care a făcut multă imagine Turzii este cel al celebrului actor deținător al secretului ”tinereții fără bătrânețe”, Florin Piersic, cel care stătea câte două trei săptămâni, aproape zilnic, în ștrandurile de la noi, unde și-a făcut prieteni. Îl găseai, de multe ori, înconjurat de 20-30 de turdeni, mai tineri sau mai bătrâni, într-un cerc de înotători, mai bine zis de plutitori, din care, periodic se ridicau hohote de râs provocate de nenumăratele bancuri rostite de maestru cu farmecu-i cunoscut.

Și atunci noi, localnicii, de ce să nu profităm de aceste bogății ale naturii cu care Dumnezeu a blagoslovit zona noastră, de la Cheile Turzii și ale Turului, la Salina și lacurile sărate care aduc atât de mulți bani în zonă? Dacă acei bani sunt folosiți sau nu așa cum se cuvine de către cei care sunt în funcțiile care le gestionează o să vorbim cu altă ocazie. Acum o să ne mulțumim să ne facem planuri de umbră sau apă numai bună pentru scăldat, ba putem să ne permitem și niște mititei, până nu ne interzice Europa și această plăcere…

Dar răcoarea adevărată poate fi găsită doar la poalele pădurile de pe Valea Arieșului, acolo umbra este deasă iar aerul curat. Ce mai așteptați, este o vale pe care și-ar dori-o aproape toți românii. Și sunt atâtea obiective de vizitat în acești munți însă pentru aceasta trebuie să vă abateți, cu curaj, de la drumul mare și să folosiți drumuri forestiere și poteci. Răsplata va fi pe măsură, vă asigur.

Nu are rost să mai vorbim de ceea ce ne deranjează pe fiecare dar nu reușim să îi punem capăt atunci când ieșim în natură, mizeria lăsată acolo,  tocmai de aceea voi atinge și acest subiect. Să aflăm că are rost să vorbim și să acționăm. În primul rând, ar trebui ca fiecare să fie educat. Dar nu e. Apoi ar trebui ca vecinii săi să fie educați. Dar nu sunt toți. Iar, în sfârșit, ar trebui să existe organe de ordine care să supravegheze  locurile foarte populate de ieșire la iarbă verde, să amendeze, să devină prezenți și vizibili. Un român care trebuie să plătească pentru că face mizerie, între a plăti și a nu face murdărie, alege întotdeauna ultima dintre cele două soluții.

Nu vi se pare că și politicienii sau mai potolit în ultima vreme? Și-au cam împărțit ce au putut să-și împartă iar acum, dacă vor să mențină ce au vor trebui să muncească. Să gestioneze așa cum trebuie serviciile pe care le au în subordine, altfel cetățeanul îl va sancționa, în 2016.

Dar, până vedem ce drumuri mai asfaltăm sau mai tratăm cu substanțe miraculoase pentru a putea circula mai bine pe ele, în condiții cât mai apropiate de scumpele drumuri asfaltate, haideți să ne relaxăm, ba-n concedii, ba-n vacanțe, ba la muncă, pentru că e ”căldură mare, monșer!”

Vacanță și concedii plăcute!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh