19
Mie, Iun
4 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Eu, ca ziarist, ar trebui să mă transform într-un Grinch, când vine vorba se Sărbătorile de iarnă? Să continui să arăt realitatea crudă, a celor din comunitățile noastre, sau să-mi pun frâu gurii, degetelor și minții, ”drogându”-mă cu liniștea ce plutește în aer?

Pot eu oare, să ”împac și capra și varza”?

Desigur că există multe instituții, asociații și formațiuni de tot felul, de la partide politice la parohii religioase care, de sărbători, fac gesturi umanitare care aduc multă bucurie în sufletul unor oameni. D_NIK1894ar oare reușesc ele să își aducă aminte de toți cei care ar avea nevoie de o alinare. Sau toți fac daruri acelorași oameni?

Prea multe întrebări, izvorâte din imperfecțiunea unei societăți cu iz democratic, cum este cea de pe la noi. Cei din Turda îi cadorisesc pe bătrânii de la Așezământul ”Acoperământul Maicii Domnului” sau persoanele de la Sf. Irina etc. , cei de la Câmpia Turzii fac, la rândul lor, cadouri copiilor de la Centrul ”Carine” și nu numai. Exemple foarte bune, toate, de urmat de către cât mai multe persoane, firme și instituții, ale căror astfel de gesturi, puse laolaltă, ar mișca angrenajul social inert și inept din această zonă. Pentru că, trebuie să o spun, negru pe alb, la noi protecția socială mai are multe de îmbunătățit. Există multe persoane nevoiașe care se plâng, atât la Turda, cât și la Câmpia Turzii, iar sistemul a intrat într-o redundanță nocivă, iar multe persoane care trăiesc la limita subzistenței sunt manipulate politic de tot felul de personaje grotești, ce se ascund sub fațada amabilității și falsei preocupări.

Pentru alte personaje, asistența socială a devenit o afacere. Credeți-mă că știu ce vorbesc, iar dacă pentru  DNA și celelalte organe de anchetă nu ar fi mai importanți peștii mari, enormi, care să le aducă imagine, mai ales dacă îi arestezi la aeroport sau la vreo televiziune, dacă se poate, când sunt în direct, ei bine, atunci, săracii României, ai Clujului, dar și ai Turzii și Câmpiei Turzii, în mod special, ar duce-o mult, mult, mai bine. Există în zonă aparate supraaglomerate, ai căror angajați se calcă în picioare, plătiți de la bugetul local. Dacă îi verifici, toți sunt rude ale cuiva, toți sunt ”pile” ale cuiva (De ce l-ați împușcat pe Ceaușescu, stimabililor, acum este ca și atunci, și tot minciuna și hoția ne guvernează).

Am reușit, în acest an ca, în urma demersurilor jurnalistice pe care le-am întreprins, să schimbăm administratorul Cantinei de ajutor social din Câmpia Turzii care, pe la spatele primarului, se plimba prin Europa în timp ce bieții muritori de foame din oraș primeau un colț uscat de pâine, asta când nu era cantina socială închisă. Așa cum s-a putut acolo s-ar putea și în alte părți, doar că intervine rutina, intervin relații interumane care îi fac pe liderii comunităților să închidă ochii sau să devină părtași la exploatarea asistaților sociali într-un mod care numai creștinesc nu poate fi numit. Nu spun că toți din acest sistem sunt așa, sunt sigur că nu, dar tot atât de cert vă spun că există găști și filiere care ar trebui distruse. Câteodată nici nu știi ce e mai bine, să schimbi conducerea sau să îi lași tot pe ei, după ce și-au umplut buzunarele, pentru a nu pune în funcții vreun flămând care vede în acest domeniu o cale spre căpătuială.

Că tot vorbeam de ce e creștinește și ce nu, cu toată dragostea mea de creștin ortodox care crede în Dumnezeu, în Maica Domnului și în toți sfinții vă spun că mă dezic de politica Bisericii noastre strămoșești în acest domeniu unde ea ar trebui să fie fruntea. Dacă în Italia cele mai multe edificii de binefacere sunt administrate de Biserica Catolică de ce la noi Biserica ortodoxă continuă să construiască biserici faraonice, în loc de spitale și sanatorii? Ce se întâmplă cu acești preoți, înalți prelați și călugări? Ce vor să facă din religia noastră? Poporul se îndepărtează tot mai mult de această biserică ai cărei capete umblă placați cu aur în merțane maneliste. Ce s-a întâmplat cu preoții plini de har pe care orice român îi urma până la capătul pământului? Nu vreau să spun mai multe pentru că ultima mea dorință este să fac rău Bisericii ortodoxe, bisericii strămoșești, a românilor. Nici aici nu spun că toți sunt așa, dar, din păcate, cei mai mulți. V-o spun pe șleau, dragi preoți, nu vă îmbătați cu apă rece considerând că internetul cluburile și libertinismul acestui veac vă decimează biserica. Nu, nu, coi sunteți cei care faceți asta, voi îi îndepărtați de oameni aruncându-i în dezorientarea dată de dezamăgire și dezrădăcinare religioasă. Căutați vina la voi și nu va fi totul pierdut!

Așadar, dăruiți ca să primiți, bucurați-i pe semenii voștri și veți fi răsplătiți.

Așa cum, am uitat să dau exemplul acesta, face Ziarul 21 de câțiva ani buni. Este singura instituție de presă din zonă care reușește în fiecare an, la toate sărbătorile importante să aducă bucurie unora dintre cititorii săi. Și de această dată Ziarul 21 a cadorisit prin tragere la sorți dintre mii de taloane, șapte fericiți câștigători ai unor pachete cu toate cele necesare pentru masa de Crăciun și doi alți, de această dată prea fericiți, câștigători a câte unei jumătăți de porc.

Sărbători fericite și luați exemplu, că dilema, oricum, rămâne…

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh