Când munceam prin Italia, sezonier, circulam mult cu autocarele sau microbuzele firmelor de transport internațional. La opririle din România, dar și din Ungaria, eram asaltați de țiganii-rromi cu ”Alba-neagra”, un joc, chipurile de spirit de observație și acuitate vizuală,, unde unii dintre bieții români care veneau cu bani de la munca de dincolo erau tentați să mizeze. Evident că, atunci când era vorba de sume mici câștigau, pentru ca, ridicându-se miza, să piardă întotdeauna, adică, mai clar, fără excepție.
Nu mai puteai câștiga nici din noroc pentru că bila părăsea deja masa, nu se mai afla sub nici un pahar, era palmată iar dacă încercai să ridici și celelalte două pahare, pe care nu le-ai ales, îți mai luai și o bătaie de la naționalitatea conlocuitoare.
Am observat, ca și dumneavoastră, și poate de aici sunt atât de sceptic vizavi de politică și cei care candidează, că noi, românii, la orice tip de alegeri, orice am alege, pierdem. Exact ca la ”Alba-neagra”. Și nu pierdem chiar de la început, tot ca la alba-neagra, ci pe parcurs, când candidatul susținut și ales de noi se schimbă, începe să închidă ușa în nasul alegătorilor, iar asta se întâmplă cam după ce prinde al doilea mandat. Exemplele sunt nenumărate. Bineînțeles că există și excepții, doar că eu nu le cunosc, poate știți dvs. câteva. De aici a și venit ideea cu limitarea mandatelor de posturi pe care le poți câștiga în urma alegerilor la două. Pentru că, unii consideră că de la al doilea mandat încolo, alegătorii pierd ca la ”Alba- neagra”. Nu știu dacă este bine sau este rău, vor hotărâ cei pe care i-am trimis în Parlamentul României.
Însă mai există și alte motive, alte metode prin care poți fi împiedicat să ajungi la un al doilea mandat. Și în acest caz, alegătorii de rând pot pierde, dacă omul politic este de calitate. EI pierd tot fără legătură cu ei, tot ca la ”Alba-neagra”. Un astfel de caz este candidatura lui Alin Tișe pentru un al doilea mandat la șefia Consiliului Județean Cluj, când a fost învins de Uioreanu pentru că și-a supărat oamenii din partid. Pe cei grei din PDL Cluj, printre care, evident, și pe primarul turdean Tudor Ștefănie. Dar să n-o zic eu pentru că eu sunt un umil ziarist de provincie, nu mă pricep. În puțina mea facultate, însă, pe care am frecventat-o la Cluj și Baia Mare am avut câțiva profesori de excepție, mai ales cei de drept constituțional și de politologie, spre exemplu. Unul dintre aceștia, care m-a onorat în anul I cu un 10 la lucrarea susținută despre liberali și liberalism, este profesorul Liviu Zăpârțan, o personalitate indescriptibilă, un fin ”chirurg” al zonei politicului. Fost ambasador al României la Luxemburg, iar acum profesor la Facultatea de Științe Politice, din cadrul UBB Cluj, Zăpârțan l-a certat pe Tișe chiar la susținerea lucrării sale de doctorat cu tema ”Concepţii privind rolul discursului politic în consolidarea democraţiei”, profesorul fiind chiar coordonatorul lucrării. ”La primele alegeri, din 2008, ați avut o comunicare mult mai bună cu partidul și acest lucru s-a văzut, ați câștigat alegerile. În 2012, comunicarea a fost deficitară și alegerile au fost pierdute”, i-a spus Liviu Zăpârțan lui Tișe.
Iată ce scrie Știri de Cluj: ”La alegerile din iunie 2012, partidul nu s-a mai adunat în jurul lui Alin Tișe, care nu a mai fost susținut în zonele din afara municipiului, unde era în conflict cu primarii. Unul dintre aceștia este primarul de la Turda, Tudor Ștefănie, care nu i-a mai făcut campanie. Tișe a pierdut alegerile în fața lui Horea Uioreanu, după ce în campania electorală pentru șefia CJ Cluj nu a fost sprijinit de membrii filialei. Aceștia i-au reproșat faptul că s-a delimitat în timpul campaniei de PDL, temându-se că va pierde voturi din cauza notorietății partidului”. Având în vedere că Uioreanu e la pușcărie, poate că locuitorii județului Cluj au pierdut prin nealegerea lui Tișe. Sau au câștigat, dacă ne dăm seama că el s-a ”transformat” în timpul primului mandat, ca orice alt personaj politic ajuns la putere. Și aici există excepții, iar eu cunosc una: Radu Ioan Hanga, primarul Câmpiei Turzii. A mai fost primar, l-am cunoscut și ca manager de întreprindere, a revenit primar, nu am observat nici o modificare a omului politic.
Cel scrise de mine nu sunt doar pentru concetățenii mei alegători, ci și pentru cei care vor candida în 2016 la orice funcție pusă în joc. Atenție la ce faceți în primul mandat, la cum vă transformați și, mai ales, nu pierdeți sprijinul colegilor din partidul vostru. Ai intrat în horă, trebuie să joci. În caz contrar, dacă te desprinzi din horă ai putea ajunge trântit într-un șanț, de la forța centrifugă, nu de la altceva…
Cât despre noi, alegătorii, ducem o eternă luptă pentru a nu pierde, la alegeri, ca la ”Alba-neagra”. Putea-vom oare noi, vreodată să strigăm în cor: am câștigat? Speranța moare ultima.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.