07
Ma, Apr
80 New Articles

Opinie
Typography

După ieșirea fostului primar Ștefănie din lumina reflectoarelor politicii locale, turdenii s-ar fi așteptat de la mai tinerii reprezentanți ai PNL la o maturitate și eleganță care să-i facă mândri pe cei care i-au votat
 de alegerea făcută. Însă cei rămași au o prestație cel puțin jalnică, la nivel politic, vorbind mult și prost în media și, mai ales, trecând la jigniri și atacuri la persoană nedemne nici măcar de reprezentanții PRM, care au un, uneori, un limbaj mai colorat.

Trist este că acest autointitulat „Grup al consilierilor liberali din Consiliul Local Turda” se dă peste cap să-l mulțumeascThumbnail imageă pe cel de care, pe la spate, vor să scape. Au umplut deja târgul cu poveșt despre cât de viteji vor fi ei întru debarcarea lui Ștefănie. Asta „pe la spate”, pentru că, față în față, spinările li se încovoaie până la pământ în prezența mentorului lor. Și mai trist este că acești consilieri dezamăgesc nu doar pe turdeni, dar și pe reprezentanții societății civile și chiar pe jurnaliști.

Printre aceștia din urmă ne numărăm și noi, cei de la TurdaINFO, care afirmăm public că PNL Turda este cel mai lipsit de transparență partid, membrii acestuia încercând, nu o dată să ne bage „pumnul în gură”, ca să nu mai vorbim de zecile de cereri în baza legii nr. 544 privind liberul acces la informatiile de interes public rămase fără răspuns, sau intervențiile pentru a lăsa jurnaliștii incomozi fără loc de muncă, fără o pâine pe care să o pună pe masă. Am crezut că, odată cu sancțiunea de „vot de blam” dată lui Ștefănie de alegătorii turdeni, tinerii din PNL vor fi în stare să se ridice la nivelul tradiției partidului lor. Ne-am înșelat însă.

Dovada constă în boicotarea TurdaINFO de către acești politicieni cică liberali dintre care majoritatea au fost angajați și plătiți de la stat, așa fiind și în prezent, în timp ce clamează ditirambic, cu emfază și falsă atitudine de respect față de cetățean, că sunt păstrătorii și promotorii principiilor liberale. Liberalii, stimabililor, acceptă criticile și învață din ele, pentru că persoana umană se cizelează și prin acestea. Liberalii nu ar trebui să procedeze cum au făcut-o băsiștii de la PMP care după ce au fost criticați de subsemnatul nu au mai trimis nici un comunicat de presă redacției TurdaINFO, în loc să apeleze, democratic și moral valabil, la un comunicat de presă, dacă noi am făcut afirmații false. Cei de la PMP au preferat încă să se ascundă în spatele unor conturi false de facebook, pentru a încerca să denigreze pe jurnalistul Ionel Ignat. Dovadă că acele conturi false îi au, bizară coincidență, nu-i așa, ca prieteni pe capii PMP Turda. La fel au decis să procedeze și cei de la PNL, după ce același jurnalist a publicat un comunicat de presă în care îl făceau în toate felurile pe Mircea Irimie, arătând totodată că ei se fac vinovați de aceleași fapte pentru care îl acuzau pe deputatul turdean. De atunci trimit comunicate de presă doar celorlalte instituții media din oraș, ceea ce îi descalifică, așa cum spuneam, când vine vorba de principiile liberale.

De ce? Pentru că un ziarist  este dator, conform codului deontologic și preceptelor morale din breaslă, să publice un comunicat de presă aducând la cunoștința cititorilor adevărul și reala semnificație a celor afirmate de un partid, nu să se mulțumească să publice ce spun politicienii fără să analizeze, fără să comenteze, ca și cum afirmațiile lor sunt girate de organul media care le publică, asta chiar dacă uneori, în viteza zilei de azi, se mai întâmplă și asta. Aduc ca argument în susținerea afirmațiilor mele o frază dintr-un document remis membrilor asociației, deci și subsemnatului, de către Asociația Profesioniștilor din Presa Clujeană în preajma campaniei electorale: „APPC recomandă jurnaliștilor din România să aibă în vedere următoarele măsuri concepute de asociația “Reporteri fără frontiere” atunci cânt relatează despre campania electorală:

Să nu se mulţumească să reia informaţiile furnizate de un partid sau un candidat, ci să încerce să explice mizele acestora.

Să nu retranscrie niciodată, chiar dacă le parafrazează, comunicatele şi programele. Să le compare cu ceea ce candidaţii au realizat în funcţiile şi posturile pe care le-au avut deja sau cu angajamentele formulate în precedentele campanii. Să apeleze la experţi care să evalueze dacă propunerile acestora răspunde nevoilor ţării sau ale comunităţii şi să sublinieze eventualele contradicţii şi conflicte de interese.

Să pună mereu între ghilimele şi/sau să menţioneze întotdeauna autorii frazelor citate dintr-un comunicat sau de la o conferinţă de presă.

Să fie proactivi în timpul conferinţelor de presă, să nu se mulţumească să asculte, să ceară explicaţii, precizări, exemple, cifre, justificări.

Să nu se încreadă în statisticile furnizate de un partid în legătură cu numărul de persoane care au participat la o adunare. Să le compare cu alte surse: jurnalişti, locuitori din cartier, forţele de ordine sau orice altă persoană prezentă la faţa locului.

Să înveţe să recunoască evenimentele inventate de candidaţi ca să se pună în valoare. Să fie atenţi la atitudinea persoanelor prezente cu ocazia vizitei unui candidat într-o şcoală, spital sau întreprindere. Discursul lui a generat reacţii?  Au fost reacţii pozitive? Persoanele vizitate au pus întrebări? Păreau spontane? Se recomandă jurnaliştilor să rămână în locul respectiv după plecarea candidatului ca să poată afla mai multe lucruri.

Să verifice dacă mesajul vehiculat corespunde cu adevărat convingerilor candidatului. De exemplu, dacă un candidat se duce într-o şcoală şi spune că a considerat mereu educaţia o prioritate, să se verifice dacă acesta a iniţiat deja vreun proiect în acest domeniu.

Să se delimiteze clar activităţile oficiale ale responsabililor guvernamentali de activităţile desfăşurate în calitate de candidat sau de membru de partid. (Măsurile au fost traduse de Activewatch)”, se arată în documentul intitulat „Alegerile locale și presa”.

Acestea fiind spuse, aflați, stimați consilieri liberali, că subsemnatul și TurdaINFO suntem mândri că PNL Turda ne ocolește și „scuipă-n sân” când ne vede. Asta ne convinge că suntem pe calea cea bună și că nu am trădat cititorii, pentru voi fiind buni doar când vă lăudăm. Asta spune multe despre voi. Însă nu uitați, aveți de reparat o imagine pătată în ultimii ani, iar acest lucru nu poate fi făcut murdărind pe alții. Vremea celui care făcea asta a trecut. Sau, oare, PNL Turda are nevoie de o epurare de cadre mult mai adâncă decât la nivelul de vârf?

Noi vă transmitem un singur lucru: TurdaINFO și Ionel Ignat vor continua să scrie liber, să incomodeze și chiar să supere multă lume, mulți politicieni, fără nicio restricție, fără să ne pese cărui partid sau instituții aparțin. Nu au reușit să ne oprească tirani mai mari ca dvs., cei care abia învățați alfabetul comportamentului în spațiu public. Despre cele două-trei comunicate de presă publicate în media locală și semnate de grupul amintit, suntem siguri că ele nu sunt opera grupului ci a doi-trei dintre membrii acestuia, în frunte cu Ciprian Rigman. Asta acum, când ilustrul dascăl este în vacanță… Dar întrebarea care se pune este dacă va putea ține ritmul și când anul școlar va începe?

În plus, mă îndoiesc de faptul că medicul Igor Cojocaru se coboară la  astfel de poziții ca aceea prin care grupul PNL jignește pe toți ceilalți consilieri locali și pe un o respectat în acest oraș cum este Dan Grigoriu. În plus, nu cred că Lucian Cordiș are de-a face cu pozțițiile exprimate în acele comunicate.

De la doctorul Cojocaru, odată intrat în politică, noi și miile de turdeni așteptăm, spre exemplu, o luare de poziție demnă și fermă față de situația în care se află instituția la care muncește: Spitalul municipal Turda. Așteptăm dezvăluiri bărbătești referitoare la motivele pentru care în acest spital s-au băgat sume imense da bani dar lucrările tot nu sunt finalizate și recepționate. De ce s-au făcut acolo lucrări de mântuială, de ce pacienții fug de acest spital ca dracu’ de tămâie? De ce cade tavanul, de ce nu funcționează tomograful donat de italieni, de ce nu se poate face un duș în toaletele din saloane pentru că ar inunda întreg salonul? De ce acolo mor oameni cu zile? Iar aceste întrebări ar putea continua.

Cât despre atacurile la adresa președintelui Asociației Cultural-Patriotice „Avram Iancu” Turda, Dan Grigoriu, consilierii PNL poate ar fi bine să publice sumele acordate de la bugetul local în ultimii, să spunem 3-4 ani acestui ONG și, în paralel, sumele alocate ONG-ului lui Ciprian Rigman. Ca să știe opinia publică exact cum stă treaba, dacă tot clamează liberalii o transparență care, să fim sinceri, este departe de partidul lor. Iar referitor la afirmații de genul „nomenclaturist comunist” etc. poate nu ar fi lipsit de interes pentru opinia publică să ne spuneți ce era liderul dvs. de partid, Tudor Ștefănie, înaintea Revoluției din decembrie 1989.

Și încă un mesaj pentru consilierii PNL: „În speranța că veți trata opinia noastră cu demnitate și înțelepciune, sperăm să vă reveniți din punct de vedere al relației cu presa și cu opinia publică, pentru că astfel de dipute nu-ți au rostul într-un oraș adus la sapă de lemn de guvernarea liderului dvs. de partid! Cu stimă.”

 

UPDATE:

Am fost contactat telefonic de Nicolae Giurgiu, care susține că nu are nimic de-a face cu comunicatele semnate de Grupul consilierilor liberali, el nefiind consilier local. Iar vizitele lui Ciprian Rigman la cabinetul său au un cu totul alt scop, fără nicio legătură cu comunicatele, de relația cu presa a PNL ocupându-se exclusiv Ciprian Rigman. Facem aceste precizări la solicitarea lui Nicolae Giurgiu care a mai ținut să menționeze că a ocupat timp de trei ani funcția de reprezentant în AGA fără să fie remunerat, iar Hotărârile Adunărilor Generale redactate de el au rămas  în acea formulă chiar dacă au fost atacate în instanță.

Ca urmare am operat o mică modificare în textul de mai sus, tocmai pentru a dovedi că respectăm poziția oricui dorește să ne-o precizeze. Inițial arătasem că există o legătură între vizitele lui Ciprian Rigman la cabinetul lui Nicolae Giurgiu, cel care a fost multă vreme reprezentantul Municipiului Turda în AGA de la Turda Salina Durgău și Domeniul Public Turda, și apariția comunicatelor Grupului de consilieri PNL în presă.

 

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh