R.: Pe lângă cele enumerate de dumneavoastră v-aş aminti şi clădirea fostei judecătorii şi blocul "O" care şi ele ar trebui să intre în nişte proiecte.
T.Ș.:Clădirea fostei Judecătorii intră în proiectul mare de reabilitare a centrului istoric. Vor fi trei etape, deci nu se va realiza în doi ani de zile ce vă spun eu acum, în care clădirea fostei judecătorii va primi ca şi obiectiv în continuare ceea ce ne-am gândit: un centru social, probabil bibliotecă şi Universitatea Balneară. În mod sigur, sunt mai multe propuneri, pe care noi o să le lansăm, să vedem ce poate fi finanţat şi, de asemenea, clădirea Casei de Cultură va avea şi ea un proiect de finanţare, cum vă spuneam, pentru centrul istoric, pentru că am inclus până în această zonă acest proiect şi vom vedea ce vom face, un incubator de afaceri sau orice altceva ce se potriveşte, ca să utilizăm infrastructura existentă în această clădire. Să nu înţeleagă lumea că noi am tot promis şi nu s-a făcut, aici este vorba despre o investiţie foarte mare, pe o structură care nu se potriveşte la orice activitate, nu poţi să faci din ea un centru comercial sau altceva pentru că aşa e compartimentată, aşa este structura interioară încât nu-ţi permite, trebuie să o adaptezi la ce se potriveşte. Casă de Cultură nu e nevoie să facem. Pe de altă parte Casa de Cultură comportă foarte multe cheltuieli de la bugetul local pentru susţinerea activităţilor, întreţinere şi aşa mai departe, va trebui să găsim ceva care să-şi aducă şi finanţarea pentru funcţionare şi eu cred că acest lucru se va găsi. În ansamblu este un proiect de anvergură care va fi prezentat în momentul când avem o formă finală, intră inclusiv clădirea fostei Judecătorii şi Casa de Cultură.
R. Spuneaţi că aţi ţinut cont de părerile cetăţenilor vizavi de organizarea Zilelor Turzii. Bănuiesc că acest lucru s-a făcut şi prin intermediul paginii de facebook a primăriei şi a site-ului unde am văzut că există o rubrică foarte dinamică de sesizări şi reclamaţii. Acolo reuşiţi să daţi răspuns fiecărui cetăţean ?
Eu aşa zic, că găsim soluţii pentru a da răspuns. Sigur unii sunt mulţumiţi, alţii sunt nemulţumiţi, nu toate părerile noastre sau răspunsurile noastre coincid cu dorinţele cetăţenilor dar faptul că este un site viu şi că toată lumea comunică cu noi sub această formă este un lucru foarte bun. Pe de altă parte trebuie să ţii cont de părerile cetăţenilor până acolo unde te poţi adapta la ele, deci sunt întotdeauna comentarii, vedeţi şi dumneavoastră, uneori pro alteori contra, alteori sunt păreri pe care nu le poţi realiza în viaţa practică, dar important este că reuşim să comunicăm şi aici, în general, comunicăm cu o generaţie de turdeni de o anumită vârstă. Mai mult cei tineri comunică pe acest sistem, iar colegii mei se ocupă zilnic de această pagină şi dau răspuns zilnic la aceste întrebări pe care le pun cetăţenii.
R. În ultima vreme s-a reuşit finalizarea şi a celorlalte blocuri din ansamblul de de locuinţe sociale de pe strada Panait Cerna. Pe fond locativ, mai aveţi în această perioadă, alte proiecte, cu noi locuințe ?
Finalizarea blocurilor sociale de pe Panait Cerna a fost realizată anul trecut, urmează modernizarea străzii Panait Cerna. Mai avem prevăzut un bloc ANL. S-au realizat toate procedurile administrative la nivelul Ministerului de Resort, inclusiv licitaţia, se ştie constructorul, aşteptăm să vedem dacă finanţarea va fi deschisă. În rest, pentru anii viitori, încă nu am preconizat alte construcţii de locuinţe pentru că nu sunt surse de finanţare. Deci, atâta timp cât sursele vin din afara bugetului local ne putem adapta la orice posibilitate, dar din bugetul local este imposibil, actualmente, să cheltuim pentru construcţii de locuinţe, costurile fiind foarte mari. Dar şi pentru că trebuie să ne adaptăm, din punctul meu de vedere, la priorităţile pe care noi le vedem astăzi şi, după mine, priorităţile rămân în continuare modernizările de străzi şi, desigur, infrastructura stradală cu tot ce înseamnă ea, pe orizontală cât şi pe verticală.
R. Una dintre problemele pe care le-aţi surmontat în ultima vreme este cea legată de continuarea activităţii handbalistice turdene la nivel înalt în prima ligă handbalistică a ţării. Este vorba de o conlucrare cu senatorul Alexandru Cordoș și liderul USL, Cristian Matei. Dacă puteţi face o trecere în revistă, pe scurt, ceea ce s-a întâmplat.
Nu am dorit să ajungem în asemenea situaţie, chiar dacă am redus sursa de finanţare faţă de ce a fost în anii anteriori, pentru că, până la urmă, trebuie să ne gândim şi la faptul că bugetul local poate să suporte o anumită valoare pentru desfăşurarea activităţilor cultural-sportive, dar care să nu depăşească sau să nu îngreuneze realizarea celorlalte obiective prioritare.
Au fost puncte de vedere diferite, instituţiile care ne-au verificat au considerat că formula de lucru pe care noi am avut-o înainte nu este cea mai corectă, s-a discutat atât la nivelul Ministerului Turismului, Ministerului Finanţelor, cât și la nivelul Prefecturii și al altor instituţii abilitate, să ne dea o sugestie, să spunem cum putem să valorificăm acest aspect sportiv, astfel încât să nu fie probleme.
În ţară, aţi văzut, sunt foarte multe modalităţi de finanţare dar nu cred că n-aţi observat că, indiferent de sportul care se practică, peste tot apare consiliul local al municipiului sau consiliul judeţean al judeţului respectiv, deci finanţările de la bugetele locale sau judeţene pentru activităţile sportive se derulează în toate judeţele țării. Din nefericire legea nu a creat o practică unitară prin care să spună: numai prin formula aceasta se poate.
R.: S-a iterat varianta finanțării activităților sportive conform legii nr. 350 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general…
Sigur, legea 350 poate să spună că, pentru sportul profesionist, există anumite condiţii de finanţare, dar condiţiile acelea de finanţare după 350 îngreunează foarte mult orice activitate. Atâta timp cât finanţezi numai plata unor, ştiu eu, cheltuieli materiale şi de funcționare ale unui club sportiv şi nu finanţezi şi celelalte cheltuieli de susţinere a activităţii, în acel moment nici un club nu mai poate să-şi continue activitatea, pentru că vedeţi că şi agenţii economici nu o duc foarte bine astăzi, ei nu mai au posibilităţi de finanţare a activităţilor cultural-sportive şi atunci mare parte rămâne ca şi greutate pe bugetele locale şi judeţene.
Ai variante: renunţi la activitatea acestor discipline sportive sau ce faci? E un mare păcat să se renunţe. Pe de altă parte, sunt nişte tradiţii în fiecare localitate, aşa cum este tradiţia şi în Turda, iată, a apărut echipa de handbal, sigur, continuă cu fotbalul la un nivel la care noi putem, dar mai avem şi celelalte activităţi, dansul sportiv, judo, volei, baschet deci va trebui să ne gândim şi la cei peste 1000 de copii ai turdenilor care practică aceste sporturi unii profesionist, alţii merg şi le practică pe perioada cât consideră ei, deci finanţare trebuie să se facă.
Sigur că noi am avut o reţinere pe urmă în a semna un contract având în vedere unele păreri diferite pe care le-au avut cei de la instituţiile de control. Actualmente aşteptăm aviz asupra Hotărârii Consiliului Local pe care Prefectura trebuie să-l dea cu privire la legalitatea acestei hotărâri şi să semnez contractul, după unele discuţii pe care le-a avut şi domnul senator Cordoş cu instituţiile respective, și ceilalţi care s-au implicat, consilieri locali, și se pare că există o variantă care se foloseşte la nivel naţional, această variantă de asociere pe care a mers şi Consiliul Local Turda şi sper să continuăm această finanțare.
Acum, aici trebuie să despărţim problema în două: cei care doresc cu adevărat să continue activitatea de finanţare şi să susţină sporturile şi cei care profită de o anumită situaţie, ceea ce mie nu mi-a plăcut, că au încercat să se facă oarecum şi politică pe tema aceasta, ceea ce nu este foarte corect. Pe de altă parte, este foarte simplu de undeva din umbră să priveşti lucrurile dar nu să semnezi şi să gestionezi acele lucruri pentru că la un moment dat discutându-se despre ceea ce s-a întâmplat înainte sigur au spus "nu e problema mea, e problema celui ce a semnat să se facă plăţile". Noi am semnat să se facă plăţile pe baza unei hotărâri de consiliu, în sfârşit, nu vreau să dau aceste explicaţii mai mult decât trebuie, dar trebuie să găsim un consens de lucru între Consiliul Local, noi şi instituţiile abilitate de a valida asemenea cheltuieli şi sperăm să-l găsim cât se poate de repede.
Handbalul este până la urmă un club profesionist, iată că ne-a adus multe avantaje de imagine şi Turda a fost promovată foarte mult prin această disciplină de sport şi prin această echipă şi eu sper să continuăm acest lucru în perioada următoare. Cred că avem şanse foarte mari de a finanţa în continuare. Sigur că celelalte sporturi vor trebui să se adapteze mai mult pe prevederile legii 350, să-şi depună anual sau periodic oferta lor pentru o colaborare în acest sens pentru finanţare, în care comisia stabilită prin hotărâre de consiliu va lua în considerare acest lucru şi va valida sau va invalida un anumit proiect sportiv. Este mai greu pentru că este, până la urmă, o anumită formulă administrativă foarte greoaie de lucru, dar va trebui să ne adaptăm la această formulă.
Eu continui să susţin aceste activităţi, sigur că am dorinţa de a le sprijini, dar în acelaşi timp trebuie să fiu şi precaut pentru că trebuie să le încadrăm în ceea ce susţin instituţiile de control că este prevedere legală şi să nu avem suspiciuni asupra modului de cheltuire a banului public.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.