25
Joi, Apr
3 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 stefanie-nou-2013Un scurt interviu cu primarul Tudor Ștefănie, pe marginea unor chestiuni legate de administrarea orașului dar și legate de evoluțiile de pe scena politică locală.

 

Cum stau lucrurile în cadrul executivului local, mai bine zis a activității acestuia?

Programul stabilit prin ceea ce a însemnat proiectul cel mai important de hotărâre anuale bugetul şi cu anexele lui este în derulare normală, pe partea de gospodărire, se lucrează desigur la limita fondurilor pe care le avem la dispoziţie din bugetul local, dar principalele obiective sunt cele de modernizare a străzilor. Aici mă refer la strada Bariţiu, finalizare cu Raţiu şi cu Oltului, pentru a rezolva problema traficului greu, de asemenea legăturile între strada Bariţiu, Raţiu şi Eminescu, aţi văzut că se lucrează foarte bine în acea zonă. Se lucrează pe străzile Basarabiei şi Cuza, sunt câteva tronsoane care, dacă se vor finaliza într-un interval scurt , vom continua şi cu alte străzi prevăzute în celelalte cartiere, în Poiana și în Turda Nouă.

Vom vedea care vor fi, cât sunt sursele de finanţare care vor fi disponibile după finalizarea acestor lucrări… Eu mi-aş dori ca ritmul acestor lucrări să fie cât mai mare, mult mai rapid, şi să avem rezultate mult mai bune dar, mă rog, operatorul care lucrează are un anumit grafic după care se orientează. Desigur, se continuă lucrările la Grădina Zoologică, eu am încă o dată speranţa, chiar dacă nu depinde sută la sută de mine - pentru că dacă ar fi depins de mine, demult s-ar fi terminat - am speranţa ca în toamna aceasta să finalizăm toate lucrările, să facem finisajele necesare iar în primăvară să facem popularea Grădinii Zoologice astfel încât  viitorul sezon să cuprindă şi acest obiectiv turistic în funcţionare.

De asemenea, se lucrează la Colegiul Național Mihai Viteazu, până în toamnă se vor termina lucrările de modernizare şi eficientizare a acestei clădiri care reprezintă un simbol al învăţământului turdean, nu numai ca şi element istoric dar şi ca rezultate profesionale obţinute de cadrele didactice şi colectivul de elevi din această unitate de învăţământ. Consider că este o investiţie de foarte mare amploare.

Toate acestea sunt câteva obiective la care ne-am gândit. Să se înţeleagă că programul nostru propus, este vorba de un program pe patru ani de zile – anul  acesta, după cum ştie toată lumea, a fost un an de început de colaborare politică, pentru că am avut în noul consiliu local şi divergenţe în această perioadă  -  dar în acelaşi timp începem să colaborăm din ce în ce mai bine iar sursele bugetare sunt foarte mici şi datorită faptului că de la bugetul statului şi de la bugetul Consiliului Judeţean nu au venit sume spre bugetul local pentru a completa veniturile proprii, deci, ca atare, va trebui să ne bazăm tot mai mult pe bugetul local în acest an.

Dacă vom reuşi să modernizăm anul acesta cele 12 străzi care au fost prevăzute şi în programul PNDI, cum îl ştie toată lumea, şi care nu s-au mai finalizat din bugetul statului, atunci eu zic că lucrurile sunt în graficul pe care noi l-am prevăzut în programul pe aceşti patru ani şi bineînţeles în obiectivele promise cetăţenilor.

 

PDL-ul a intrat într-un con de umbră, se reorganizează cumva ?

Nu cred că PD-L-ul a intrat într-un con de umbră, PD-L-ul îşi desfăşoară activitatea în care prioritatea tot administraţie publică trebuie să fie, noi încercăm să găsim o soluţie de colaborare cu celelalte formaţiuni, cel puţin din punctul de vedere al deciziilor administrative. A face conferinţă de presă pentru fiecare eveniment care, sigur, există în fiecare zi, ar însemna să bulversăm viaţa administrativă şi viaţa politică din localitate, iar pe de altă parte noi nu am făcut politică de prost gust şi politică falsă, să ne pregătim de pe acum alegerile din 2014, făcând mult scandal şi nelucrând la ce am promis în campania electorală.  Ce aşteaptă cetăţeanul cel mai bine? Aşteaptă să realizezi obiectivele cu care te-ai dus în campania electorală şi să te ţii de cuvânt faţă de el, nu aşteaptă acea gâlceavă permanentă politică. Sigur că ne aflăm și în reorganizare, vom avea alegeri în această toamnă, atât la nivelul organizaţiei locale cât şi la nivelul organizaţiei judeţene, suntem într-o formulă nouă, sau vom fi într-o formulă nouă politică, şi sperăm ca viaţa politică să devină mult mai animată din momentul în care avem şi obiective clare şi în acelaşi timp avem şi motivaţie clară. Noi o să fim prezenţi în viaţa publică mai târziu, undeva prin luna septembrie, cu obiectivele politice pe care ni le-am propus şi care concordă şi cu strategia partidului la nivel naţional. Pe de altă parte aştept şi o reacţie mult mai puternică din partea celor de la nivelul judeţului cât şi de la nivel central astfel încât ceea ce au promis, ca şi politică naţională, politică judeţeană, să se regăsească şi în obiectivele politicii locale. De ce sunt nemulţumit şi multe lucruri puteam să le discutăm? Și prin faptul că de la Consiliul Judeţean, chiar dacă avem nouă consilieri, Turda nu a obţinut nimic? De asemenea, de la nivel central, lucrurile stau încă în discuţii. Pot să spun că am avut o colaborare destul de bună cu senatorul Cordoş şi cred că, până la urmă, va găsi soluţii, însă şi răspunsul dânsului şi al mai multora a fost că anul acesta bugetul este finalizat şi trecut pe anumite obiective. Deci am putut să primim diferenţa de sume pentru Colegiul Naţional Mihai Viteazu şi pentru Grădina Zoologică.

Politic nu suntem într-un con de umbră, dar eu nu am fost niciodată adeptul scandalurilor politice, eu sunt adeptul realizărilor profesionale care au şi efect politic. Voi rămâne un om consecvent în ceea ce am făcut în aceşti ani, dovadă este şi faptul că populaţia a apreciat atât munca politică cât şi munca administrativă pe care am făcut-o şi vom continua din acest punct de vedere o strategie pe care am gândit-o în aceşti ani. Pe de altă parte, ca să avem multe discuţii politice doresc să avem şi parteneri cu care să discutăm, în acest sens, eu nu sunt un om care să-mi fac imagine pe activităţi care nu corespund cu realitatea, eu nu am nevoie să mă aprecieze lumea decât pentru faptele pe care le fac, iar cei din partid, care au rămas solidari, până la urmă aţi văzut că nu a plecat nimeni din P-DL, decât cei care au venit şi au fost apropiaţi cu cei care au plecat, noi suntem solidari suntem un grup foarte puternic la nivelul municipiului Turda şi ne veţi vedea după alegerile locale mult mai incisivi din punct de vedere politic.

 

Cum vedeţi ultima decizie de la CAA, decizia de reziliere a contractului directorului Alexandru Sabău ?

Ce să comentez? Eu mi-aş dori, am spus întotdeauna, dacă sunt schimbări politice,  măcar să fie făcute cu oameni care să aibă aceeaşi capacitate profesională şi organizatorică, asemenea celor care au fost înainte manageri. La ora actuală schimbările se fac din punct de vedere politic. Obligatoriu USL-ul se va gândi la o persoană care să o înlocuiască pe domnul Sabău… Eu îi apreciez munca, domnul Sabău a fost unul dintre managerii foarte buni ai acestei companii, nu uitaţi că a semnat pentru o finanţare de peste 70 de milioane de euro,  mai era o finanţare în curs, de 80 de milioane de euro, aprobată ca parteneriat de consiliul local, un consiliu de administraţie care eu am zis că şi-a făcut datoria în condiţiile în care a lucrat. Eu sper să fie oameni care să continue măcar ce a făcut domnul Sabău sau să facă lucruri mai bune, ceea ce pentru toată lumea ar fi mulţumitor. Dacă lucrurile cu privire la această schimbare se vor derula legal, aşa cum sunt prevederile legale la ora actuală, atunci chiar nu am ce să comentez. Ideea de bază este că s-a schimbat peste tot, până la urmă rezultatul contează foarte mult, aici va aprecia populaţia dacă am făcut un pas înainte sau batem pasul pe loc sau cel puţin nu facem ce făcea racul când mergea înapoi.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh