Reporter: Vreau să vă întreb dacă ați atacat sau veți ataca acele hotărâri de consiliu în care USL și PP-DD și-au introdus oameni în mai multe consilii de administrație.
Primar Tudor Ștefănie: Unele sunt contestate la Prefectură, o să vedem ce se întâmplă cu ele deși am dubii că domnul prefect va lua vreo decizie favorabilă în acest sens pentru că nu am primit răspuns până acum. Nu acesata este problema de bază. Problema de bază este că acest Consiliu Local funcționează după bunul plac și nu după un regulament și după Legea 215.
Se forțează, în ședințele anunțate, introducerea unor proiecte de hotărâre fără niciun temei legal, pe baza unei majorități simple pe care dânșii o au, dar toate sunt pe interese personale. Și la ultima ședință și la cea anterioară, toate proiectele introduse au vizat persoane fizice și interese a unor persoane fizice pentru a obține unele avantaje personale sau materiale.
Dacă luați din urmă tot ce s-a întâmplat pe aceste proiecte de hotărâre în ultimele luni de zile, ele vizează persoane fizice dar și interese de familie, în care părintele își pune copilul sau invers prin consilii de administrație. Lucrurile acestea nu s-au întâmplat niciodată în Turda, de la Revoluție până acum. E încă o dovadă cu nu au niciun interes pentru dezvoltarea localității, pentru ceea ce au promis în campania electorală. În afirmațiile mele mă bazez și pe faptul că nu avem niciun proiect în interesul comunității turdene, ci toate proiectele pe care dânșii le introduc pe ordinea de zi sunt proiecte de interes personal. Aici este principalul obiect la care trebuie să ne cantonăm și nu o fac dintr-o ambiție, deși eu sunt ținta tuturor,, pentru că postul acesta de primar este vânat numai din dorința de a fi obținut de ”cineva”, dar nu de a munci pe el.
Încă o dovadă că cetățenii au ales - și le respect votul – au ales ce nu trebuie, pentru că, de un an de zile nu există niciun proiect, nu este adusă nicio sursă de finanțare, indiferent că este bugetul statului, bugetul Consiliului Județean sau de altă natură. Nu este niciun proiect în derulare întocmit de acest Consiliu Local, există numai interese personale.
De aceea eu am o supărare. Pe de altă parte toată lumea scoate la piață tot felul de informații false, atât despre mine, cât și despre alte persoane, ca să-și acopere propriile nelegiuiri pe care le fac.
Eu am avut discuții cu liderii lor, încerc să găsesc soluții pentru viitorul acestui oraș, în aceste perioade destul de complicate să găsim soluții cel puțin pentru realizarea obiectivelor pe care le-am pornit, dar în același timp am nevoie și de sprijinul celor care spun că sunt din partidele care se află la guvernare.
Aici e o problemă pe care trebuie s-o vadă și presa și cetățeanul. Atunci când noi am greșit, eu recunosc și am recunoscut dar de data aceasta este depășită orice limită de respect a legislației a prezenței noastre în consiliul local, a prezenței instituției primarului în consiliu local, a responsabilității cu care suntem împuterniciți și a respectului față de instituțiile respective, aceste lucruri sunt încălcate în toate ședințele de consiliu și cred că este timpul să se maturizeze acești consilieri locali și să revină la drepturile pe care le au și pe care le-a dat cetățeanul prin vor și legislația în domeniu.
Am înțeles că este o stare conflictuală în primărie pentru că viceprimarul este de la alt partid față de dumneavoastră.
Eu i-am recomandat viceprimarului să începă să muncească, sunt nemulțumit de activitatea dânsului de până acum. Stare conflictuală în primărie nu are ce să fie, oamenii care încalcă regulamentul de funcționare vor fi sancționați. Eu am emis dispoziții cu activitățile pe care trebuie să le desfășoare, dânsul trebuie să înțeleagă, i-am spus și eu, că este angajat al primăriei, de aici își câștigă salariul, pentru acel salariu trebuie să muncească și trebuie să mai înțeleagă un lucru: este subordonat primarului conform legislației în vigoare și normal, în fiecare zi, trebuie să se consulte și să găsim soluții comune ca să lucrăm ca o echipă în folosul comunității. De aceea ne plătește bugetul local, ca să ne aducem contribuția la nivelul funcției pe care o avem și a posibilităților intelectuale pe care le avem și să uităm de lucruri politice și de tot felul de frecușuri care nu au niciun sens cu realitatea actuală. Eu am fost deschis, sunt deschis pentru acest lucru dar în același timp pot să impun regulile pe care mi le permite legea și funcția.
Cum catalogați relația de rudenie dintre unii consilieri locali și membrii unor Consilii de Administrație de la societățile subordonate?
Probabil că sunt frustrați, de atâta timp, că nu și-au găsit un loc în comunitatea turdeană și acum prin 12 voturi vor să-și rezolve niște probleme personale. Eu nu contest capacitatea intelectuală a celor care reprezintă interesul Consiliului Local în consiliile de administrație, dar nu cred că membrii familiilor consilierilor locali trebuie să fie acolo. Trebuie să înțeleagă că este în detrimentul și a lor și al nostru, ca instituție, o asemenea imagine pe care o creăm. Faci consilii de administrație din nouă oameni ca să-ți rezolvi problema părinților consilierilor locali… E o anomalie.
În ședința din data de 16 aprilie, doi dintre membri consiliilor de administrație s-au retras, am înțeles. Domnul Felezeu și-a depus demisia din Consiliul de Administrație de la Turda Salina Durgău, cam târziu, pentru că răul este deja făcut. Și iată că a fost sacrificat domnul Varo, care nu cunoaște foarte bine regulile Consiliului Local, dar care nici nu a știut în ce situație este implicat, pentru că domnul Varo putea să-și rezolve problema reprezentării unui membru de familie în Consiliile de Administrație, probabil pe la Compania de Apă Someș sau la Aeroportul Cluj, pe unde sunt alții care reprezintă comunitatea turdeană. Iată că a primit ”firimituri” și acum a fost exclus dintr-un asemenea sistem.
De ce și-au depus acești oameni demisia? Nu pentru că, eu cred, e punctul meu de vedere, că au simți nevoia să se retragă pentru a recunoaște că trebuie să lase locul altora, ci pentru că această ”putere locală” are nevoie de 11 voturi pentru a decide ceva și prin prezența acelor oameni în Consiliile de Administrație aveau numai 10 voturi. Au înțeles târziu acest lucru și iată că au mai sacrificat niște oameni ca totul să se discute la un vot așa cum a fost și pentru funcția de viceprimar.
Sunt aceste Consilii de Administrație legale?
Asta ne va spune domnul prefect, pentru că așa cum ne controlează toate hotărârile de consiliu, va trebui să controleze și acest lucru. Dacă vor fi conflicte de interese, sunt instituții abilitate care să ia decizii în acest sens. Aceste lucruri nu trebuie să le reclame cineva, ele sunt din oficiu controlate. Activitatea unui demnitar, fie primar sau viceprimar, este controlată din oficiu de ANI, dar este și atributul prefectului de a contola acest lucru, inclusiv activitatea consilierilor locali și conflictul de interese.
V-am pus întrebarea anterioară pentru că, în conformitate cu legislația românească, trebuie să existe în Consiliile de Administrație de la societățile subordonate, o reprezentativitate politică, așa cum a rezultat ea din ultimele alegeri locale.
Eu nu fac din problema reprezentativități o prioritate politică. Pentru că atunci, ar trebui să faci Consilii de Administrație, probabil din 12, 15 sau 20, ca turdenii să-și găsească, pentru cei care au o anumită șansă în viață, locuri prin consiliile de administrație. Atâta timp cât este atât de mult șomaj și alte lucruri sociale nerezolvate la nivelul municipiului Turda. Activitatea în consiliile de administrație, după OUG 109, spune că trebuie să fie făcută de oameni care nu sunt angajați politic, de aceea a apărut această prevedere legală ca în consiliile de administrație, în general, să nu fie oameni politici. Pe de altă parte, să fie o reprezentativitate și din punct de vedere profesional, astfel încât activitatea să funcționeze foarte bine. Pe de altă parte, nu indemnizația trebuie să fie principalul obiectiv – ceea ce cred că astăzi este – ci bunul mers al activităților și performața să-ți aducă și rezultate materiale dacă le meriți. Acele lucruri nu sunt astăzi rezolvate, este eșecul pe care ei îl au în fața voturilor cetățenilor, și sper ca turdenii să vadă, până la urmă, ce se întâmplă, pentru că, din cauza unui vot, Turda nu mai are șantiere, bani pentru investiții, suntem blocați pe hotărâri de Consiliu Local, voința noastră există dar este blocată pe motive subiective și pe interese cu votul în Consiliul Local al unei majorități simple, pe care ei o au în acest moment și care este o majoritate anormală pentru că este vorba de patru partide asociate într-o majoritate de 12 consilieri, dintre care fiecare au un număr de consilieri. Știți foarte bine că PSD are trei, PNL, trei, PP-DD are cinci și PC are unul, deci este o asociere care funcționează numai din acest punct de vedere, când alegerile au fost câștigate de noi, cu șapte consilieri. Suntem într-o formulă de lucru dezinteresată din punct de vedere material.
Noi, cei nouă consilieri (cu cei 2 de la UDMR), reprezentăm 46 % din opțiunea de vot a cetățenilor, care nu mai este luată în considerare de cei 54 %. Este o anomalie să nu iei în considerare o reprezentativitate atât de mare. Celor nouă consilieri li se adaugă și primarul municipiului și cred că reprezintă mult mai mult ca și intenție de vot și opțiune a populației decât au cei 12 consilieri ai lor.
Eu îmi continui munca, chiar dacă este mai stresantă, chiar dacă există atât de multe neînțelegeri între executiv și Consiliul Local. Ne continuăm munca în baza prevederilor legale și sperăm să finalizăm și din punct de vedere al interesului cetățeanului o parte din obiectivele, dar cetățeanul trebuie să înțeleagă că, în acest moment, multe lucruri depind și de voința Consiliului Local, care a fost ales de către cetățeni. Rog cetățenii să monitorizeze foarte atent ce înseamnă viața administrativă la nivelul municipiului și să se gândească pe viitor, dacă astăzi este bine, să continue, dacă nu este bine, votul lor va definitiva la momentul potrivit ceea ce este corect și normal.
În acest moment, eu cred că toți consilierii și toate formațiunile politice trebuie să se redeschidă cu gândul cel bun către voința cetățenilor, spre ceea ce au promis în campania electorală, să găsim acele momente de luciditate și să creăm lucruri benefice, pentru folosul întregii comunități și nu a unor oameni interesați, sau a unor persoane fizice interesate să-și atingă propriul scop.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.