26
Dum, Mai
17 New Articles

Pamflet
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Nu-i de râs. E de plâns.

Aflată parcă prea devreme în campanie electorală, administrația locală turdeană lansează în spațiul public tot felul de „fumigene”, cu scopul de a dezorienta pe locuitorii care se vor duce, în câteva luni, la urnele de vot. Este și cazul unui comunicat semnat Primăria Municipiului Turda, adică pe care nimeni nu și-l asumă, o persoană cu funcție, ceva, probabil tocmai pentru că el conține mai multe… brașoave.

Minciuna este conținută încă din prima frază a comunicatului menit, chipurile, să popularizeze „Proiecte cu finanţare externă aflate în derulare”, adică exact domeniul în care nu s-au făcut prea multe în ultimii patru ani. Iată cum  începe comunicatul primăriei: „În ultimii ani, atragerea fondurilor europene a reprezentat o prioritate a Primăriei Municipiului Turda”. Aceasta în condițiile în care este de notorietate că în această perioadă nu s-a obținut nicio finanțare nouă, cu excepția celui finanțat de Islanda, Lichtenstein şi Norvegia, cu o sumă foarte mică.

Primăria Turda ne prezintă însă cu totul altceva: „Realizările în ceea ce priveşte obţinerea acestor fonduri au fost posibile datorită echipei din cadrul Primăriei Municipiului Turda, care a înţeles faptul că obligaţiile de serviciu trebuie îndreptate către cetăţeni”, se spune în comunicat. Câtă dăruire, cât sacrificiu! Cum naiba de acest oraș e mizerabil, desfundat și cu puține locuri de muncă având așa oameni devotați la primărie, conduși de Marele, Unicul, deNeînlocuitul, care se sacrifice pentru noi? Nu contează nici salariile, nici locul de muncă ușurel și curățel, cu beneficii și mult timp liber. Ei, de fapt, se „dau peste cap”, zi și noapte, pentru binele nostru. Dacă minciunile mai dospesc mult în campania aceasta, aflăm că au adus bani de acasă ca să lucreze în condițiile mizerabile din primărie, numai și numai pentru binele public. Te și cuprinde greața când citești prostiile așternute de cineva pe care noi, turdenii, îl plătim, ca să ne jignească inteligența. Dar stați, că mai urmează: „Desigur, încă mai sunt chestiuni care aşteaptă să fie soluţionate în diverse domenii de activitate, dar vă asigurăm de faptul că problemele cu care se confruntă comunitatea turdeană sunt în atenţia executivului şi a echipei pe care o gestionează, pentru ca împreună să fie găsite soluţii pentru rezolvarea fiecăreia dintre acestea”, se arată în comunicat, folosindu-se, așa cum observați, un limbaj de politruc. Mă și ia cu vertij dar îmi revin repede, pentru că trebuie să mai înghițim o porție, Primăria Municipiului Turda ni se adresează dezinteresat, în încercarea de a ne informa, nu ca nepricepuții ăia de la Compania de Apă care nu-i dau raportul lui Ștefănie, în orașul lui, unde domnesc oamenii lui, unde el veghează la binele nostru, bieți nerecunoscători și orbi, care nu știm să pupăm poala hainei sale și să înălțăm spre Cer rugi de mulțumire că îl avem în fruntea noastră. Că altfel nu pupam noi străzi asfaltate, curate, fără pic de noroi și bălți, fără strop de gunoi. Și nici n-aveam Spa și Hotel, construite pe milioane de euro din banii noștri, chiar dacă noi nu am vrut asta. Și nu mai veneau oameni cu bani de nicăieri să se-mbăieze în Spa-ul nostru pe care majoritatea nu ni-l permitem.

Nu aveam noi nimic, dar bine că i-am dat un loc de muncă să-i placă, de unde poate trage ițe și încurca nădragi!

„Dragi turdeni, în rândurile ce urmează, ne-am propus o prezentare succintă a cinci proiecte aflate în implementare la nivelul Municipiului Turda, “Reabilitarea sitului poluat istoric-Depozit deşeuri periculoase UCT, Poşta Rât (Municipiul Turda)”, “Managementul sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche”, “Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, ”ROMACT”, respectiv “Înfiinţarea de depozitare culturale, colectarea şi promovarea valorilor locale cu sprijinul localităţii Kiskunfelegyhaza şi a zonei Torontal” - proiecte ce au sursă de finanţare externă”, spune primăria. Adică, cum ar veni, nu ne costă nimic.

Așa a fost și cu Bazinul de Înot. A venit Împăratul (Suleiman), a prezentat frumosul proiect și ne-a spus: „Nu ne costă mai nimic. Plătește Nuți de la minister. Cum am făcut și cu Salina!” Dar n-a fost să fie. L-am plătit noi, turdenii, integral. Că descoperiseră, fir-ar ei să fie de ziariști – că  toți suntem plătiți, corupți, lichele - , patinoare neterminate, dar achitate, terenuri de sport situate în pantă sau pe vârfuri de deal, la kilometri întregi de orice așezare omenească. Le făceau ai noștri, de la MBS Group, pedeliști de-ai primarului, de ni s-a dus buhul. Iar Nuțica a zburat, coborând, încet, încet, spre Beciul Domnesc. Dar noi, turdenii, am uitat, c-așa suntem noi, băieți buni.

De-aia îl vom vota din nou pe Ștefănie, să ne mai păcălească de câteva ori, să ne mintă frumos iar noi să punem botul. Poate ne mai spune să facem un teleferic între Salină și Depozitul Kaufland. Să trecem cu telecabina peste alunecările de teren de pe Agriculturii să râdem de cei care rămân fără case, pentru care primarul a găsit soluția să-i mute într-un cămin de la fostul liceu Agricol. Apoi o luăm deasupra cartierului Turda Nouă, să vedem cel mai nou hotel, al știm noi cui, construit cu știm noi ce bani, trecem de spital, unde lucrările nu se mai termină și în care clădire intră materiale cu care, probabil, mai construiai două spitale municipale. Ne aruncăm peste centrul istoric și le batem în pumni, a ciudă, șoferilor ce trec încet și nu găsesc loc de parcare, ghidul ne indică în dreapta, liceul maghiarilor pentru care plătim mii de euro chirie, ghiciți cui, bisericii lor… Trecem peste Casa de Cultură spoită pe-afară și stând să cadă înăuntru, în stânga primarul ne face cu mâna de la fereastra biroului său în timp ce noi vedem parcul, alte milioane de euro aruncate pe fereastră, și o cârmim pe fosta Armata Roșie unde a doua perlă a turismului, după Salina, se vede, panoramic, pe dreapta. Sunt ruinele de la Uzinele Chimice, de unde, când și când, un damf de aburi otrăvitori se înalță spre cer. Adrenalină! Sperăm să nu ajungă în telecabină. Vedem ruina de la „Craci”, fostul Casirom unde acum transbordăm gunoaie și din nou, adrenalină, când trecem pe lângă hornul din cărămidă roșie: Dă Doamne să nu cadă pe noi! Pe dreapta armată pe butuci, în stânga Depozit de deșeuri, construit cu bani mulți – nefuncțional, normal, - un alt proiect din vremea când totul era portocaliu iar nouă ni se prezenta ca fiind roz, deși, vorba celor de la STP, situația era mai maro decât orice… maro! Și am ajuns la Depozitul Kaufland unde coborâm pentru a schia pe Dealul Sulării, în miros de DDT și nalbă.

Acesta este Turda, orașul turistic.

Revenind la realitate, să vedem ce proiecte mai sunt finanțate din… exterior. „În ceea ce priveşte “Reabilitarea sitului poluat istoric - Depozit deşeuri periculoase UCT, Poşta Rât (Municipiul Turda)” finanţat din POS Mediu, Axa 2, DMI 2.2, dată fiind importanţa şi amploarea proiectului, acesta a fost divizat, prima etapă având termen de finalizare în iunie 2016, urmând finanţarea pentru cea de-a doua parte a proiectului care va cuprinde decontaminarea propriu-zisă a sitului. A doua parte a proiectului va fi finanţată din Programul Operaţional Infrastructură Mare şi va avea o alocare financiară de cca. 20 milioane de euro”, ne minte frumos primăria. Păi acest proiect a consumat bani de câțiva ani, la licitație nu a ieșit cine a trebuit, sau a ieșit, dar alții au contestat, apoi, la nervi, totul a fost anulat. S-a revenit, europenii, îngăduitori, ne-au amânat, ne-au dat o a doua șansă, a fazării. Cine mai crede că acest proiect va fi dus, vreodată, la bun sfârșit?

“Managementul sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche”, reprezintă un proiect finanţat din POS Mediu, Axa 4, DMI - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000. Proiectul are termen limită de finalizare la data de 30 aprilie 2016, iar în momentul de faţă suntem în aşteptarea avizului Direcţiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru Planul de management şi Regulamentul elaborat în cadrul proiectului. Planul de management va constitui un document esenţial de administrare şi gestionare a sitului Natura 2000, Sărăturile Ocna Veche”, spune primăria. Lămuriți? Buștean!

„Proiectul “Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, este finanţat prin Mecanismul financiar SEE (Spaţiul Economic European) 2009-2014, [finanţatori: Islanda, Lichtenstein şi Norvegia], Programul PA16/RO12 – “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” – Schema de granturi mici”. Așa cum spun și cei de la primărie, e vorba de granturi mici.

„Programul ROMACT este coordonat de către Consiliul Europei în Strasbourg, în parteneriat cu Comisia Europeană şi implementat în 6 ţări membre UE. Municipiul Turda a semnat parteneriatul la data de 10 februarie 2016. Programul are ca scop întărirea capacităţii autorităţilor locale de a dezvolta şi implementa planuri de dezvoltare locală integrate şi politici publice de dezvoltare locală inclusive”, prezintă primăria programul de aburit rromii de pe Barbu Lăutaru. Că pe cei de pe Teclu și de pe Margaretelor îi aburesc politicienii prin liderii lor, ai etniei. Nu de alta, dar ca să știe și cetățenii turmentați, rromi sau români, cu cine votează!

În fine, enumerarea mega-proiectelor finanțate cu sume de nimic din exterior se încheie cu: Proiectul “Înfiinţarea de depozitare culturale, colectarea şi promovarea valorilor locale cu sprijinul localităţii Kiskunfélegyháza şi a zonei Torontál” constituie o finanţare obţinută de Primăria Kiskunfélegyháza (Ungaria), la care Municipiul Turda este partener. (…) Despre propunerile care au stat la baza proiectelor ce se vor finanţa în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020 al Comisiei Europene, respectiv despre seturile de proiecte pe care Municipiul Turda le pregăteşte pentru finanţare, vom face referire într-un nou material de presă”, ne asigură Primăria Municipiului Turda. Abia așteptăm, ne place să fim mințiți frumos.

Somn ușor, dragi turdeni, dormiți liniștiți! Primăria Municipiului Turda se ocupă de toate!

 

 

(Acest material este un pamflet și trebuie tratat ca atare)

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh