21
Sam, Dec
1 New Articles

POLIȚIA
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Un comunicat al poliției arăta următoarele: ” În cursul zilei de ieri, 8 septembrie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Turda au depistat un minor de 16 ani ca fiind principalul suspect de săvârşirea a 15 fapte de furt din perioada martie - august a.c. când acesta a sustras mai multe biciclete precum şi bunuri (aparate electronice şi altele) din autoturisme şi garaje de pe raza municipiului Turda.

Din prejudiciul total de aproximativ 9.000 lei poliţiştii au recuperat 65%.

Acesta este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat în formă continuată (15 fapte),  instanţa a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pentru 19 zile.”

Eu unul îl văd, deși pot să mă înșel, drept un țap ispășitor. Este știut faptul că familiile de infractori își educă odraslele într-o viitoare viață în fărădelege. Ei sunt inițiați prin acțiuni de noapte, mai întâi cu furturi ușoare iar apoi din cele rezervate experimentaților. Când poliția strânge cercul în jurul suspecților, grupurile de infractori dau la iveală unul sau mai mulți minori care iau asupra lor totul. Ceilalți scapă și pot acționa în continuare pentru a-și hrăni familiile. Și în acest caz poate fi la fel. Mai ales că, în cazul nostru, 35 % din prejudicu nu a fost recuperat. Ceea ce înseamnă că bunurile furate au fost valorificate sau vor fi, de către cei care au scăpat.

De aceea poate nu ar fi rău ca poliția să-i ”strângă cu ușa” pe cei care mărturisesc prea ușor comiterea unui așa număr mare de fapte penale pentru a descoperi întreaga rețea. Nu dăm lecții anchetatorilor însă se știe că este mult mai facilă rezolvarea cât ai bate din palme  a unui număr cât mai mare de cazuri, contabilizate în sistemul birocratic care se perpetuează în interiorul poliției. Nici nu spunem că adevărul este cum l-am prezentat noi, în acest caz, ci că este posibilă și această variantă.

Cunoscutul blogger Urban Iulian, senator de Ilfov, a propus chiar cumularea pedepselor în sistemul penal român. Ce ar însemna pentru copilul din cazul nostru, în vârstă de 16 ani, cumularea pedepsei? O pedeapsă cuprinsă între 45 și 225 de ani, adică o viață anulată, pentru niște găinării. Și asta în condițiile în care speranța copilului este o pedeapsă cu suspendare dacă este la prima infracțiune. Dar el are deja 15.

Iată ți o speță cu un minor care a comis infracțiunea de furt calificat:

” Titlu Furt calificat. Inculpat minor. Neaplicarea art.81 c. pen Institutie Curtea de Apel Suceava Data decizie 10-11-1997

Prin sentinta penala nr.1939 din 1997 a Judecatoriei Botosani, inculpatul minor S.G. a fost condamnat la 6 luni inchisoare, pentru infractiunea de furt calificat, prevazuta de art.208 alin.1, art. 209 lit.a si g cu aplicarea art.74 si art.76 C.pen.
Apelul a fost respins, ca nefondat, iar recursul vizand aplicarea art.81 C.pen., a fost de asemenea respins, cu majoritatea judecatorilor completului de judecata.
Potrivit art.209 C.pen., furtul calificat se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani, iar dispozitiile art.81 C.pen. prevad ca suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu poate fi dispusa in cazul infractiunilor intentionate, pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 12 ani, precum si in cazul infractiunilor de vatamare corporala grava, viol si tortura.
Este adevarat ca, potrivit art.19 C.pen. limitele pedepsei pentru minori se reduc la jumatate, dar aceasta nu are relevanta asupra institutiei suspendarii executarii, cat timp art.81 alin.3 C.pen. (1988), are in vedere doar infractiunea, nu si faptuitorul. Textul a exclus de la aplicarea suspendarii toate infractiunile pedepsite cu peste 12 ani inchisoare (nominalizarea lor nefacandu-se, pentru economie de text), precum si 3 infractiuni din cele pedepsite cu inchisoare pana la 12 ani.
Nu s-ar putea sustine insa, ca pentru vatamare corporala grava nu s-ar putea aplica minorului suspendarea executarii pedepsei, aceasta infractiune fiind nominalizata de art.81 alin.3 C.pen., desi limitele pedepsei inchisorii sunt de la unu la 3 ani si 6 luni in timp ce pentru o infractiune mai grava, cum este omorul, s-ar putea suspenda executarea pedepsei, pe motiv ca limitele pedepsei inchisorii sunt potrivit art.19 C.pen., de la 5 la 10 ani.
Curtea de Apel, decizia nr.512 din 10 noiembrie 1997”

Vă indic și o eventuală bibliografie în susținerea celor spuse de mine pe care am găsit-o căutând materiale jurnalistice care să vină în susținerea celor arătate de mine în cadrul acestui articol:

http://www.jurnalul.ro/special/special/siguranta-si-incredere-an-uri-puse-de-anchetatori-in-carca-minorilor-144198.html

În final, cine răspunde pentru această manipulare a minoprilor și distrugerea vieții a sute și mii de copii obligați de ai lor să fure. Poate eșaloanele superioare din Ministerul de Interne ar trebui să verifice automat orice infracțiune recunoscută de minor. Cu atât mai mult cumulul de infracțiuni puse în cârca acestor minori.

(Fotografia pe care am ales-o pentru a ilustra acest material, pentru că mi s-a părut foarte elocventă, a fost făcută de colegii de la Observator de Constanța și nu are altă legătură cu conținutul prezentului articol)

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh