25
Joi, Apr
3 New Articles

Sport/Timp liber
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Consiliul local Turda a aprobat în ultima sa ședință extraordinară, alocarea lunară a sumei de 29.400 lei de la bugetul local unei asociații sportive. Suma ar urma să reprezinte cotizația lunară a Municipiului Turda, care este membru fondator al Asociației intitulate„Clubul Sportiv Fotbal Club Municipal Potaissa” Turda cu o cotă de participare de 98%. Din Asociație mai fac parte Asociația Club Sportiv Potaissa Turda, cu un procent de participare de 1,5% și Suciu fotbal_cl-mai-2016Nicolae Dorinel, cu un procent de participare de 0,5%.

Bani publici cu iz electoral

Singurul care a dorit să ia cuvântul la discuția acestui punct de pe ordinea de zi a ședinței a fost consilierul independent Dorel Corpodean, care s-a adresat primarului și consilierilor din grupul  PNL-UDMR:  „Pe mine mă surprinde că acum, înainte de alegeri, v-aţi îndrăgostit aşa de mult de fotbal şi aţi simţit nevoia să băgaţi acest proiect. În primul rând eu nu văd obiectul de activitate. În afară că mi s-a spus de un avans de 294 de milioane de lei vechi, altceva nu am văzut. Nu credeţi că este iz electoral aici şi un alt interes în a băga şi a forţa proiectul acesta? De fapt ce vreţi să facă, până acum s-a închis tot ce înseamnă activitate fotbalistică. Am înţeles că ultimul club Potaissa care există şi care a terminat pe locul I nu s-au găsit bani să plătească cei 3.500 de lei ca să participe la meciul de baraj. Era un drept al lor după o muncă de un an să fie şi ei fericiţi că au participat la un baraj. Mă surprinde acum că e scoasă şi din context echipa care la ora actuală e tot pe primul loc, deci nu mai prezintă nici un interes şi, ce mă dezamăgeşte cel mai mult e că văd că stadionul s-a transformat în depozit de gunoaie”, a mai arătat Dorel Corpodean, cel care a finanțat, alături de alte persoane din Turda activitatea echipei de fotbal FC Arieșul 1907 din 2013  până anul trecut când aceasta s-a desființat din lipsa oricăror finanțări de la bugetul local. 128.500 lei este suma cu care Corpodean susține că a creditat clubul respectiv, bani pe care nu și i-a mai recuperat. „Nu am luat bani din fotbal, doar am dat!”, susține Dorel Corpodean, omul de numele căruia, de altfel, se leagă cele mai mari performanțe ale fotbalului turdean din ultimii ani, reușind să ducă FC Arieșul din liga a IV-a în liga a III-a și apoi, după baraj, în liga B. Toate acestea se întâmplau înainte ca liderii locali, în frunte cu Ștefănie, să decidă dirijarea sumelor importante de bani de la bugetul local spre echipa de handbal Potaissa Turda, în detrimentul activității fotbalistice.

În altă ordine de idei, în ultimii 7 ani, șase alte asociații de fotbal au fost falimentate, după ce alte și alte miliarde de lei vechi s-au scurs din bugetul local înspre acestea.

 

Primarul zice că  „nici usturoi n-a mâncat…”

Primarul turdean, Tudor Ștefănie, a contestat intențiile electorale din spatele acestui proiect de hotărâre: „Dacă cineva crede că este iz electoral, e părerea personală care şi-a exprimat-o, de fapt aceasta a fost şi intervenţia până la urmă, de a susţine că se lucrează cu iz electoral. Eu nu văd nici un iz electoral în toată povestea aceasta ba, mai mult,  prima finanţare va începe în luna iunie, timp în care clubul îşi va desfăşura activitatea conform prevederilor legale iar modul de decontare se va face conform statutului sau prin hotărâre de Consiliu local. Restul sunt doar păreri ale domnului Corpodean, care întotdeauna zice că este un fan al fotbalului dar este şi împotriva fotbalului astăzi, atunci când nu este dânsul cel care coordonează această activitate şi cred că este altcineva care coordonează această activitate. Dacă ar fi fost dânsul ar fi susţinut cu ambele mâini…”, i-a dat cu tifla primarul lui Corpodean.

 

Consilierii locali nu tratează egal asociațiile sportive din oraș

fotbal-mai-2016Revenind la banii care se vor da de acum asociației respective, trebuie să arătăm că aleșii locali au aprobat „orbește” atât înființarea asociației, în octombrie 2015, cât și stabilirea cotizației de 29.400 lei lunar, fără să li se prezinte din partea conducerii viitoarei asociații vreun proiect care să conțină toate informațiile necesare pentru ca el să fie viabil. Această colaborare este, practic, consfințită exclusiv prin voința politică a actualei majorități din Consiliul local, lucru care se vede clar și la votul din ultima ședință: 11 voturi pentru, 7 abțineri. Cei care s-au abținut, au ridicat, în afara ședinței de Consiliu local câteva probleme legate de finanțarea acestei asociații. Una este aceea că, la această oră, nu s-a obținut Certificatul de Identitate Sportivă, de la Ministerul Tineretului și Sportului, condiție sine qua non pentru finanțările de pe legea 350, spre exemplu. O altă problemă apare după ce Curtea de Conturi a făcut unele precizări referitoare la acest gen de asocieri între Asociații Sportive și Unitățile Administrativ Teritoriale, când vine vorba de cheltuirea banului public. Cei de acolo au precizat că Municipiul Turda poate finanța echipa de handbal, spre exemplu, doar dacă evoluează pe prima scenă a țării. Lipsa unui proiect de buget se adaugă și el semnelor de întrebare ridicate de consilierii locali care nu au votat pentru alocarea celor aproape 300 de milioane de lei lunar, iar „izul electoral” al întregii afaceri, ridicat de Corpodean, este motivat și de graba de a se adopta o astfel de hotărâre înaintea alegerilor din luna iunie, părând că se elimină un risc.

Deși primarul turdean spune că în iunie se va face prima finanțare, nu este exclus ca plata cotizației să se facă și retroactiv, de la înființarea asociației, consemnată de instanță la data de 11 aprilie 2016. În HCL nr.83 din 04 mai 2016 se mai spune: „Art. 2.Cotizaţia va fi cuprinsă în bugetul de venituri şi cheltuieli al Municipiului Turda, pe baza procedurilor de rectificare bugetară. Art. 3. Modul de utilizare al cotizaţiei se va stabili de către Adunarea Generală a Asociaţilor şi Consiliul Director, cu respectarea prevederilor legale în materie”.

3,5 miliarde lei vechi pe an, alocați orbește

Se observă așadar tratamentul preferențial acordat acestei asociații, în timp ce tuturor asociațiilor sportive care au solicitat finanțare în baza legii nr. 350, mult mai restrictive, li se precizează exact ce cheltuieli sunt eligibile pentru decontare și care nu. Spre exemplu, echipa finanțată de Consiliul local Mihai Viteazu, care activează la același nivel cu echipa din asociația turdeană, a avut la dispoziție în 2015 un buget de 155.000 lei, pentru echipa de seniori și câte o echipă de juniori A și B, reușind și participarea timp de o săptămână la un turneu desfășurat în Austria cu cele două echipe de juniori.

Asociația turdeană, care nu se știe câte echipE va avea și la ce nivel, va beneficia așadar de un buget anual de 352.800 lei, adică peste 3,5 miliarde de lei vechi, de unde apar și suspiciunile legate de cheltuirea banilor alocați de la bugetul local. Spre deosebire de Asociația Handbal Club Potaissa, care a prezentat de fiecare dată un proiect de buget anual, Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Municipal Potaissa Turda nu a prezentat aleșilor locali un astfel de document. Ceea ce nu i-a împiedicat pe aceștia să aloce „orbește”, sumele prezentate mai sus.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh