Primarul Tudor Ștefănie susține că administrația locală nu a primit, pe parcursul anului 2013, nici o finanțare din exteriorul bugetului local. Este primul an după o lungă perioadă de timp, cam 10 ani, dacă autorul acestor rânduri nu se înșeală, în care conducerea municipiului a trebuit să se descurce cu banii de la bugetul local. Iar acest lucru s-a simțit și la investițiile făcute, și la dezvoltările edilitar-gospodărești, care au lipsit aproape în totalitate. Cât timp PD-L, partidul din care face parte Ștefănie, a condus țara și județul, alocările masive de fonduri către Turda nu au lipsit, iar lucrurile s-au văzut. Așa că putem considera că nealocarea de sume către Turda de la bugetul statului dar mai ales de la bugetul Consiliului Județean este o răzbunare a celor care au ajuns să guverneze aceste instituții față de turdeni, care au votat în mare parte cu același primar Tudor Ștefănie, și cu același partid, care acum este în opoziție.
Întrebat despre bugetul anului trecut, edilul șef turdean ne-a declarat: ”În 2013 nu am primit nici o finanţare din altă parte, din nefericire nu a fost un an foarte bun, pentru că dacă noi am fi primit finanţări în afară de ceea ce pur şi simplu a fost bugetul local, aici mă refer la bugetul consiliului judeţean sau bugetul statului, pentru anumite obiective pe care le-am propus, noi mai puteam construi blocul ANL, mai puteam construi locuinţele sociale, chiar puteam începe lucrările la sala de sport polivalentă. Am dat exemplu doar câteva obiective. Pe de altă parte, am rămas blocaţi printr-o hotărâre de guvern cu acel proiect de modernizare al drumurilor din interiorul localităţii care sunt drumuri europene. Ştiţi că cei de la drumurile naţionale nu vor să mai investească şi nu înţeleg din ce motiv, ei vor să ni le transfere nouă obligatoriu, noi nu le putem primi pentru că ele nu corespund din punct de vedere tehnic şi al calităţii prevăzute după norme ca şi drum european şi aici ne-am blocat din nou. Eu sper ca anul 2014 să dezamorseze acest lucru, drumurile naţionale să vină să-ţi facă investiţiile necesare şi să ni le predea aşa cum trebuie pentru că, iată, primim acum un sector de drum, drumul ce duce la Salină, e un drum judeţean, e în interiorul intravilanului, suntem obligaţi să-l primim dar arată foarte bine, este un drum care îndeplineşte condiţiile de a fi preluat”, susține primarul turdean.
Faptul că nu s-au alocat bani de la bugetul județean pentru municipiul Turda ne-a făcut să ne întoarcem cu gândul în timp, la vremurile când primarul de atunci, Virgil Blasiu, nu era ajutat de nici un fel de guvernul Năstase (din același partid din care făcea parte și edilul turdean), nici de Consiliul Județean din acea perioadă. Ba putem să mergem și mai departe, la perioada în care țărăniștii guvernau țara, iar Emil Constantinescu era președinte, Turda era atunci, în mare parte, PSD-istă, iar Virgil Blasiu era la finalul primului mandat de primar. Iată un fragment dintr-o ședință de Consiliu Local, cea din 17.07.1999, în care se discuta pe marginea bugetului local. AM fost prezent la acea ședință în calitate de redactor șef la Radio Transilvania, însă fragmentul pe care vreau să vi-l redau este preluat din cartea regretatului jurnalist turdean Ion Cordoș, pe atunci redactor la Ziarul Adevărul de Cluj (n.r. actualmente Făclia). Cartea se intitulează ”Uceniciile mele – Confesiunile unui ziarist”, de unde redăm textul de la pag. 127-129:
”Apar, în sfârșit și delegații județului: domnul Traian Mălai, director în Consiliul județean și domnul Crețu Alexandru, de la Direcția Județeană de Buget-Finanțe. Nici nu a apucat domnul Mălai să-și ceară scuze pentru întârziere (era și cazul) când este luat la întrebări. Asta după ce a fost prezentată ultima variantă a bugetului local, în viziunea județului.
- Noi cunoaștem poziția dvs., a spus ec. Samoilă Pascu. Așteptăm să veniți cu ceva îmbunătățiri.
Același cuvântător a revenit apoi pentru a-și motiva cererea, spunând celor din sală (care mai era cazul) ce-i doare pe turdeni:
- În școli situația este mai mult decât deplorabilă. Am început sau vom începe noul an școlar cu localuri de școli care, din lipsa fondurilor, n-au autorizație de funcționare! Până la urmă vom fi nevoiți să închidem și cantina de ajutor social. ” (…)
După câteva considerații personale ale autorului referitoare la efectul devastator pe care l-ar avea închiderea cantinei sociale pentru circa 300 de familii extrem de sărace, dialogul abia înfiripat, între consilierii locali turdeni și trimișii Clujului continuă:
”Domnul Alexandru Crețu a ținut să-și spună părerea:
- Am lucrat pe opt variante de propuneri. În final, am mai lucrat pe una minimal posibilă. Pentru investiții, deși sunt necesare…, n-avem fonduri!
Ca de fiecare dată,. și acum când PUNR nu mai era la putere pe plan local, evident, profesorul Vasile Miclăuș a intervenit în forță susținând:
- Cifrele de la buget sunt cele din anul trecut. Așteptăm din partea dvs., nu povești ci, să ne spuneți concret care au fost criteriile care au stat la baza repartizării fondurilor pentru bugetul local? De ce la nivel de județ nu s-a ținut cont de cuantumul sumelor obținute în limita legii bugetului pentru a fi repartizarea echitabilă în toate localitățile județului?
Au urmat apoi discuții care de care mai incitante. Le redau pe scurt:
-Inginer Ilie Zaiu, consilier PUNR: La Câmpia Turzii s-au primit fonduri la nivelul anului trecut. Așa mai merge. Noi am primit fonduri mai puțin de șase miliarde de lei. Din cauza acestei inechități, de unde vom plăti lucrările executate în prima parte a acestui an?
-Alexandru Mălai: Câmpia Turzii, din întâmplare (Doamne, de ce n-ai făcut să cadă o astfel de întâmplare și asupra Turzii), a căzut pe cifrele din anul trecut. Nu s-a mai putut face nici o modificare de la algoritmul Ministerului de Finanțe.
-Ilie Faur, consilier PUNR: Rectificarea este o poveste de adormit copiii. În fiecare an, când discutăm despre buget, primim de la județ… firimituri. (…)
-Teodor Popa, consilier PRM: Nu pot să fiu de acord cu afirmația conform căreia Turda ar fi favorizată. Dimpotrivă, se poate vedea contrariul celor afirmate: în ultimii șapte-opt ani în urbea de pe Arieș nu s-a făcut aproape nimic”Asta dovedește că cei care au repartizat fondurile l la bugetele locale au ținut, ca de fiecare dată, cu alte localități, numai cu Turda, nu! Parcă noi am face parte din alt județ!” (fragmente din volumul doi al cărții ”Uceniciile mele – Confesiunile unui ziarist”, de Ion Cordoș, apărut la editura JRC 2002, pag. 127-129)
Închidem bucla făcută în timp. în timp Am ținut să vă reproduc starea de fapt și dialogul dintre consilierii de atunci, față de cele întâmplate în zilele noastre, 15 ani mai târziu, când nici măcar consilierii noștri județeni, aleși de turdeni și plecați din orașul de pe Arieș nu mai vin să prezinte vreo informare sau să țină o conferință de presă. Ba, să nu mint, a fost unul de la PP DD, care se scobea în nas și apoi se mira cât de mari sau mici
i-au ieșit ”biluțele”. Ce să mai spunem despre consilierii locali care au colegi în Consiliul județean, ați auzit să se bată pentru bugetul orașului nostru, să facă un minim lobby, că eu nu am auzit și mai ales, nu am văzut vreun rezultat? Iar cei care suferă suntem noi, turdenii, care trebuie să ne descurcăm cu banii noștri, după ce tot noi umflăm bugetul național, fără ca la noi să se întoarcă vreun minim procent. Păi asta este dreptate, se întreabă, pe bună dreptate, cei care trăiesc aici.
Revenind la 2013, primarul Tudor Ștefănie, în drum cu discuția spre anul curent, mai spune: ”Noi, cu toate acestea, pot să vă spun că în 2013 am avut un buget cu 11 % mai mare decât cel precedent. Deci faptul că noi am reuşit să încasăm impozitele şi taxele locale mai mult decât am încasat anul trecut şi cu câteva surse de finanţare care au fost atrase, fie prin credite bancare sau prin alte surse de finanţare, iată că am reuşit să realizăm un buget mai mare decât anul precedent. Din nefericire costurile de funcţionalitate pe tot ce înseamnă instituţiile subordonate Consiliului Local au fost mai mari, deci, ce am adus în plus, am plătit mai mult la curent, am plătit mai mult la gaz, am plătit mai mult, ştiu eu, la celelalte obligaţii faţă de instituţiile care au furnizat servicii”, arată Ștefănie.
Ne aflăm în preajma ședinței care va stabili bugetul local pentru anul 2014. Un buget despre care, deocamdată, nu prea avem informații, decât că se discută pe grupuri politice și, poate, în comisiile de specialitate ale Consiliului Local. Nici o transparență însă. Nimeni nu informează cetățenii asupra modului cum a fost alcătuit proiectul de buget, oamenii nu știu dacă se vor aloca bani pentru ca strada lor să fie asfaltată, ori iluminată, etc. Spre deosebire de Câmpia Turzii, unde proiectul de buget este făcut public deja de ceva vreme, atât pe site-ul primăriei cât și la avizierul din fața instituției.
Apropo de asfaltări, primarul Tudor Ștefănie este optimist pentru 2014: ”Pentru anul 2013 noi am avut prevăzut, dacă bine reţin, undeva în jur de 100 miliarde de lei vechi pentru modernizări de drumuri , lucrul acesta însă nu ne împiedică să avem peste 100 de miliarde prevăzute şi anul viitor. Eu am zis cu 100 de miliarde probabil că reuşim undeva peste 12 – 14 km de străzi modernizate. Având în vedere că ne trebuie 50 – 60 de km de străzi modernizate până în 2016, trebuie să mergem şi cu o finanţare până în 2016 pe asemenea sume, dar cu toate acestea lucrările cele mai costisitoare au fost drumurile principale. După cum ştiţi strada Raţiu, care a necesitat nu numai modernizarea şi asfaltarea , acolo s-au făcut lucrări de mare amploare atât pe canalizare, pe apă, de asemenea strada Oltului, cum o ştie toată lumea (n.r. Dragalina), la fel a necesitat investiţii foarte mari, zona Bariţiu până la Școala George Bariţiu. Celelalte străzi pot fi făcute în cantităţi mai mari pentru că nu necesită o asemenea complexitate de execuţie, altfel eu zic că trebuie să ajungem la minimum 50 de km de străzi modernizate până în 2016, un obiectiv realist şi posibil de a se executa”, conchide primarul turdean.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.