Bugetul local al municipiului Turda pentru anul 2013 se naște extreme de greu. Din durerile facerii apar tot felul de anomalii cu care, atunci când este vorba de Consiliul Local Turda, tindem să ne obișnuim. Una dintre acestea este realegerea președintelui PSD pentru un al treilea mandat, consecutive, ca președinte de ședință al Consiliului Local Turda, fapt fără precedent în istoria acestui for.
Consilierul local Cristian Matei, după ducerea la bun sfârșit a primului său mandat de președinte de ședință, a fost propus și reales pentru un al doilea mandat, coaliția aflată la putere considerând că este cel mai potrivit pentru ședința de adoptare a bugetului local. O ședință care s-a tot amânat, așa că a fost nevoie de propunerea lui Matei pentru un al treilea mandat, ceea ce li s-a părut prea mult chiar și colegilor de coaliție, întrucât consilierii locali PNL, PC și PP DD votând împotriva alegerii sale, din nou, ca președinte de ședință.
Însă – surpriză! – pe Cristian Matei l-au susținut, în afara colegilor săi pesediști, consilierii locali din opoziție, aparținând formațiunilor politice PD-L și UDMR. Astfel că, iată, Matei este pentru a treia oară consecutiv președinte de ședință, lucru considerat ilegal de către unii dintre colegii săi. Dar, conform legii, dacă al treilea mandat de președinte de ședință pentru Cristian Matei este ilegal, atunci la fel a fost și precedentul, cel de-al doilea. Aceasta pentru că, referitor la funcția de președinte de ședință, Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale (publicată în Monitorul Oficial nr. 204 din 23 aprilie 2001), modificată prin Legea 286/2006, stipulează, la art. 37alin. (1): ” După declararea ca legal constituit consiliul local alege dintre membrii săi, prin votul deschis al majorității consilierilor în funcție, un președinte de ședință, pe o perioadă de cel mult 3 luni, care va conduce ședințele consiliului si va semna hotărârile adoptate de acesta”. Legea însă, și nici Regulamentul de funcționare a Consiliului Local al mun. Turda, nu spune nimic referitor la realegerea unui consilier în funcția de președinte de ședință, nici despre un număr al acestei posibilități, nici despre frecvența sau consecutivitatea unor mandate pentru această funcție. Rămâne ca organele competente să se pronunțe, dacă le sesizează cineva, ceea ce nu cred că este cazul. Cât despre competența lui matei de a prezida ședința de buget, este probabil cel mai îndrituit să facă acest lucru, dată fiind poziția sa de șef al Comisiei nr. 1 de buget-finanțe, prognoze economice și investiții.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.