Primul consilier local care a utilizat un astfel de tip de computer a fost Cristian Matei, liderul grupului USL din cadrul Consiliului Local Turda, cel cunoscut ca fiind primul la mașini, iPhone-uri și iPad-uri, așa că nu degeaba l-am poreclit noi ”consilierul gadget”.
Ei bine, Cristian Matei, în prezent preşedintele de şedinţă a Consiliului Local Turda, a venit cu propunerea ca toți membrii forului deliberativ turdean să primească tablete cumpărate de la bugetul local pe care să poată fi accesate proiectele de hotărâre aflate în dezbatere. Matei folosește un astfel de dispozitiv de ultimă generați încă de pe vremea precedentului consiliu local, care și-a încheiat activitatea în luna mai a anului trecut, și este, deocamdată un caz unic, la ședințele de plen ale forului deliberativ local. El a propus această modificare pentru a se ”opri risipa de hârtie” produsă prin multiplicarea fiecărui proiect de hotărâre în cel puțin 22 de exemplare cărora li se adaugă cele pentru presă. Adică mii de foi de hârtie A 4 acoperită cu cerneală de copiator sau scoase la imprimantă , hârtii pentru care, ce-i drept, cheltuielile se cam adună.
Inițiatorul hotărârii, a venit cu propunerea ca proiectele de hotărâre, după analizarea și dezbaterea lor în comisiile de specialitate să fie scanate și salvate în format PDF, în documente electronice pe care aleșii locali să le poată urmări, alături de rapoartele de specialitate și de anexe, pe tabletele lor.
O inițiativă foarte bună a liderului PSD-ist, dar mai greu de pus în practică decât pare la prima vedere. În primul rând, nu toți aleșii locali au aceleași abilități în folosirea unor aparaturi electronice, mai ales din domeniul informatic, cum are consilierul ”gadget” (care este, de formație, inginer informatician). În plus, unii sunt mai în vârstă și au vedere, ca și unii mai tineri, de altfel, cu vederea, așa că utilizarea tabletei le va fi puțin dificilă, din acest punct de vedere.
În ceea ce privește presa, Consiliul Local Turda ar putea învăța de la omologii săi din Câmpia Turzii, care pun la dispoziție organelor media proiectele de hotărâre în format DOC, un format care îi ajută foarte mult, spre deosebire de formatul PDF, greu de realizat și mare consumator de timp pentru cei din aparatul Consiliului Local Turda.
Cât privește modul de punere în practică a propunerii consilierului USL-ist, Cristian Matei a suspus propunerea sa aprobării membrilor Consiliului Local Turda în cadrul ultimei ședințe a acestui for fără existența, în prealabil, a unui proiect de hotărâre avizat sau nu de comisiile de specialitate și a unui raport de specialitate întocmit de serviciile abilitate din cadrul primăriei. Cel puțin așa cere Legea 215 a administrației publice locale care prevede la Art. 45. că ”Problemele înscrise pe ordinea de zi a ședinței consiliului local nu pot fi dezbătute dacă nu sunt însoțite de raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu de specialitate al autorității administrației publice locale, care va fi elaborat in termen de 30 de zile de la solicitarea inițiatorului, precum si de avizul comisiei de specialitate a consiliului, cu excepția cazurilor prevăzute la Art. 40 alin. (2) si (4)”. Aceste ultime aliniate se referă la ședințele de urgență și cazurile de forță majoră. De aceea, probabil că aprobarea consilierilor a fost un fel de aviz de principiu iar pentru aprobarea tabletelor se va veni cu un nou proiect de hotărâre, în condițiile legii.
Pentru necunoscători, iată, mai jos, câteva dintre avantajele acestui dispozitiv nou (iPad, tableta, etc):
*Este un calculator portabil mic și ușor. *Calitatea imaginilor de pe ecran este extrem de ridicată; ecranul preia foarte fidel toate comenzile date prin atingere (tehnologia multi-touch). *Multitudinea de posibilități de conectare la rețele (vezi mai sus la caracteristici) îi conferă o flexibilitate deosebită. Modelul 3G (mai scump) oferă conectivitate fără fir la Internet din orice punct unde există rețea celulară pentru telefonie mobilă împreună cu serviciile necesare. * Durata mare de independență cu o singură încărcare a acumulatorilor. * Stăpânește formatele uzuale de fișiere, ca de exemplu .doc, .pps, .xls, .jpg ș.a. * Pentru iPad există deja peste 1.000 de aplicații special concepute, disponibile contra cost în web în iTunes. În plus și circa 150.000 de aplicații, făcute inițial pentru iPhone, dar capabile să fie rulate și pe iPad.* Suportul pentru execuția simultană a mai multor aplicații (engleză multitasking, implementat cu versiunea 4.2).
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.