16
Ma, Apr
13 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 berciÎn urma articolului intitulat ” Partida Romilor se transformă în Războiul Rromilor, la Turda”, președintele filialei turdene a Alianţei Civice Democratice a Rromilor din România (ACDR),  Berci Mihaly, a luat poziție catalogând afirmațiile celor care au preluat de la el și colegii săi conducerea Partidei Romilor ”Pro Europa” drept minciuni sfruntate: ”Nu cred că este un război, noi nu am avut război cu nimeni. Referitor la demisia noastră, în bloc, din cadrul Partidei  Romilor am considerat că nu mai este necesar să colaborăm cu acel partid deoarece am avut niște probleme la nivel de județ și național, în legătură cu toate cheltuielile care s-au făcut la filiala noastră care au fost suportate de mine în întregime. S-a făcut ACDR, o nouă formațiune politică pentru rromi și am considerat, întreaga conducere a filialei, că ar trebui să trecem de la Partida Romilor la ACDR. Nu eu am luat această decizie ci conducerea filialei. Afirmația lui Morariu conform căreia Partida Romilor Turda nu ar fi făcut nimic pentru cetățenii rromi în ultimii patru ani este total nedrept și neadevărat. Suntem peste treizeci de lideri ai rromilor din diferite zone ale orașului Turda, suntem foarte bine organizați însă, vedeți dumneavoastră, necesitățile rromilor sunt foarte mari”, arată Berci Mihaly.


drogaBerci Mihaly, alături de vicepreședintele ACDR Turda, Tudorel Droga, și de secretarul acestei filiale, Zoldi Simion, susțin că au muncit foarte mult spre binele țiganilor din Turda. Și aceasta, susțin ei, fără a obține beneficii materiale. ”Până în 2008, rromii din Turda nu au avut consilieri locali iar toate problemele adunate timp de 15-16 ani, au ”căzut” pe noi. De exemplu, pe Barbu Lăutaru am reușit să facem o canalizare și, prin intervenția noastră, a celor doi consilieri (N.R. Berci Mihaly și Silaghi Ștefan) s-a reușit asfaltarea acelei străzi și a intrândurilor de pe Labirint etc. În zona industrială, chiar înainte de alegeri am avut în plan canalizarea de pe Nicolae Teclu, care nu s-a finalizat încă însă au mai rămas puține lucrări de făcut până la finalizare. În colonia de ciment am avut două bărăci acolo, care s-au acoperit cu tablă și s-au reconstruit, cu ajutorul unei fundații din Belgia. Împreună cu copiii de la Școala nr. 3 am fost la Bruxelles, am adunat fonduri, iar banii nu au venit la noi ci direct pe strada Arieșului 18-24. În cartierul Poiana s-a făcut un centru de igienă și sănătate care este extraordinar de bun”, precizează Berci Mihaly.

zoldiPreședintele ACDR Turda, Mihaly Berci, mai spune că anul trecut 58 de rromi au obținut diplome de lucrători sociali, lucrători în comerț și de zidari , în urma frecventării cursurilor organizate de ei cu o firmă specializată din Dej. Chiar în prezent, o altă clasă de lucrători sociali, de aproape 30 de țigani, își desfășoară cursurile până în luna decembrie a acestui an, urmând ca, pe baza diplomelor obținute, să-și găsească de lucru în zonele cu comunități țigănești și nu numai. În plus, susține liderul comunității țigănești, cursanții au beneficiat și de niște bani pe durate cursului, în jur de 600 de lei lunar. Alte 180 de persoane vor urma, începând din decembrie, cursuri de reconversie profesională pentru specializarea în meserii ca frizer, coafor și bucătar. Cursurile se vor întinde pe durata a șase luni iar în această perioadă cursanții vor fi și retribuiți cu sume cuprinse între 400 și 600 de lei.

morariu victorBerci îl acuză pe actualul președinte al Partidei Romilor că, în ultimii ani, a stat vreo opt ani în Spania și habar nu are care sunt problemele rromilor din Turda. În plus, președintele ACDR Turda mai spune despre Morariu că nu este un lider ales de comunitatea de rromi sau de membri Partidei Romilor Turda ci este un președinte numit, interimar. ”Dacă vrea să vină cu noi în alegeri, facem adunare generală și noi stăm la dispoziția lui, chiar dacă eu nu aș mai vrea să merg la Partida Romilor”, susține Berci Mihaly.

Apoi acuzațiile devin mai grave. Berci îl acuză pe Morariu că și-a vândut un copil în Spania iar Morariu infirmă și  îi răspunde lui berci cu o altă acuzație. ”În timpul cât a stat în Spania și-a vândut un copil și mai are curajul să vină să stea în fața oamenilor. Eu aș intra în pământ, nu aș mai fi avut curajul să ies din casă, dacă mi-aș fi vândut copilul pe o sumă de nimic. Știu aproape toți rromii din Turda acest lucru, nu doar eu”, afirmă Berci Mihaly. Contactat telefonic pentru a vedea care este poziția lui Morariu față de această afirmație, actualul președinte al Partidei Romilor îi răspunde lui Berci: ”Nu este adevărat. Eu si soția mea am lucrat 7-8 ani în Spania iar cei la care am lucrat ne-au devenit foarte buni prieteni. Când nevasta mea a născut acolo, în Spania, la câteva săptămâni, acea familie ne-a rugat să o lăsăm la ei pentru că ei nu au copii. Dar nu am vrut să o înfieze pentru că este fiica noastră, cum să o dăm altora. În timp, fata s-a atașat foarte mult de spanioli dar noi mergem în fiecare an la ea. Nu este adevărat că am primit bani în schimbul ei, Doamne ferește! Certificatul ei de naștere și toate actele sunt la noi”, a spus Morariu, amenințând: ”Să nu mă facă Berci să spun ce face fată-sa în Franța!”. Victor Morariu susține că acolo, în Spania are un fiu de peste 33 de ani care se ocupă de sora sa, un alt fiu trăiește în Italia iar aici, cu el și soția sa, trăiesc alte două fiice ale sale.

La rândul său, vicepreședintele ACDR Turda, Teodor Droga, zis Tudorel, susține că Victor Morariu a avut un mandat de președinte interimar pentru o perioadă de 90 de zile, perioadă care a expirat. ”Morariu nu știe ce înseamnă politica, nu știe ce înseamnă administrație și nu știe ce înseamnă o inițiativă de grup mixt. Habar n-are. Acolo nu sunt partide, acolo sunt lideri rromi, pentru că grupul de inițiativă este apolitic. Oricine poate să dea o mână de ajutor în cadrul acelui grup. Eu îi sugerez să facă Adunare generală, să fie ales ce comunitățile rromilor și apoi să vorbească de noi și să ne critice. Nu noi îi oprim să desfășoare o activitate în slujba rromilor, ei nu au bunăvoință să aibă activitate și nu o să aibă niciodată!”, mai acuză vicepreședintele ACDR Turda, Teodor Droga. ”Droga să meargă la școală, că are două clase. Îmi pare rău că eu i-am adus la Partida Romilor și pe el și pe Berci, când am înființat partidul, după revoluție. Nu am de ce să organizez o Adunare generală pentru că eu nu sunt interimar, sunt președinte cu depline puteri, ați văzut decizia comitetului director de la Cluj, iar ei sunt destituiți pentru că nu au făcut nimic pentru țigani”, mai spune Morariu despre cei de la ACDR.

Simion Zoldi, secretar al ACDR, fost secretar al Partidei Romilor Turda, ne-a solicitat și el să verificăm atât spusele lor cât și ale celor din Partida Romilor pentru a vedea cine minte.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh