Am fost contactat telefonic de unul dintre reprezentanții comunității rromilor din Turda pentru a-mi semnala că președintele PSD Turda și subprefect de Cluj, Răzvan Ciortea, a făcut o afirmație mincinoasă la adresa rromilor de pe strada Margaretelor și de pe strada Nicolae Teclu, din zona industrială a orașului. Am verificat pe o înregistrare video aparținând colegului Marian Oprea (pe care o puteți găsi aici: https://www.youtube.com/watch?v=XSr5cCHCm6M&t=1334s).
Răzvan Ciortea: „Plătim gunoiul pentru cei de pe Margaretelor, pentru cei de pe Teclu”
Nu ne-a fost ușor, întrucât știam că exprimarea politicianului este, de obicei, una împiedicată și, vorba aceluiași coleg Marian Oprea, una „contondentă”, Ciortea fiind depășit, în acest domeniu, doar de alt politician de „calibru”, președintele Partidului Mișcarea Populară Turda, Adrian Nap.
Pe înregistrarea video, într-o limbă română siluită, demnă de gramatica lui Celentano și Firicel din Las Fierbinți, dar și de Eba lui Băsescu, Ciortea spune: „Dacă vă referiți la scumpiri, știți foarte bine că ține de un contract existent la nivel județean, care a fost făcut, se pare că acum doi ani a fost semnat de către Consiliu județean. Este puțin ciudat că, chiar prima dată când a avut loc licitația, licitația a fost câștigată pe baza unui preț. Am observat că, după un an și ceva toate se dublează, se triplează și continui să nu fiu de acord niciodată cu plata facturilor la Supercom, cum se face, dacă știm, știm foarte bine că se face pe kg. Acest lucru, în Turda am ridicat problema și, mai demult, în Consiliu local, imaginați-vă că noi, toate aceste gunoiuri menajere se strâng, sau rezultate din construcții, se strâng într-un loc și apoi se împarte, pe cap de locuitor și noi, plătim, din păcate, noi turdenii plătim, să mă refer în special la Turda, plătim gunoiul pentru cei de pe Margaretelor, pentru cei de pe Teclu, care, după cum bine știm nu plătesc taxe și impozite, și nu apar la această împărțire”, afirmă subprefectul clujean.
Acum ați înțeles paralela cu Eba? Dacă drăguța și atât, a fostului președinte Băsescu a inventat cuvântul „succesuri”, de ce nu ar inventa și Ciortea cuvântul „gunoiuri”?
Ștefan Silaghi: „Avem contracte cu SUPERCOM, ca toată lumea”
Redevenind serioși, reprezentantul comunității rromilor de pe strada Margaretelor, fostul consilier local Ștefan Silaghi, îl contrazice pe Ciortea: „Domnul subprefect ar fi trebuit să se informeze înainte să facă asemenea afirmații prin care denigrează comunitatea rromilor. De ce nu i-a întrebat pe cei de la Supercom, să vadă dacă locuitorii de pe strada Margaretelor plătesc sau nu gunoiul? Vreau să îi transmit domnului subprefect că eu personal, în urma cu vreun an, un an și ceva, am ajutat la întocmirea a peste 150 de contracte pentru familiile din comunitate, cu Supercom! Așa că nu mi se pare corect ca cetățenii Turzii să creadă că noi nu plătim salubritatea și o plătesc alții pentru noi!”, a luat poziție reprezentantul comunității rromilor de pe strada Margaretelor.
Politică împotriva rromilor, un „modus operandi” pentru PSD Turda?
Ciortea nu este la prima „ieșire” împotriva rromilor, o poziție de neînțeles pentru un subprefect în anul de grație 2022, ori pentru un președinte de partid social-democrat, de la care te aștepți să fie de partea săracilor și a celor marginalizați. În august, consilierii PSD s-au opus aprobării unui proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Realizare infrastructură rutieră și echipare tehnico-edilitară în Comunitatea Margaretelor” în vederea finanțării acestuia în cadrul POR 2014-2020. Așa spune Ciortea, deși, dacă consultăm site-ul oficial al Primăriei Turda, vedem că nimeni nu s-a opus, la vot fiind înregistrate 12 voturi pentru și 5 abțineri. Era vorba atunci de o solicitare de finanțare pe Axa Prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban. Un proiect pentru care Turda solicita o finanțare de 3.249.901,90 lei (inclusiv TVA) cu care să rezolve problemele de infrastructură a străzii Margaretelor. Aceste investiții se fac 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regionala și buget de stat și doar 2% din cheltuielile eligibile din bugetul local.
Atunci s-a produs un lucru foarte grav pentru un reprezentant al guvernului cum este subprefectul Răzvan Ciortea, postarea sa de pe pagina sa de Facebook putând fi interpretată ca o instigare a cetățenilor majoritari împotriva rromilor: „1.Trebuie să știe fiecare turdean care a fost motivul pt.care P.S.D. Turda s-a opus realizării acestui proiect.
Bineînțeles,P.S.D. susține integrarea rromilor in societate, dorește să contribuie la creșterea calității vieții acestora, dar a considerat NEDREPT ,INECHITABIL și o adevărată JIGNIRE adusă TURDENILOR PLĂTITORI de TAXE și IMPOZITE, să execuți acest proiect în această zonă în timp ce restul orașului arată...așa cum vedem cu toții.
- Marea majoritate dintre cetățenii de aici nu plătesc nici măcar impozite pentru imobilele în care locuiesc.
- O mare parte a imobilelor din zonă sunt construite FĂRĂ AUTORIZAȚIE (în timp ce restul turdenilor sunt amendați pentru orice),mulți dintre aceștia locuiesc acolo fără forme legale,mai mult de atât ,avem cazuri in care sunt câte 20-30 de persoane care au cartea de identitate pe aceeași adresă.
Din aceste motive, am considerat mult mai oportun ca banii alocați acestui proiect să fie cheltuiți în alte zone,mult mai centrale, care suferă de același disconfort”, a postat, printre altele președintele PSD Turda. Evident că nu au întârziat să apară comentariile unor persoane care au „un dinte” împotriva rromilor, printre care și conturi false...
Poziția PSD Turda, dealtfel, a fost de mai multe ori împotriva unor proiecte de care ar urma să beneficieze comunitatea rromă. Asta pentru că, să spunem lucrurilor pe nume, votul comunității rrome a fost covârșitor în favoarea primarului Cristian Matei, atât când acesta reprezenta PSD, cât și atunci când a candidat pe listele PNL. Asta deși, în mod firesc, comunitățile marginalizate cum sunt cele de rromi, sunt îndeobște electorat PSD. Dar cum să îi cucerești de partea ta, dacă tu, PSD Turda, nu îi ajuți?
Alte minciuni ale președintelui PSD Turda
Revenind la „declarațiile la cald”, date de Răzvan Ciortea după o adunare pesedistă organizată la Turda, trebuie să subliniem că acesta a mai spus o minciună, afirmând că: „Eu voi avea grijă de organizația turdeană pe care am construit-o de la zero în 2019, domnul primar plecând cu absolut toți membrii, inclusiv cu sediul după el”, a trântit-o cu nonșalanță, Ciortea, de fapt spunând două minciuni, într-o singură afirmație. Nu, Matei nu a reușit să ia toți membrii PSD când a trecut la PNL, iar Ciortea știe foarte bine asta, pot să îi enumăr în sprijinul acestei afirmații pe chiar secretarul Organizației PSD Turda, Mircea Piper, pe Stelică Mărginean (pe care Ciortea l-a pus pe lista candidaților la Consiliul local, iar când i-a venit rândul să intre în acest for, pe locul lăsat liber chiar de actualul subprefect, l-a exclus din partid pentru un motiv pe cât de pueril, pe atât de neadevărat: chipurile nu ar fi făcut campanie electorală la alegerile locale – însă există multe fotografii cu acesta, alături de colegii săi, împărțind pliante etc.), pe Daniela Pașc (care a devenit secretarul organizației PSD Turda, cu Ciortea președinte (ales nestatutar, dar președinte... Într-o organizație total nedemocratică, a cărei conducere a fost preluată nu o dată prin metode nestatutare, ce mai contează acest amănunt nesemnificativ?!), pe Ioan Mureșan, pe Alina Anghel, pe Cristel Frânc (din păcate decedat între timp) și alții, poate mai puțin vizibili. Iar în momentul plecării lui Matei la PNL, sediul PSD era golit deja, ca și cel al PNL, pentru că fuseseră retrocedate.
Dar metoda îmbrobodirii este una binecunoscută actualului subprefect, el fiind un politician care, atunci când i se pun întrebări care îl deranjează, de către reprezentanții unor organisme media, refuză să răspundă. Spre exemplu, când subsemnatul a semnalat cititorilor modul nestatutar în care Ciortea și Cordoș (colegul său întru traseim politic cu care a activat, din 2017, la Partidul România Unită) au preluat PSD Turda, a refuzat să ne răspundă întrebărilor simple: 1. Când s-a înscris in PSD? 2. Dacă s-a înscris în PSD Turda sau Cluj-Napoca? 3.Cine era președintele care i-a fost aprobată adeziunea?
Citește adevărul aici: Președintele PSD Turda, Răzvan Ciortea, a fost ales ilegal?! Fostul senator Cordoș (ce caracter!) îl protejează
La fel a procedat și când l-am întrebat despre motivele pentru care Stelian-Ioan Mărginean și Florin Lucian Florescu au fost „șuntați” (din motive diferite), refuzându-li-se funcția de consilier local care li se cuvenea, fiind preferat Cristian Pop, un ilustru necunoscut electoratului turdean.
În loc de concluzie
Concluzionăm că președintele Ciortea, subprefectul Ciortea, se manifestă în spațiul public ca un exponent al celor ce se poziționează împotriva comunităților rrome, alături de consilierii locali PSD. Rămâne de văzut dacă această poziție le va aduce beneficii politice și electorale sau... dimpotrivă.
Pentru astfel de afirmații, ca cele prezentate mai sus, nu este exclus să se autosesizeze Consiliul național de Combatere a Discriminării.
Tot ca o concluzie, nu ne mai miră că nu suntem invitați la evenimentele PSD Turda, ceea ce arată că această organizație este departe de a fi una transparentă și democratică.
Darmite după ce am publicat rândurile de mai sus?!
Sursa foto 1: Captura ecran Agora Media
Sursa foto 2: Facebook - Răzvan Ciortea
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.