Cea de a doua zi din cele trei de sărbătoare a Turzii, a debutat sâmbătă, 30 august 2014, cu premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Este vorba de al doilea ”calup” de sărbătoriți ai ”Nunții de Aur”, primul fiind onorat înainte Sfintelor Paști, iar ultimul fiind programat pentru perioada din preajma sărbătorilor de iarnă.
Primarul Tudor Ștefănie a pus în aplicare hotărârea Consiliului local al municipiului Turda de acordare a unor diplome și premii în sumă de 600 lei fiecărui cuplu care împlinește frumoasa cifră de 50 de ani de căsnicie. La ceremonia care i-a emoționat pe vârstnicii longevivi în familie au fost prezenți, pe lângă primarul Tudor Ștefănie, viceprimarul Lucian Nemeș, consilierii locali Dorina Arion, Victoria Iurean, Elena Băginean, Daniela Florea, Emil Molnar, Lucian Cordiș, Radu Panait, Cristian Felezeu, Florin Bugnar, Lucian Varoși Paul Cățănaș.
Cu această ocazie, autoritățile locale au premiat 34 de cupluri iar primarul Tudor Ștefănie, a reeditat ceremonia oficiată de ofițerul Stării Civile de acum 50 de ani întrebându-i pe sărbătoriți dacă sunt de acord să-și ia din nou în căsătorie consortul/consoarta. Cu toții au răspuns în cor cu un ”da!” unanim, așa cum au făcut-o în urmă cu jumătate de secol.
Din anul 2002, când s-a început premierea ”cuplurilor de aur”, au fost onorate peste 1300 de cupluri, adică mai bine de 2600de persoane. La finalul ceremoniei de azi, cuplurile au putut asista la un program artistic pregătit special pentru ei, după care s-au fotografiat într-o poză de grup, pe care o vor primi fiecare acasă, din partea primarului Tudor Ștefănie.
Lansare de carte ”Valentin Vişinescu şi Horaţiu Groza - 120 de ani de la Procesul Memorandului – Familia Raţiu înainte şi după Memorand”
Sâmbătă, 30 august, de la ora 11, în sala de protocol a primăriei Turda, a avut loc lansarea volumului “120 de ani de la Procesul Memorandumului – Familia Raţiu înainte şi după Memorand” scris de către Valentin Vişinescu şi Horaţiu Groza.
Sala a devenit rapid neîncăpătoare pentru invitații autorilor și participanții la lansarea de carte: Pamela Roussos Raţiu, deputatul Mircea Irimie, viceprimarul Lucian Nemeş, consilierii Dorina Arion, Cristian Felezeu, Lucian Cordiş, Lucian Varo, prof. univ. dr. Ioan Haș, prof. univ. dr. Gheorghe Ozunu, profesorii Ioan Onacă, Ioan Bembea şi Ioan Dănuţ Zăhan.
Vom reveni cu amănunte pe parcursul altui material asupra acestui eveniment editorial.
Vizită la Castru roman
De la ora 13 s-a desfășurat vizita oficialităților locale la ruinele Castrului roman ridicat, cum știu toți turdenii, pe Dealul Cetății în urmă cu aproape două mii de ani. Momentul programat în cadrul Zilelor municipiului Turda anunța desfăşurarea unei vizite ghidate prin complexul arheologic ce ara nevoie de o infuzie serioasă de capital pentru edificarea acolo a unui reper turistic.
Primarul turdean a fost însoțit de consilieri locali din partidul său, fiind așteptat la Castrul roman de arheologi și istorici, în frunte cu directorul Muzeului de Istorie Turda, Mariana Pîslaru.
Specialiștii au oferit informații referitor la rămășițele istorice din castru, discutându-se despre necesitatea unor intervenții de anvergură la acest obiectiv.
Și asupra acestui eveniment vom reveni într-o ediție viitoare.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.