26
Dum, Iun
32 New Articles

Eveniment
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageLa Turda, prin tradiție, s-a desfășurat un ceremonial religios și militar pentru a marca ziua de 9 Mai, o dată cu multiple semnificații pentru românii de pretutindeni. Proclamarea Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei au fost, toate, marcate la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe. Garda de onoare a prezentat onorul iar după sosirea oficialităților

(printre care primarul Tudor Ștefănie, viceprimarul Lucian Varo, consilieri locali, liderul formațiunii aflate la putere, PSD, Cristian Matei, comandantul garnizoanei militare Turda, col. Ion Costinel-Boboc, șeful Poliției Municipiului Turda, comisar Marcel Bogdan, și alte personalități locale) s-a intonat Imnul de Stat al României iar un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor căzuți în războaie.

Au urmat discursurile oficiale. Primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie, a rostit, de la microfonul manifestării: "Sunt momente sau zile de sărbătoare în care o comunitate sau chiar o mare naţiune pluriculturală își celebrează identitatea. Iată, astăzi, ziua de 9 mai reprezintă pentru noi, cetăţenii români, indiferent de naţionalitate, un eveniment de mare importanţă. O zi în care sărbătorim Europa şi ne mândrim că suntem cetăţeni europeni. Astăzi e o zi în care Europa se mândreşte, nu atât ca un continent, nu atât ca o uniune de Thumbnail imagestate, ci mai ales ca o stare de spirit, ca un manifest identitar. Dar, dincolo de declaraţia ministrului francez de externe, Robert Schumann, din 9 mai 1950, care a instaurat un principiu, cel al colaborării economice suprastatale, noi, cetăţenii români, mai avem astăzi încă două motive să sărbătorim şi să ne bucurăm. În această zi de 9 mai, în anul 1945, sărbătoream cu aliaţii noştri de atunci ziua victoriei pe frontul de est, o zi în care visul şi ambiţia unei posibile şi înfricoșătoare Europe naziste a luat sfârşit, o zi memorabilă, în care acest continent a avut şansa să înceapă adevăratul drum spre Europa. Însă noi, românii, am pornit spre el mult mai devreme, de aceea ziua de 9 mai este acea zi în care destinul a hotărât să fim în primul rând români şi să ne proclamăm independenţa prin vocea lui Mihail Kogălniceanu, o independenţă care ne-a permis apoi să fim într-adevăr adevăraţi cetăţeni europeni", a spus primarul turdean.
Comandantul garnizoanei militare de la Turda, colonelul Ion Costinel-Boboc, a spus: "În evoluţia multimilenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1977, 9 mai 1945 precum şi 9 mai 1950 se înscriu ca moment glorioase ale luptei pentru libertate, unitate, independenţă şi recunoaştere internaţională. 9 mai 1877 – moment de cotitură în istoria poporului român. Apărarea independenţei şi apărării patriei a reprezentat, dintotdeauna, o valoare supremă pentru poporul nostru înaintaşii noştri purtând în numele acestor idealuri grele bătălii începând din epoca veche, continuând cu epoca medie, modernă şi contemporană, împotriva năvălitorilor străini ai regatelor şi imperiilor vremii", a arătat comandantul garnizoanei.
Curajos și franc, generalul maior (r) Sever Andrei Mureșian, a evocat eroii români care și-au dat viața în ultimul război mondial, pentru ca noi să trăim acum într-o țară liberă și europeană, însă a punctat: "În ceea ce privește Europe, mă abțin, după ce am fost trădați învingătorilor care astăzi sărbătoresc cu mare fast, la Moscova, Ziua Victoriei. Pentru noi nu este Ziua Victoriei, este ziua sfârșitului războiului, dar ne aducem aminte cu mare plăcere și cu venerație de memoria acelora cu care eu, personal, am fost pe front și am luptat pentru trezirea țării și pentru gloria României care, prin tratatele de pace, prin trădare, a fost declarată țară învinsă", a acuzat ultimul dintre generalii cavaleriei regale române aflat în viață. Păcat că acești eroi, dintre care unii, asemeni generalului turdean și puținilor colegi ai săi, veterani de război, mai sunt în viață, se împuținează în fiecare an, ei predându-se în fața singurului dușman pe care nu-l pot învinge, cu tot curajul și bărbăția lor: inexorabila moarte.
A urmat depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din fața Catedralei ortodoxe, de către instituțiile statului, societăți subordonate Consiliului Local, instituții liceale, școlare și preșcolare, partide politice și ONG-uri cum sunt asociațiile revoluționarilor și ale pensionarilor.
La final, toată lumea a aplaudat defilarea trupelor militare. Pentru că suntem ziariști, iar rolul nostru este mai ales să criticăm în speranța corectării, trebuie să vă mărturisim că două evenimente au umbrit desfășurarea momentului de sărbătoare a turdenilor. Unul, remarcat doar de revoluționarii din grupul condus de Marian Gherman, a constat în dispariția coroanei pe care ei urmau să o depună din sediul Primăriei Turda. Din acest motiv, revoluționarii respectivi nu au participat la depunerea de coroane. Au făcut-o însă "rivalii" lor, din gruparea Popescu. Acestora nu le-a dispărut coroana dintr-o instituție în care lucrează mulți dintre ei și o grămadă dintre rudele lor. Poate, profitând de camerele de supraveghere din Primăria Turda, n-ar fi rău să se găsească vinovatul iar această instituție să dea un comunicat de presă, referitor la această dispariție.
Al doilea element neplăcut a fost arborarea drapelului negru pe Biserica Reformată-Calvină (turnul cu ceas), așa cum s-a întâmplat și cu alte ocazii la sărbători ale românilor. Desigur că preotul de acolo va motiva că a decedat cine știe ce membru foarte important al parohiei sale, însă, chiar și așa, ar fi putut aștepta până după desfășurarea evenimentului din dimineața Zilei de 9 Mai.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh