20
Sam, Apr
19 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

papion-debate-ianuarie-2014Joi, începând cu ora 18.00 vă invităm La Papion să participaţi la dezbaterea pe moţiunea: Acest Parlament crede că Edictul de la Turda din 1568 urmărea realizarea toleranţei religioase.
La activitate participă Leonardo Mărincean, Iulia Sima, Cristina Şona şi Horaţiu Potîrniche, membrii ai Clubului de debate "Ion Raţiu" - sub coordonarea profesorului Florin Stan.

Cea mai importantă Dietă de la Turda a avut loc între 6-13 ianuarie 1568. Rezultatul acestei Diete a fost Edictul de la Turda, care proclama pentru prima oară în lume libertatea conştiinţei şi a toleranţei religioase.
A fost semnat şi promovat de către Ioan Sigismund Zápolya, principele Transilvaniei. Decretul a fost emis pentru a nu se ajunge la lupte religioase sângeroase care domneau între oamenii de diferite religii.


Astfel, Dieta de la Turda decreta:
„Măria-Sa, Domnul Nostru, precum a hotărât în adunările precedente împreună cu ţara şi obştea în privinţa religiei, aşa şi în adunarea de faţă reafirmă cum ca predicatorii să propovăduiască evanghelia pretutindeni, fiecare după credinţa lui, şi obştea dacă-l vrea, bine, dacă nu, nimeni să nu-l oblige, căci ar tulbura liniştea sufletului său, dar să ţină predicator a cărui învăţătură îi place. Şi pentru aceasta nimeni dintre superintendenţi, nici alţii, să nu încerce a-i vătăma pe predicatori, nimeni să nu fie ocărât pentru religie de nimeni, aşa cum am hotărât în constituţiile precedente. Nu i se permite nimănui, ca pentru învăţătură să ameninţe pe cineva cu privarea de libertate sau funcţie, căci credinţa e darul lui Dumnezeu, ce vine în urma auzirii, iar auzirea prin cuvântul lui Dumnezeu.”

(In: Erdélyi Országgyűlési Emlékek, vol. II, pag. 343. Textul original al decretului de la Dieta din 1568 se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu)

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh