14
Lun, Oct
5 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 ziua-armatei-2013-1Ca în fiecare an pe data de 25 octombrie, poporul român își omagiază pe aceia din rândul său care au îmbrățișat nobila meserie a armelor, dintre care unii ne mai apără și acum pe când alții și-au dat viața pentru noi, urmașii lor.

Comunitatea turdeană nu face excepție de la această regulă. În dimineața zilei de 25 Octombrie, de Ziua Armatei, ea a strâns rândurile, ca în fiecare an, adunându-se în fața Catedralei Ortodoxe, cum numesc turdenii biserica din centrul orașului, în fața căruia este așezat un frumos deși discret Monument al Eroilor. Pe o vreme splendidă, de toamnă târzie, plutoanele de militari aliniate pe carosabilul din fața catedralei ortodoxe au salutat sosirea delegației oficiale dinspre primărie.

După Te-Deum-ul oficiat de un sobor de preoţi au fost susţinute alocuţiuni. Au luat cuvântul primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie, deputatul Mircea Irimie, comandantul garnizoanei Turda, lt.-col. Ion Costinel Boboc, și generalul maior (r) Sever Andrei Mureșian, președintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Turda.

Primarul Tudor Ștefănie a rostit la momentul omagial dedicat militarilor români ”de ieri și de azi”: ”La această mare sărbătoare a Armatei Române aducem o adâncă recunoștință eroilor neamului și veteranilor de război care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea României. Să nu-i uităm pe militarii români profesioniști prezenți în teatrele de operațiuni și care sunt apreciați de partenerii noștri pentru modul exemplar în care își îndeplinesc misiunile, pentru loialitatea și camaraderia lor”, a punctat primarul turdean.

ziua-armatei-2013-3Locotenent-colonel Ion Costinel Boboc, comandantul Garnizoanei Militare Turda a spus de la microfonul manifestării dedicate Zilei Armatei Române de la Turda: ”În fiecare an la 25 octombrie sărbătorim împreună Ziua Armatei României. Nu există dată de referinţă în istoria noastră care să nu fi fost influenţată hotărâtor de armată, fie în organizarea gândită de regii daci care s-au luptat încă de la începuturile fiinţei pentru menţinerea gliei şi tradiţiilor noastre, fie sub orânduirea bravilor voievozi ardeleni, moldoveni sau munteni, fie în perioada modernă a istoriei militare ca şi Armată a României.  Independenţa României, moment înălţător în care întregul regat îşi afirma pentru prima dată independenţa în faţa puterilor europene năzuinţa şi hotărârea de a-şi decide singură destinul a fost câştigată de ostaşii români pe redutele Griviţei, Plevnei sau Smârdanului. Mai târziu, o nouă generaţie de eroi scria cu sânge noi pagini de istorie la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz făcând posibilă făurirea României Mari în anul de graţie 1918. Aceeaşi armată română glorioasă peste numai câteva decenii avea să parcurgă un lung drum de sânge şi jertfe în bătăliile celui de-al doilea război mondial pentru readucerea la trupul ţării a unor importante părţi din teritoriul naţional.  Ziua eliberării ultimei palme de pământ românesc de sub ocupaţie străină, la 25 octombrie 1944 a avut şi continuă să aibă o valoare de simbol pentru oştirea şi poporul român”, a rostit comandantul Garnizoanei Militare Turda.

Și deputatul Mircea Irimie a luat cuvântul la manifestările dedicate armatei române. ”O ţară aflată la intersecţia marilor imperii şi în calea marilor hoarde barbare în dorinţa marilor puteri  nu ar fi reuşit niciodată să supravieţuiască dacă nu ar fi avut oşteni, soldaţi şi militari puternici şi bine pregătiţi, dar indiferent că vorbim de oştile străvechi sau de armatele moderne mai departe de dotarea cu echipament armament şi tehnică militară modernă soldaţii români au purtat mereu în suflet  dragostea de ţară şi au avut puterea de jertfă pentru neamul românesc”, a spus, printre altele, deputatul Mircea Irimie.

 ziua-armatei-2013-5Parcă ziua-armatei-2013-4mai apăsat ca oricând de povara celor peste 90 de ani ai săi, generalul maior (r)  Sever Andrei Mureșian, nelipsit de la manifestările de acest gen, și-a ținut cu dârzenie discursul patriotic cu care ne-a obișnuit, un discurs pe care a dorit întotdeauna să-l aducă în fața mai tinerilor săi concitadini: ”Acum 69 de ani eram tot pe aceste meleaguri în cadrul unui detaşament de cavalerie din Sibiu. Sărbătorim astăzi Ziua Armatei, care se înscrie în categoria gesturilor de înaltă recunoştinţă  faţă de generalii, ofiţerii, subofiţerii, gradaţii şi soldaţii care au luptat sub flamurile drapelului de luptă al armatei române în anii 1941 – 1945. Această zi este una de omagiu, de respect  şi preţuire  adus veteranilor de război puţini rămaşi în viaţă. Ei trebuie să ne înţeleagă că spiritul militar românesc nu moare, el rămâne veşnic prezent în memoria, conştiinţa fiecărui român care se gândeşte şi meditează la viitorul României”, a spus generalul.

A urmat depunerea de coroane la Monumentul Eroilor și defilarea trupelor, aplaudată la scenă deschisă de cei prezenți, turdeni cu vârste cuprinse între 3 și peste 90 de ani.ziua-armatei-2013-9ziua-armatei-2013-8ziua-armatei-2013-6

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh