Ultima întrunire a reprezentanților comunităților asociate în cadrul acestui organism local a avut pe ordinea de zi nu mai puțin de 10 puncte. La Adunarea Generală a Asociaților au fost prezenți primarii localităților membre, ei fiind reprezentanții de drept în cadrul Comunității Urbane Arieș. Președinția AGA a CUA este deținută de primarul turdean, Tudor Ștefănie, principalul promotor al acestui tip de asociere între comunitățile locale din zonă.
Au fost prezenți la chemarea directorului acestui organism, Teodor Miron, primari, viceprimari sau alți reprezentanți ai aproape tuturor comunităților membre. Este vorba de municipiile Câmpia Turzii si Turda - si comunele limitrofe: Aiton, Călăraşi, Mihai Viteazu, Tureni, Ciurila, Iara, Valea Ierii, Sănduleşti, Tritenii de Jos, Ceanu Mare, Viişoara, Luna, Petreştii de Jos, Băişoara, Frata.
Primul punct pe ordinea de zi a fost prezentarea raportului de activitate pentru anul 2012, un document prezentat de directorul CUA, Teodor Miron. Raportul relevă o stagnare a activității, cel puțin în domeniul Proiectului RO – 0037 implementat în ultimii doi ani de CUA, intitulat „Instrumente şi baze de date integrate, pentru planificarea teritorială în arealul Comunităţii Urbane Arieş", proiect finalizat cu o investiţie de peste 450 000 de euro. Directorul Teodor Miron susține în raportul prezentat Adunării Generale a Asociaților că ””suntem în al doilea an de la finalizarea proiectului și gradul de valorificare a acestuia este destul de scăzut. În cadrul celor șase primării, pentru care am cerut extinderea proiectului, lucrările nu au evoluat față de stadiul de implementare al proiectului, iar la unele primării nu mai există nici personalul instruit pentru aceste lucrări”. Susține directorul CUA, Teodor Miron.
Prin acel proiect, în prezent, 17 birouri din cadrul primăriilor din CUA sunt dotate cu echipamentele necesare pentru gestionarea documentelor de urbanism şi informaţiilor geografice ştiinţifice. Acestea sunt aşa-numitele birouri standard, în timp ce la Turda, Câmpia Turzii şi la sediul C.U.A. există trei birouri profesionale cu echipamente de ultimă generaţie dotate cu toate cele necesare, ca specialiştii să poată gestiona eficient toată activitatea din domeniu. Acestea trei din urmă au, în plus faţă de birourile standard, staţii de măsurare topo şi GPS, dar şi câte un autoturism Dacia Duster.
Teodor Miron a subliniat că proiectul nu s-a finalizat odată cu dotările tehnice, el trebuie să continue încă cinci ani. "Trebuie să ne asigurăm că avem sustenabilitate financiară și trebuie, totodată, să întocmiți, fiecare primărie în parte, un necesar de bani pentru acest an pe care să-l solicităm Consiliului Județean. Ne-am adresat forului județean și am găsit deschidere. Dumneavoastră trebuie acum să lucrați, să vă faceți un plan de efectuare de măsurători în acest an și să stabiliți un necesar de bani pentru a vă obține bugetul necesar" spunea Teodor Miron, directorul Comunității Urbane Arieș, în urmă cu un an și jumătate.
Revenind în prezent, în cadrul ultimei AGA de la CUA, același director afirmă următoarele:”Se cunoaște că la nivelul primăriilor din mediul rural, personalul angajat este sub cerințele acestora, iar un angajat execută lucrări cumulative. De aceea, noi am venit în sprijinul primăriilor și am întocmit o ofertă de preț pentru operațiuni de evidență și lucrări specifice activităților de urbanism și amenajarea teritoriului, tarife care au fost aprobate cu Hotărârea nr, 2 din 29.03.2012 de către Adunarea generală CUA și cu Hotărâri emise de către majoritatea consiliilor locale. Dar în acești doi ani nu am primit nicio comandă pentru a executa acest tip de lucrări, car, de fapt, sunt specifice proiectului și vin în sprijinul conducerilor Unităților Administrativ Teritoriale, de pe raza CUA, pentru a avea acces mai operativ și calificat la informațiile specifice activității de Urbanism și Amenajarea teritoriului”, a subliniat Teodor Miron.
De altfel, în contractul de finanțare semnat pentru proiectul amintit mai sus se specifică faptul că, ”pe parcursul a cinci ani, din aprilie 2011, va trebui să asigurăm cu mijloace proprii sustenabilitatea proiectului și să folosim dotările obținute, pentru lucrări specifice amenajării teritoriului si de urbanism, dezvoltând volumul de lucrări derulate în proiect”. Lucru care, se pare, nu s-a prea întâmplat în primii doi ani din cei cinci precizați.
Deci pentru continuarea proiectului de actualizare a bazelor de date topo și de urbanism în arealul CUA, este necesară alocarea unor sume de la bugetul fiecărei unități administrative membre, pentru propriile astfel de lucrări.
Realitatea este că proiectul implementat de CUA – în urma căruia se dorește ca fiecare proprietar de teren sau imobil să aibă acces la o bază de date din care să afle imediat toate informațiile de urbanism și edilitare care îi sunt necesare – a fost și este unul pilot pentru România. Specialiștii susțin că realizarea și actualizarea unei baze de date pentru teritoriul oricărei localități, aduce după sine o economie de o treime din costurile necesare întocmirii unui Plan Urbanistic General, o lucrare foarte scumpă dar fără de care nu este posibilă dezvoltarea armonioasă a unei unități administrative.
Odată cu raportul de activitate pe anul 2012, directorul Teodor Miron a anexat acestuia un raport al comisiei de cenzori, care conține modul de cheltuire a banilor avuți în gestiune. Acel raport relevă realizarea unui profit net în valoare de 171 418 lei din activități fără scop patrimonial. S-au obținut în cursul anului financiar 2012 venituri totale de 422 200 lei și au fost efectuate cheltuieli de 250 782 lei, obținându-se un profit brut de 171 418 lei. Profitul net nu s-a propus să fie repartizat.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.