19
Mie, Iun
4 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Cluj-Napoca, 16.11.2022 - Locuitorii Zonei Metropolitane Cluj (ZMC) au acum la dispoziție o unealtă online care integrează pe o singură hartă o multitudine de informații disparate. Această hartă interactivă poate fi accesată la adresa web https://beta.getlayer.xyz/cluj. Fiecare utilizator poate selecta din meniul din stânga stratul de informații care îl interesează sau poate selecta mai multe straturi, care se suprapun, creând o imagine de ansamblu cu privire la informațiile căutate. În momentul de față sunt disponibile peste 80 de straturi de informații.

Straturile de informații sunt împărțite pe mai multe domenii, precum Mediu, Infrastructură, Educație, Sănătate, Demografie etc. Acestea, la rândul lor, sunt împărțite în subdomenii. Astfel, de exemplu, un utilizator al hărții poate afla exact cum se intersectează traseul metroului cu cel al centurii metropolitane, care este cea mai apropiată farmacie de el sau dacă terenul pe care îl are la țară se află sau nu într-o zonă protejată. Platforma include și proiectele metropolitane majore ale Clujului (vedeți imaginea anexată).

Informațiile prezentate provin, în principal, din planurile urbanistice generale ale unităților administrativ-teritoriale, Planul de Amenajare a Teritoriului Județean Cluj, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a ZMC, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al ZMC și surse publice (open sources). Scopul acestui instrument este să vină în sprijinul cetățenilor, al investitorilor și al autorităților, pentru a putea lua decizii și a-și putea stabili investițiile, pe baze factuale.

Inițiativa este o premieră pe plan național, fiind realizată de experți ai Băncii Mondiale, pentru ADI Zona Metropolitană Cluj, într-un proiect dedicat zonelor urbane funcționale, finanțat de Comisia Europeană. Este vorba de proiectul „Functional Areas in the EU” - https://functionalareas.eu

„Platforma metropolitană GIS, elaborată împreună cu ADI ZMC, este prima platformă de acest gen din România și un model ce noi sperăm să fie replicat și de alte zone metropolitane. Această platformă permite luarea unor decizii strategice bazate pe date și înlesnește coordonarea programelor de investiții la nivel metropolitan, precum și colaborarea între diferiți actori din zonă. O caracteristică importantă a acestei platforme este că este intuitivă și simplu de folosit, nefiind nevoie de aptitudini speciale în domeniul GIS”, declară Marcel Ionescu-Heroiu, Senior Urban Development Specialist la Banca Mondială.

În acest moment, proiectul este în faza finală de dezvoltare (beta). ADI Zona Metropolitană Cluj invită pe toți cei interesați să se „joace" cu  hărțile disponibile și să trimită sugestii despre informații și funcționalități care ar trebui integrate, precum și eventualele erori sesizate la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 „Majoritatea deciziilor care se iau la nivelul zonei metropolitane necesită coroborarea informațiilor care provin din diverse surse. De fiecare data aceste informații se solicitau de la deținători, se utilizau în procesul de planificare, după care se perimau și se pierdeau. Acest mecanism era anevoios, ineficient și nesigur. Visam cu ochii deschiși, la fiecare ședință de lucru, la un instrument hollywoodian, în  care să apară pe un ecran orice informație de care este nevoie, și la orice scară. Încet-încet, s-a cristalizat ideea acestei platforme, s-au identificat sursele de informații, s-au stabilit mecanismele și, când a apărut oportunitatea, cu ajutorul prietenilor de la Banca Mondială, s-a realizat proiectul. Însă, suntem doar la început. Mai este de lucru: trebuie stabilit formatul final, instituite mecanismele de furnizare și validare a datelor și de actualizare a informațiilor”, declară directorul general al ZMC, Zoltan Coraian.

Din cauză că, în acest moment, în România nu există un cadru legal privind astfel de instrumente, și dat fiind faptul că este un proiect în desfășurare, datele prezentate au un caracter informativ și nu unul oficial.

 

Despre ADI Zona Metropolitană Cluj

Zona Metropolitană Cluj este constituită ca o asociație de dezvoltare intercomunitară, din care fac parte următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Cluj-Napoca și comunele Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni și Vultureni. Consiliul Județean Cluj este și el membru fondator al organizației.

Prin activitatea sa, ZMC urmărește creșterea competitivității economice bazate pe cunoaștere; dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport; protejarea și îmbunătățirea calității mediului; dezvoltarea resurselor umane, creșterea gradului de ocupare și combaterea excluziunii sociale; dezvoltarea economiei rurale și creșterea productivității în sectorul agricol; participarea echilibrată a tuturor comunelor din zona metropolitană Cluj la procesul de dezvoltare socio-economică.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh