25
Joi, Apr
5 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vineri, 7 mai 2021, ora 18 va avea loc premiera unui scurt metraj documentar care prezintă viața și activitatea dr. Ioan Rațiu (19 august 1828-4 decembrie 1902), personalitate marcantă a memorandiștilor.ioan ratiu

Materialul video documentar este realizat de Marian Oprea, după un scenariu al scriitorului clujean, Ioan Ciorca, în lectura Biancăi Pădurean.

Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a Centrului Rațiu pentru Democrație, de la Casa Rațiu din Turda.

Data de primă prezentare a materialului documentar, 7 mai 2021,  a fost aleasă pentru a marca data începerii acțiunii penală împotriva memorandiștilor, care a avut loc în urmă cu exact 128 de ani.

Materialul video cuprinde o serie de informații istorice dar și realizări inedite, cum ar fi interpretarea Doinei lui Rațiu de către Corul Primăriei Cluj-Napoca, o realizare muzicală recuperate de pe o notiță păstrată pe o carte poștală.

Din cauza pandemiei de coronavirus, la prezentarea scurtmetrajului dedicat vieții și activității doctorului Ioan Rațiu, vor putea fi prezente un număr limitat de persoane.

Cei doi realizatori ai acestei ultime producții video,  Ioan Ciorca și Marian Oprea, nu sunt la prima colaborare de acest fel. Un eveniment inedit în programul Festivalului Internațional de Teatru (F.I.T.) de la Turda, ediția 2018, a programat vizionarea scurtmetrajului documentar „«Panteonul Transilvaniei» şi Unirea” realizat de jurnalistul turdean Marian Oprea pe baza unei munci de documentare a scriitorului Ioan Ciorca. Acesta din urmă a mai prezentat, la Turda scurt-metrajul documentar „Bellu - Panteonul României”.

Amănunte despre scurt metrajul documentar care prezintă viața și activitatea dr. Ioan Rațiu vom furniza după vizionarea acestuia, programată vineri, 7 mai.

Citește și: 

Jurnalistul Marian Oprea, prezent cu un eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru (F.I.T.) Turda 2018

 

Documentar eveniment: Cel mai autentic și onest demers în Anul Centenar

 

Filmul de scurt metraj „Bellu - Panteonul României”, prezentat la Turda

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh