În județul Cluj, cei care au dorit să se vaccineze au avut nevoie și de o doză de noroc pentru a se programa. În condițiile în care platforma on-line pusă la dispoziție pentru programări este „varză”, după părerea mea, iar medicii de familie, cu tot respectul, nu au făcut, practic, nimic pentru a-și programa pacienții din categorii de risc, o alternativă pentru a te programa la vaccinare, în etapa a doua sunt Call Center-urile afișate pe site-ul guvernului, dedicat acțiunii de vaccinare a populației.
Am reușit, în această dimineață să programez pe cineva din familie, pe această cale. După o așteptare de mai bine de 20-25 de minute, un operator mi-a preluat apelul, foarte amabil, disponibil și respectuos, uneori frustrat din cauza limitărilor cauzate de platforma de programare, chiar și pentru ei. Am aflat astfel că la Turda și Cluj-Napoca nu mai sunt posibile programări la vaccinare, câteva locuri, nu multe, mai existând la Gherla sau Dej. Atât!
Platforma s-a blocat de nenumărate ori în ultimele zile, dând rateuri pentru diferite categorii precizate de etapa a II-a, din toate zonele țării, în diferite etape a accesării ei.
Deci falsa problemă a cetățenilor cere nu doresc să se vaccineze este, iată, depășită de problema logistică în care, cel puțin deocamdată, poporul român încă nu este de invidiat. Mai avem multe de învățat, iar relația guvern-DSP-uri-autorități locale-personal medical, pare să nu funcționeze foarte bine, ba aș putea spune, funcționează „românește”. Iar aceste sincope sunt datorate, în opinia mea, din lipsa unei transparențe totale, eventual asigurate de ONG-uri sau voluntari dispuși să ajute și să facă lucrurile să funcționeze. Să arate care sunt problemele, unde sunt sincopele – de tip Câmpia Turzii (citește aici: Vaccinarea a fost sistată, la Câmpia Turzii) sau alt gen – și să sugereze soluții. Soluții pe care tot cei din sistem trebuie să le asigure. Dar ei pot fi ajutați sau, și mai bine, împinși de la spate. Pentru că da, nouă, românilor, ne place să lucrăm pe bani, eventual să nu lucrăm și să luăm bani, ceea ce nu este doar trăsătura noastră, și alții sunt la fel, însă alții înțeleg că sunt momente când trebuie să se mobilizeze toată lumea pentru binele comun. Pentru atingerea unui țel. De această dată, țelul fiind însănătoșirea rapidă a României, salvarea bătrânilor și persoanelor cu diferite boli, repornirea sectoarelor economiei afectate de epidemia de coronavirus.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, unul dintre principalii critici ai miniștrilor anteriori ai sănătății, o persoană publică în care eu, personal, am multă încredere, a recunoscut problemele legate de programarea pe platformă, dar abia după ce a fost asaltat pe rețelele sociale și informat de cei care îi urmăresc postările despre sincopele platformei. Ceea ce este un câștig. România nu mai are nevoie de miniștri care să nu comunice cu cetățenii, sau care să-și bage capul în nisip, la adăpostul unor salarii și beneficii imense.
„Am citit câteva sute de comentarii și reacții, am vorbit cu cunoscuți și am încercat să îi ajut pe câțiva cu înscrierea. Dacă pentru mine (și probabil pentru o parte dintre cei circa 190.000 de oameni care s-au programat cu succes) a fost o chestiune de minute, pentru alții înscrierea a durat ore, iar pentru unii a fost pur și simplu imposibil. Mai e mult de muncă. Mâine voi lua legătura cu cei de la STS și CNCAV să văd cum îi putem ajuta”, a transmis Vlad Voiculescu, ministru al sănătății în Guvernul Câțu.
Ce aștept eu de la Vlad Voiculescu este imposibilul. Adică să învingă sistemul, să redimensioneze sectorul medical, să-l optimizeze, să-l facă de tip nordic, așa cum alianța politică din care provine ne-a promis și ne-a făcut să visăm în ultimii ani. Acum nu mai comentează de pe tușă, ci este în teren cu posibilitatea de a înscrie. Din păcate, părerea mea este că echipa adversă, ce joacă „băgând autobaza în poartă”, sunt chiar cei în fruntea cărora se află. O echipă uzată, redundantă, îngropată în birocrație și înfrânată de ierarhii aflate, din păcate, încă, în mâna unor medicii vechi, incapabili să înțeleagă și să prețuiască progresul, obișnuiți să primească nu doar salarii imense ci și o șpagă care să le multiplice veniturile legale. Dar ce este cel mai rău este că acești medici nesătui de arginți dau un exemplu prost și celor mai tineri, iar tineri sunt cei de până în 30 de ani, în enunțul meu, ceilalți fiind, majoritatea, contaminați de mult. Iar aici nu mă refer la medicii de familie care, ar putea fi asociați foarte bine, profesiilor liberale, spre deosebire de cei din sistemul medical eminamente de stat.
Și mai aștept de la Voiculescu, fiind un politician mai mult de stânga decât de dreapta, să aplice principiul solidarității sociale, conform căruia să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Adică să găsească soluții, în colaborare cu colegii săi din guvern, cu cei de la finanțe sau de aiurea, pentru găsirea resurselor financiare care să permită vaccinarea tuturor categoriilor de români, inclusiv a șomerilor, a oamenilor fără nici o ocupație, a celor care muncesc sezonier în alte țări și a tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, nu contribuie la bugetul țării. Majoritatea nu o fac pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu pot. Pentru că viața le-a fost potrivnică într-un moment sau mai multe ale vieții, pentru că ușa le-a fost închisă în nas, de cele mai multe ori de către guvernanți, dar întotdeauna de către legiferanți.
Dacă nu încerci imposibilul, în funcția de ministru al sănătății, ca și în cea de prim ministru sau alte funcții ale puterii de stat, nu faci decât să îți erodezi imaginea din ochii alegătorilor, iar poporul de va sancționa cât de curând. Pentru asta nici nu este nevoie de patru ani, se poate întâmpla oricând.
Chiar pornind de la imposibilitatea de a accesa un drept cum ar fi cel la vaccinare, în modul cel mai simplu posibile, astfel încât cetățeanul să se simtă respectat și important, chiar dacă este un simplu... român.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.