20
Sam, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Este o modă ca diferite entități să facă sondaje de opinie, în această perioadă în care epidemia de coronavirus a cam sistat activitățile politice din viața de zi cu zi, activități care s-au mutat în online, mai ales pe rețelele de socializare.sondaj

Un sondaj ilar este cel propus de Grupul de Facebook „I Love Turda”. De ce este amuzant? Pentru că a face un sondaj într-un grup unde cei care aveau alte opinii decât pro USR-Plus au fost dați afară (blocați, fără nici o explicație, de administratori care sunt membri sau simpatizanți ai acestor partidulețe), este ca și cum i-ai întreba pe membrii acestor formațiuni dacă își votează candidatul.

De fapt, ce se întâmplă? Cei de la USR și T9, că Plus nu prea contează nici măcar în interiorul alianței care curând va deveni fuziune, se dau de ceasul morți că cel pe care l-au numit candidat pentru funcția de primar nu reușește să câștige în niciun sondaj de opinie, indiferent cine îl organizează, Andrei Suciu a fost bătut de la mare distanță de primarul în funcție, Cristian Matei, în toate sondajele, mai mult sau mai puțin profesioniste. Atunci s-a încercat organizarea unor astfel de sondaje acolo unde majoritatea sunt simpatizanți USR-Plus sau T9, iar susținătorii primarului au acces mai greu. Un exemplu este sondajul propus de Media 9, despre care am scris zilele trecute. Cei interesați pot citi aici: Hoțul strigă hoțul! Primarul Matei trebuie lovit prin orice mijloace . Acolo se vede clar cum, în primele ore ale sondajului votau doar simpatizanții USR-Plus? De ce? Simplu: pentru că doar ei știau de sondaj, s-au mobilizat, în speranța că vor putea avea un sondaj cu care să se laude că, vezi Doamne, turdenii abia așteaptă să-l voteze pe Andrei Suciu, nu pe primarul în funcție. Când au aflat, însă, simpatizanții lui Cristian Matei, a fost o formalitate să câștige sondajul.

Același lucru se va întâmpla și în sondajul de pe I Love Turda, dacă nu cumva administratorii care sunt membri sau simpatizanți USR-Plus (pentru că nu toți sunt) vor bloca în vreun fel voturile simpatizanților PNL. Oricum, după acest sondaj, pe I Love Turda vor fi mulți simpatizanți ai lui Matei, pe care, până acum, administratorii i-au dat afară sau nu i-au primit. Este un sondaj la care pot răspunde doar membrii grupului, cei care nu sunt membri nu pot vota (vezi in imagine, în patea dreaptă, cum văd sondajul nemembrii grupului, ai nu au o căsuță unde să bifeze alegerea, spre deosebire de foto stânga, unde se vede cum văd membrii). Însă îmi permit să fac o speculație, încă de pe acum, pe durata sondajului, mulți simpatizanți ai actualului primar vor intra în grup, dacă sunt acceptați, pentru a vota cu preferatul lor. Asta pentru că, este evident, Matei are un electorat stabil, iar cunoscând competitivitatea primarului, acest electorat va fi mobilizat pentru a câștiga orice acțiune de acest gen.

De ce spunem că pe „I Love Turda” sunt activi doar cei care simpatizează cu partidele controlate de magnatul agricol Emil Turdean? Pentru că, după ce creatorul grupului, Sorin Beldean, și-a șters contul personal de Facebook, a început o campanie de eliminare a tuturor celor care aveau alte simpatii politice. Mulți turdeni ni s-au plâns de acest comportament aberant al unor administratori de pe I Love Turda. Subsemnatul însuși a fost eliminat de cea care are contul de administrator Corina Crișan, chiar dacă eram și eu administrator, poziție dată de fondatorul grupului, Sorin Beldean. Ba mai mult, chiar foști simpatizanți ai USR-Plus, care au făcut campanie acestor partide, au fost eliminați din grup când opiniile lor nu mai coincideau cu direcțiile acestor partide.

Adică lucruri ieftine, de prost gust, care, uneori, ai impresia că numai la Turda se pot întâmpla.

Ca să nu mai vorbim de cele două campanii electorale de anul trecut, când grupul a fost bombardat cu postările useriștilor, în încercarea de a îndoctrina și îmbrobodi membrii simpli ai grupului, prin postările pro USR și anti PNL sau PSD. Orice membru al grupului poate costata că avem dreptate în cele dezvăluite aici, pe grup fiind permise doar postările ziariștilor anti-Matei, nu vedeți niciodată vreun comunicat de presă al Primăriei sau articole ale ziariștilor denigrați de useriști.

Oricum, toate aceste sondaje, chiar și sondaje pe care noi, cei de la Turda Info, am decide la un moment dat să le facem, nu sunt foarte edificatoare, ce să mai vorbim de respectarea unor reguli elementare, de reprezentativitate, de criterii sociologice... Ele arată, totuși, dacă știi să le interpretezi în lumina entităților care le organizează, o anumită tendință de vot a celor care răspund.

Dar, ca să încheiem cu acest sondaj de pe „I Love Turda”, el nu respectă o cerință elementară pentru a fi cât de cât valid. Aceea ca votul să fie secret. Ori la acest sondaj oricine, chiar și cei care nu sunt membri ai grupului de pe Facebook, pot vedea cine a votat cu fiecare dintre candidați.

Un lucru se desprinde clar, din toate aceste sondaje de opinie, primarul în funcție are cei mai mulți susținători, ceea ce se vede și dacă discuți cu turdenii pe stradă. Aceasta este realitatea la acest moment, iar pentru a accepta asta nu ai nevoie de niciun sondaj.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh