Un articol din ciclul „Turda INFO vă ajută să votați în cunoștință de cauză! Vă spunem totul despre politicienii angrenați în campania electorală”
Bun! I-am lăsat pe toți politicienii din Turda și Câmpia Turzii, aflați într-o teribilă goană după voturi care le vor aduce mulți bani în teșcherea, să își facă o campanie electorală așa cum și-o doresc. De acum însă, pentru perioada care a mai rămas din această campanie electorală, Turda INFO va încerca să limpezească pentru cititorii săi situația exactă din politica turdeană. Așa cum v-am obișnuit, prezentându-vă adevărul gol-goluț, fără brașoave și îmbrobodiri, fără manipulări și minciuni, cum fac în aceste zile majoritatea dintre cei implicați în procesul electoral.
Mai întâi trebuie să spunem că este o campanie în care s-au înscris nu mai puțin de 12 candidați, dintre care doi sunt independenți, restul de 10 având în spate partide mai mult sau mai puțin puternice. Îi puteți vedea aici: https://primariaturda.ro/uploads/Alegeri%20locale%202020/liste%20candidati/centralizator%20TURDA%20-%20candidaturi%20%20definitive%20PRIMAR.pdf
La Consiliul local, candidaturile sunt și mai multe, bineînțeles, dar și numărul independenților care își doresc un post de consilier local este mai mare, 6 dintre aceștia fiind independenți. Îi găsiți aici: https://primariaturda.ro/uploads/Alegeri%20locale%202020/liste%20candidati/centralizator%20TURDA%20-%20candidaturi%20%20definitive%20CL.pdf
Nuți Udrea, primul contact al turdenilor cu PMP. N-a fost chiar dragoste...
PMP Turda este o filială a partidului înființat de Băsescu, președintele prea puțin iubit de turdeni în special și de români în general – dacă nu era așa nu îl sancționau atât de vehement în 2012 și, apoi, în 2016 –. De fapt, PMP nu a apărut la Turda cu Nap sau Moldovan. A apărut cu Elena Udrea, iar cei care au uitat, ar fi bine să își amintească despre lansarea acestui partid având-o ca „vârf de lance” pe „cinstita” Elena Udrea: Partidul Mișcarea Populară s-a prezentat la Turda cu Udrea, Baconschi, Funeriu și Papahagi.
Ștefănie și PNL, prima dragoste a PMP Turda
Să spunem de la bun început că este un partid care pare să nu fi scăpat nici până acum, de influența, spunem noi, nefastă, a fostului primar Tudor Ștefănie. Încă de la începutul mandatului, în iunie 2016, chiar în ședința de investire a primarului și consilierilor locali pentru mandatul 2016-2020, Nap, Moldovan și Radu Cosmin Zoltan sunt bănuiți că s-au aliat cu consilierii PNL-ului condus încă, pe atunci, de Ștefănie și cu cei de la UDMR, pentru a-i da o ultimă lovitură primarului Matei. Nu se poate dovedi acest lucru, întrucât votul acordat persoanelor este secret în Consiliul local, însă consilierii PSD și ALDE, alături de Doru Anca, de la PRM Turda, semnaseră un protocol prin care îl susțineau pe Ovidiu Micu pentru funcția de viceprimar. Lucian Nemeș a surprins atunci pe toată lumea, autopropunându-se pentru funcția de viceprimar, deși fusese ales pe lista PSD. El a încălcat disciplina de partid, iar oamenii lui Ștefănie au speculat momentul: rezultatul votului a fost de 11 voturi la 10, în favoarea lui Nemeș. Faceți și dvs. calculele: PNL avea 5 consilieri, PMP 3, UDMR 2 iar Nemeș 1, adunate dau taman 11. Dincolo, PSD avea 6, Alde 3 iar PRM 1, însumate dau 10.
Totul a fost „cântecul de lebădă” al fostului primar, ultima sa răzbunare pentru faptul că nu a mai fost votat de turdeni.
S-au „mulat”, pe putere!
De atunci, însă, după ce primarul Matei a reușit crearea unei majorități în Consiliul local cu 6 consilieri PSD plus viceprimarul Nemeș, 3 consilieri ALDE, 2 UDMR, 1 PRM, PMP a ales să nu rămână 4 ani în opoziție, alături de PNL, astfel că s-a alăturat coaliției majoritare. Fapt ce le-a atras multe critici din partea liberalilor, care le reproșau poziționarea alături de PSD, deși, la nivel național, partidul lui Băsescu era aliatul lor tradițional. Printre cei care le reproșau asta erau Cristian Felezeu, actualmente membru PMP și candidat pe lista acestei formațiuni la Consiliul local Turda, Ciprian Rigman, actualul președinte al USR Turda și Marius Ritter, președintele Partidului Oamenilor Liberi și actual candidat de primar din partea acelui partid.
Și l-au sprijinit pe primarul Cristian Matei mult și bine, chiar dacă uneori, mai ales prin preajma campaniilor electorale pentru prezidențiale sau europarlamentare, veneau cu niște propuneri populiste despre care știau foarte bine că nu sunt realizabile, dare care erau menite să le aducă voturi din partea unor turdeni creduli.
Campanie agresivă pentru a depăși jalnicul procent de 5% din sondaje
Este partidul care, la Turda, a dus cea mai agresivă campanie pentru alegerile din 2020, cu jigniri și atacuri la persoană, dar, mai ales, cu o poziție fățarnică atât față de alegători cât și față de cei alături de care s-au situat în ultimii patru ani.
În momentul apropierii alegerilor locale, PMP Turda pare să fi ales varianta situării împotriva celui pe care l-au sprijinit fără echivoc până în perioada de precampanie, declanșând o campanie electorală negativă și agresivă, după modelul USR Turda, pe alocuri depășind chiar și pe acesta din urmă. O alegere discutabilă, însă situarea din sondaje undeva la 5 % a PMP Turda în intenția de vot a turdenilor, poate fi o justificație pentru alegerea staff-ului.
Nu știm cât mai apreciază alegătorii, în ziua de azi, o campanie negativă, cu acuze și jigniri.
Ce ascund președintele Nap și candidatul de primar, Emil Moldovan?
Cine este, însă, propunerea PMP de primar? Om cinstit, cum este prezentat de textele emanate de politrucii lui Băsescu, Emil Moldovan, este un politician care s-a perindat pe la multe partide. A mai deținut un mandat de consilier local ca membru PUNR, în perioada 2000-2004, pentru ca apoi să treacă la PD-ul celui care a devenit primar în 2004, Tudor Ștefănie. Deatfel, sub oblăduirea primarului de tristă amintire a și fost numit, subliniem, NUMIT, director adjunct la Școala Horea, Cloșca și Crișan. A ocupat această funcție fără concurs, timp de aproape doi ani, abia după ce a mai făcut un pas pe traseul politic, la PMP, reușind să obțină un al doilea mandat de consilier local, reușind să câștige concursul organizat de ISJ, spre finalul anului 2016, pentru funcția pe care o ocupa deja de prin 2014.
Ei bine, în actualul mandat, cinstitul Emil Moldovan este singurul consilier local care a încălcat legea de două ori, în anul 2016 și 2017, nedepunându-și declarațiile de avere, cerute în mod expres de lege, nici pentru anul 2016, nici pentru anul 2017.
În afara sa, doar fostul său coleg din vremea PUNR, Lucian Cordiș nu și-a depus o declarație de avere/interese, cea pentru 2016.
Într-un profund dispreț față de alegătorii turdeni, candidatul de primar al PMP Turda nu a depus nici măcar un raport de activitate pentru vreun an din cei peste 4 ai mandatului actual de consilier local. De fapt, aceasta este o conduită generală a consilierilor locali PMP Turda, în frunte cu Adrian Nap, așa cum se poate vedea din imaginea alăturată.
Astfel, dacă pe Emil Moldovan turdenii cărora le cere votul îl întreabă „Ce aveți de ascuns prin nedepunerea declarațiilor de avere și interese la începerea mandatului?”, Adrian Nap și Emil Moldovan știm ce vor să ascundă alegătorilor prin nedepunerea vreunui raport de activitate pe vreunul din cei patru ani: lipsa înfăptuirii promisiunilor făcute alegătorilor în campania din 2016! Iar acum, istoria se repetă.
Cum să alegi primar pe un consilier local care nu își publică CV-ul pe site-ul primăriei? De unde să știe alegătorii mai multe despre el? Emil Moldovan nu și-a făcut public prin site-ul Primăriei Turda, la care jinduiește, nici măcar CV-ul, ca să știe și alegătorii ce studii are, ce specializări. Turdenii se întreabă cum îndrăznește, pentru a doua oară consecutiv, să candideze pentru un loc de primar, când mulți turdeni îl știu doar ca staroste, iar alții, mai puțini, ca și interpret de muzică populară.
În timpul mandatului său de patru ani, directorul adjunct a profitat de puterea sa obligându-și colegii de la HCC să îl suplinească la ore, atunci când el mergea la o ședință de plen sau de comisie a Consiliului local. Altfel spus, îi obliga pe aceștia să muncească pentru el. Ei cu munca, el încasa banii pentru respectivele ore.
Un consilier local PMP, fan al separatismului maghiar?!
Înainte de a trece mai departe, mi-am amintit de un alt, vajnic pemepist de la Turda, care și-a dat demisia în timpul mandatului pentru a se angaja, dacă bine am înțeles noi, în armata română, ceea ce îl făcea incompatibil cu funcția de ales local. Vorbim de Radu Cosmin Zoltan, care fiind ales local al municipiului Turda, s-a pozat zâmbind cu toată gura, cu drapelul separatiștilor maghiari, care vor să ciuntească, din nou, Transilvania. Poate celor de la armată le-a scăpat gestul său, dar nouă nu ne-a scăpat că, nici până azi, alesul PMP nu și-a cerut scuze românilor pe care i-a jignit. Nici Nap, ca președinte, nu a făcut-o în numele său. Să nu uităm asta.
Vezi aici:
Consilierul PMP Turda, Radu Cosmin Zoltan, zâmbind vesel, cu Drapelul Secuiesc în spate!
PMP Turda a demonstrat multă fățărnicie, populism și inconsecvență
Despre fățărnicia celor de la PMP Turda vă pot da multe exemple. Iată ce spunea Emil Moldovan în 31 august 2017, când Consiliul local a luat în dezbatere proiectul de hotărâre privind aprobarea alocării de la bugetul local al municipiului Turda a unor fonduri pentru Mănăstirea Mihai Vodă, proiect elaborat din inițiativa primarului municipiului Turda, Cristian Octavian Matei. Vă citez din procesul verbal al ședinței, pe care îl găsiți, integral, la adresa https://drive.google.com/file/d/0B-YG2kC43euRSkJ3SkhkU3Z4cUk/view: „Va spun de la inceput ca vom vota acest proiect. Trecand dincolo de importanta religioasa a manastirii, zona mai are si o alta importanta. E importanta din punct de vedere religios, cultural, istoric si pana la urma, economic. In dezbaterile din campania electorala am sustinut importanta turistica a Turzii, facand legatura intre Salina Turda, Muzeul de istorie din centru, Mormantul lui Mihai Viteazu si Castrul roman. Acestea intra intr-o dezbatere, cum poti lasa acel parc sa nu fie adus la cote mari, unde sa te simti bine, cum sa lasi Obeliscul sa nu fie curat si intretinut si cum poti sa lasi o manastire care poarta numele voievodului sa nu fie terminata si vizitata? Unii o vor vizita sa spuna o rugaciune si altii o vor vizita sa vada picturile. Am mai finantat manastiri si nimeni nu si-a pus problema cum si de unde au fost finantate?”
Un an mai târziu, Nap, Moldovan et comp. s-au schimbat la față:
„Votul de la Referendumul organizat în 6-7 octombrie 2018 a demonstrat un lucru, cât se poate de clar: cetățenii au alte priorități, iar ”subiectele” importante pentru cultele religioase nu au niciun ecou în rândul oamenilor!
Tocmai de aceea, PMP Turda solicită administrației locale PSD să stopeze orice finanțare, directă sau indirectă a cultelor religioase, iar banii respectivi să fie folosiți în direcțiile prioritare considerate de cetățeni!
În mod normal, acest demers ar trebui pornit inclusiv de la nivel central, prin stoparea finanțării Bisericii Ortodoxe, astfel încât cetățenii României să nu mai suporte plata salariilor angajaților religioși, pentru că referendumul de ieri a arătat, mai mult ca niciodată, că suntem un stat laic, nicidecum unul religios!”, cereau ei printr-un comunicat de presă despre care am consemnat aici: Schimbarea la față a fățarnicului PMP Turda: „Opriți orice finanțare către cultele religioase! Cetățenii au alte priorități!”
Anul următor, Adrian Nap și PMP Turda se schimbă din nou. Aprobă sume pentru culte religioase, iată aici dovada, cu semnătura lui Nap pe referatul de aprobare: http://primariaturda.ro/uploads/OZ/09.08.2019/ph%202.21.pdf . Ba mai mult, Nap este inițiator al acestei hotărâri. Consilierii locali PMP prezenți au votat pentru!
Zilele Turzii, altă cacialma
Exemplele le-am găsit aleatoriu, pe un subiect ales de ei printr-un comunicat de presă, însă printr-o singură căutare pe site-ul primăriei veți găsi multe alte exemple de „una spun electoratului și alta fac la primărie”, legat de PMP Turda.
Haideți să luăm un alt subiect, ales tot de PMP Turda: Zilele municipiului Turda. I-a uitați fățărnici, dualism și șmecherie: în 11 aprilie 2018, toți cei trei consilieri PMP votează „pentru” Hotărârea nr. 86 privind aprobarea desfăşurării celei de a XVIII –a ediţii a evenimentului Zilele Municipiului Turda în perioada 17, 18, 19 august 2018, care prevede la Art. 1. „Se aprobă desfăşurarea celei de a XVIII – a ediţii a evenimentului Zilele Municipiului Turda, în perioada 17, 18, 19 august 2018 precum şi cheltuielile aferente, conform prevederilor bugetare”.
În 30 august același an, PMP Turda, o întoarce: citește PMP Turda se crede specialist în sondarea opiniei publice: „Peste 70% dintre turdeni nu mai vor Zilele Municipiului!” Ei bine, în martie 2019, PMP Turda a uitat ce le transmiseseră turdenii în propriul lor sondaj. Astfel că toți consilierii PMP Turda au aprobat Programului de activităţi cultural artistice şi educative organizate de Municipiul Turda în anul 2019, unde apare la poziția 2 din anexă Zilele Municipiului Turda, perioada 16-18 august, cu suma alocată de 400.000 lei.
Prosteală pe față, confirmă un fost membru al partidului, dezamăgit de conducerea PMP Turda
Așa că, oameni buni, pe mulți dintre voi v-au prostit acum 4 ani. Acum, timp de câteva săptămâni, politicienii care conduc PMP Turda vă promit imposibilul, iar apoi, inconsecvența lor demonstrată, ne face să credem că vor uita totul și se vor schimba, din nou. O susține chiar unul dintre foștii membrii ai PMP Turda, plecat din partid nemulțumit de nominalizarea lui Emil Moldovan ca și candidat din partea PMP la primărie: Ruptură în PMP Turda! Acuzații și dezvăluiri din interior.
Dacă acesta spune că Nap ar viza, de fapt, poziția de viceprimar, surse ale noastre spun că și-ar dori una li mai bine remunerată: cea de city manager. Un lucru este clar, însă: dacă Matei rămâne primar, este exclus ca visele lui Nap să se împlinească. Oricare ar fi ele.
Adevărați liberali, foști aliați ai PSD
În altă ordine de idei, pate nu ar fi rău să citiți ce credea PMP Turda despre colegii lor liberali din Consiliul local Turda, dintre care făcea parte și Cristian Felezeu, aflat, în prezent, pe poziția a 5-a a listei de candidați PMP, pentru Consiliul local Turda: Războiul cu PNL Turda continuă - PMP: „Ce vină aveți, PNL Turda? Întrebați populația!” Ei bine, același Cristian Felezeu, a transmis, după trecerea de la PNL la PMP un mesaj intitulat „Cristian Felezeu, apel către liberalii adevărați!” în care spunea printre altele: „Dragi liberali, sunt Cristian Felezeu, un liberal din tată-n fiu, un liberal care s-a manifestat împotriva ”ciumei roșii” care s-a abătut asupra țării noastre în toate formele sale. În 1990 eram numiți ”golani” de comunistul Ion Iliescu... În 2018 am ajuns ”șobolani” pentru Dragnea și șleahta lui...”. Ei bine, Cristian Felezeu este prietenul meu și îmi permit să-l corectez. Nu, Cristi nu a luptat toată viața împotriva ciumei roșii. Ba, în 2012, PNL-ul tău s-a aliat cu PSD, împotriva PD-L. Atunci a intrat în Consiliul local pe aceeași listă cu actualul primar, lista USL! Așa a ajuns să ocupe un post de conducere la Compania de Apă Arieș!
Trădarea și în poze
Încheiem amuzați, acest articol, cu metamorfoza lui Adrian Nap, din „fanul” lui Emil Boc, în cel care, acum, îl sapă „la rădăcină”, vezi foto alăturată. Să vedeți, în curând, după alierea PNL cu PMP, care se prefigurează după alegerile parlamentare din acest an, cum scoate Boc „Nap-ul din rădăcină”. Cu binecuvântarea lui Băsescu! Să nu spuneți că nu v-am spus.
--------------------
Citește pe marginea aceluiași subiect:
Cluj Manifest: „Candidați PMP cu iz penal, la Turda. Adrian Nap angajează minori și nu plătește CAS”
Doi consilieri locali din actualul mandat, acuzați de incompatibilitate și conflict de interese
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.