22
Dum, Dec
1 New Articles

Categorii Articole

Grid List

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2019, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:dna logo

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de deținere, a inculpatului BĂRAN AURICĂ, la data faptei primar al comunei Tormac, județul Timiș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

      

          În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

        În perioada 2008-2012, inculpatul Băran Aurică, în calitatea menționată mai sus, în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a efectuat în mod nelegal plăţi constând în achitarea unor facturi emise de diverse societăţi comerciale, în care se atestau, în mod nereal, executarea unor lucrări sau livrarea unor bunuri contractate.

        Prin aceste demersuri a fost creat primăriei comunei Tormac un prejudiciu total de 1.527.757 lei.

        Principala modalitate de cauzare a acestui prejudiciu a constat în încheierea de contracte de achiziție publică cu societăți comerciale deținute sau controlate de persoane din anturajul inculpatului Băran Aurică sau chiar de acesta, prin intermediul unor membri de familie.

Primăria Comunei Tormac s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.610.757 lei, solicitând actualizarea acestei sume cu dobânzi şi penalităţi legale aferente, până la recuperarea integrală a sumei.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș.

 

Menționăm că inculpatul Băran Aurică a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în cauza respectivă fiind condamnat definitiv la pedeapsa închisorii (detalii la https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7176).

 

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 

CHISĂLIȚĂ IOAN ALFREDO pentru săvârșirea infracțiunilor de:   

- folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

- fals în declarații  în formă continuată,

- participație improprie la infracțiunea  de fals material în înscrisuri oficiale,

- fals în înscrisuri sub semnătură privată  în formă continuată,

        - uz de fals în formă continuată,

 

VUC NICOLAE, fiul primului,  pentru săvârșirea  infracțiunii de complicitate  la  folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

 

          În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

        În perioada 2013-2015, în contextul derulării a unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile - „Extindere și modernizare fermă mixtă aparținând domnului Chisăliță Ion - Alfredo”, inculpatul Chisăliță Ioan Alfredo a folosit în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false din care rezulta că deține un număr de 70 de familii de albine, fapt care nu corespundea realității.

        Inculpatul Chisăliță Ion – Alfredo a declarat aspecte neadevărate și în fața altor persoane (angajați din cadrul Primăriei  Ciclova Română și a unei asociații agricole) care i-au eliberat diverse documente ce au fost folosite ulterior la A.F.I.R.

        În același context, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, la data de 21 aprilie 2015, a prezentat experților Serviciului Active Fizice și Plăţi Directe (S.A.F.P.D.) din cadrul Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Caraș Severin, care au efectuat verificarea în teren a realizării investițiilor, stupina ce aparținea în fapt fiului său Vuc Nicolae, pentru care acesta din urmă obținuse anterior sprijin financiar prin derularea altui proiect finanțat din fonduri europene.

        Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta și din bugetul național în cuantum de 108.082 lei, sumă cu care A.F.I.R. s-a constituit parte civilă în cauză.

        Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 108.082 lei sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal, la care a solicitat să se calculeze dobânzi, începând de la remiterea fiecărei tranșe.

        În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș Severin cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

  1. 3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 

DUMBRAVĂ PETREA pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

OSTANSCHI VASILE, la data comiterii faptelor primar al comunei Stulpicani, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

DUMBRAVĂ GERGETA, la data faptei consilier principal în cadrul Primăriei comunei Stulpicani, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

        În perioada 2010 - 2014, inculpatul Dumbravă Petrea a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru o suprafaţă de 235,40 ha teren (pășune) pe care nu o deținea în realitate.

        În demersurile sale, inculpatul Dumbravă Petrea a beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați care i-au pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior de primul la A.P.I.A.

        Unul dintre aceste documente (contract de arendare prin care a fost transmis cu titlu gratuit dreptul de folosință asupra suprafeței de 235,40 ha teren aparținând domeniului privat al comunei Stulpicani, pentru o perioadă de 6 ani) a fost încheiat între inculpații Ostanschi Vasile și Dumbravă Petrea fără a exista o hotărâre a consiliului local.

       

        Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.307.075 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

 

        În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor bunuri mobile și  imobile ce aparțin celor trei inculpați.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 

RADU MAGDALINA, președinte al asociației utilizatorilor de pășune ”Runcul Văii Moldovei”, pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

 

MOROȘAN CONSTANTIN, fratele primei inculpate, la data faptelor primar al comunei Valea Moldovei, județul Suceava, pentru săvârşirea infracțiunilor  de:

- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane,

 

ASOCIAȚIA UTILIZATORILOR DE PĂȘUNE RUNCUL VĂII MOLDOVEI pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

          În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

        În perioada 2010 - 2014, inculpata Radu Magdalina, în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafeţe de pășune pe care nu le deținea în realitate.

        În demersurile sale, inculpata Radu Magdalina a beneficiat și de ajutorul celuilalt inculpat care i-a pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior de prima la A.P.I.A.

În același context, la data de 19 martie 2014, inculpatul Moroșan Constantin,  în calitate de primar al comunei Valea Moldovei,  a încheiat cu sora sa un contract de închiriere a 280 ha pășune, obținându-se în mod direct un folos pentru aceasta din urmă, constând în acordarea preferențială, cu încălcarea dispozițiilor legale, a folosinței terenurilor cu destinația de pășune și posibilitatea ca acesta să obțină subvenții din fonduri europene.

        Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.200.511 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

        În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Radu Magdalina și Moroșan Constantin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

 

STAN PETRE ALIN pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații  false, incorecte ori incomplete, dacă  fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europeană, în formă continuată,

 

        În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

        În cursul anului 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Stan Petre Alin a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, în care a atestat mai multe aspecte nereale, printre care și îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate (să fi lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul unei ferme cu cel puțin 12 luni înaintea instalării pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole).

        Prin aceste demersuri, inculpatul Stan Petre Alin a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 177.780 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză.

        În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Stan Petre Alin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 

SURDILĂ ALINA-MARIA și SURDILĂ CLAUDIA-ELENA pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații  false, incorecte ori incomplete, dacă  fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europeană, în formă continuată,

 

BIVOLARU DORU GHEORGHE, în calitate de conducător al unei asociații agricole, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată

- complicitate la folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații  false, incorecte ori incomplete, dacă  fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

        În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

        În perioada 2010-2013, în contextul derulării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile - ”Fermă de semi-subzistenţă …..”, inculpații Surdilă Alina-Maria și Surdilă Claudia-Elena a folosit în relația cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare  Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P) mai multe documente false din care rezulta că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și că toate informațiile din cererile de finanțare și din documentele anexate sunt corecte.

        În demersurile lor, inculpatele au beneficiat și de sprijinul inculpatului Bivolaru Gheorghe Doru care, în calitatea menționată mai sus, le-a pus la dispoziție o parte dintre documentele false din care reieșea apartenența celor două la o formă asociativă și numărul de familii de albine deținute de acestea.

        Acționând în această manieră, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 39.089 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

        În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren ce aparține inculpatului Bivolaru Doru Gheorghe.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE AL DIRECȚIEI GENERALE ANTICORUPȚIE

 

(Nota redacției: Titlul ne aparține)

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh