Disperați de comportamentul aberant și ilegal al conducerii SC Turda Salina Durgău, membrii Sindicatului salariaților din Salina Turda au luat decizia de a declanșa conflictul de muncă, în conformitate cuLegea nr. 62/2011 a dialogului social.
Motivul declanșării conflictului de muncă este refuzul repetat al conducerii acestei societăți, reprezentată de directorul Maria Simona Baciu, de a negocia cu sindicaliștii un nou contract colectiv de muncă, după ce precedentul a expirat de peste 6 săptămâni.
Solicitări nebăgate în seamă de conducerea Salinei Turda
Sindicatul a solicitat demararea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă încă din data de 27 ianuarie a acestui an, având în vedere că după prima decadă a lunii iunie, contractul colectiv de muncă valabil la acea dată avea să expire. Pentru că conducerea societății a refuzat să dea curs solicitării, Sindicatul Salina Turda revine în 26 mai 2016 cu o nouă cerere în care sindicaliștii se adresează Consiliului de Administrație și directorului Simona Baciu „solicităm să demarați de urgență la demararea procedurii negocierii colective la nivel de unitate Turda Salina Durgău SA”.
Consiliul de Administrație al SC Turda Salina Durgău SA s-a întrunit pe 2 iunie 2016 și a trimis sindicatului Hotărârea nr. 19 în care se stipulează mandatarea directorului general al societății (N.R. – Simona Baciu este director general deși organigrama nu mai conține alți directori!) pentru negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, însă cu câteva amendamente prin emiterea cărora acest CA se situează deasupra legii, dispunând în contradictoriu cu legislația muncii:
„- Negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate se va realiza cu condiția a Sindicatul Salina Turda să facă dovada luării deciziei pentru denunțarea și negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate cu majoritatea membrilor sindicatului și dovada reprezentativității la nivel de unitate.
Se va solicita Sindicatului Salina Turda, procesul verbal și Hotărârea Adunării Generale a Sindicatului Salina Turda pentru denunțarea și negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate.
Se va solicita Sindicatului Salina Turda dovada de reprezentativitate la nivel de unitate în data de 26 mai 2016 (data cererii) și mandatarea persoanei/persoanelor mandatate pentru negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate”, se arată în Hotărârea nr. 19.
Limba română și legea
Trecem peste agramatismul celor ce fac parte din acest Consiliu de Administrație care pun virgulă între subiect și predicat, mulțumindu-ne să constatăm că prestația lor lamentabilă în ceea ce privește limba română este asemenea cunoștințelor legale deși directorul Simona Baciu este avocat de meserie. Cum avocat este și cel care era, la acea dată reprezentantul Consiliului local Turda în AGA de la această unitate. Însă nu putem trece peste faptul că, în mod vădit cu rea intenție, acest CA refuză să demareze negocierile cu sindicatul solicitând abuziv tot felul de documente pe care, conform legii sindicatul nu este obligat să i le pună la dispoziție. Asta după ce reprezentativitatea Sindicatului Salina Turda a fost dovedită cu Sentința Civilă nr. 6746/CC/2015 pronunțată de judecătoria Cluj Napoca în ședința publică din 25.06.2015 în dosarul nr. 11787/211/2015, hotărârea fiind definitivă.
Sindicatul Salina Turda este reprezentativ până în 2019!
Dacă nu știe onoratul Consiliu de Administrație sau a fost indus în eroare de către cineva specializat în ascunderea adevărului după chichițe judecătorești, îl anunțăm noi căpotrivit dispozițiilor art. 36 alin. (1) din Legea nr. 130/1996, republicată, „Reprezentativitatea organizațiilor sindicale, stabilită în condițiile prezentei legi, este valabilă pentru orice contracte colective de muncă încheiate în termen de 4 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de constatare a reprezentativității.”
ITM dă dreptate sindicaliștilor
Dealtfel, văzând refuzul conducerii Salinei de a intra la negocieri, în 23 iunie 2016, sindicatul de la Salina Turda s-a adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă, for care i-a răspuns că Sindicatul Salina Turda are două căi de atac, conform legii: declanșarea conflictului de muncă sau demararea unei acțiuni în instanță.
Conflictul de muncă poate fi declanșat întrucât la acest moment, nu există un contract colectiv de muncă valabil, ultimul document de acest fel expirând la data de 11 iunie 2016.
Spicuim din Legea Nr. 62 din 2011 a dialogului social: „Art. 156
Dreptul angajatilor de a declansa conflicte colective de munca in legatura cu inceperea, desfasurarea si incheierea negocierilor contractelor colective de munca este garantat de lege.
Art. 161
Conflictele colective de munca pot fi declansate in urmatoarele situatii:
a) angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a incetat;”
Alăturat publicăm în facsimil câteva dintre documentele la care am făcut referire în acest articol pentru a se putea constata legalitatea și îndreptățirea demersului sindicaliștilor.
Simona Baciu vrea să știe rezultatul măsurătorilor DSP făcute în subteran la solicitarea sindicatului
O mică paranteză trebuie făcută vizavi de solicitarea care nu are număr de înregistrare, semnată de directorul Simona Baciu, prin care se aduce la cunoștința sindicatului prevederile Hotărârii nr. 19 a CA-ului condus de Corina Făgădar. În documentul semnat de Baciu apare o solicitare în plus, venită de la sine probabil, care nu este conținută de Hotărârea nr. 19. Desigur că pe directorul SC Turda Salina Durgău îl interesează foarte tare acel document, pentru că știe că exploatează obiectivul turistic fără să țină seama de recomandările specialiștilor, din disperata goană după încasări, singura modalitate găsită de actuala conducere pentru a legitima un Consiliu de Administrație numit politic, fără să se țină seama de rezultatele concursului organizat conform OUG 109 (citește șiSimulacru de selecție la SC Turda Salina Durgău SA! Din nou nu se respectă OUG 109!, Cine vor fi, până la urmă, membrii Consiliilor de Administrație de la Salină și Domeniul Public Turda?, Trei candidați au contestat la Instituția Prefectului selecţia pentru ocuparea posturilor de membri în consiliile de administraţie de la Salina și Domeniul Public dar mai ales Ordin către alianța PDL-PNL-UDMR: ”Să punem mâna cu orice preț pe Salină și Domeniul Public, chiar dacă încălcăm legea”). Este vorba despre „rezultatele măsurătorilor efectuate de DSP Cluj DIRECȚIA DE MEDICINA MUNCII așa cum au fost detaliate în adresa înregistrată la societate sub nr. 381 din 04.02.2016”. Sindicaliștii o îndeamnă însă pe doamna director să mai aibă răbdare până va deschide negocierile, în cadrul cărora urmând să-i fie aduse la cunoștință și aceste rezultate care relevă calitatea (?!) mediului de lucru al acestor oameni, subteranul din Salina Turda.
Dar dacă vrei să știi mai multe despre relația actualei conduceri a Salinei Turda cu sindicatul din această societate, aruncă o privire aici: „De ce nu vrea directorul Simona Baciu sindicat în Salina Turda?”
Când începe conflictul de muncă?
Ca o concluzie, în urma ședinței de joi, 28 iulie 2016, Sindicatul Salina Turda a decis ca, după o ultimă încercare de deschidere a negocierilor pe care o va face prin depunerea unei noi adrese luni, 1 august, să notifice ITM Cluj iar după 48 de ore de la acest demers să deschidă conflictul de muncă, urmând ca această acțiune să-și urmeze pașii legali până la soluționarea doleanțelor sindicaliștilor, respectiv semnarea cu conducerea societății a unui nou contract colectiv de muncă.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.