Turdenii se întreabă, pe bună dreptate, ce se va alege de Grădina Zoologică, altădată cel mai atractiv obiectiv al orașului, intrat în modernizare odată cu semnarea de către primarul de atunci al municipiului Turda, Tudor Ștefănie, a Convenţiei nr. 3471 AK/15.10.2008 privind finanţarea şi implementarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor a fost încheiată în urmă cu cinci ani între Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Turda.
Atunci a început istoria a probabil, cel mai mare jaf din bani publici din istoria municipiului Turda, ale cărui ițe încurcate dovedește inclusiv incapacitatea DNA de a face lumină într-o anchetă demarată deja de destulă vreme, fără efecte. 18,9 miliarde de lei vechi a descoperit Curtea de Conturi că au fost achitate firmei constructoare a Parcului Zoo anticipat (ilegal), înainte de recepția lucrărilor pentru care s-au plătit banii. Fostul primar Tudor Ștefănie a avut grijă să nu semneze el actele prin care s-au virat banii către societatea Benzot Har, care și-a anunțat, aproape imediat, falimentul, făcând să dispară în neant o sumă uriașă, probabil, după o rețetă dezvoltată și perfecționată de PDL, partid al cărei abonat la lucrări era firma respectivă.
Curtea de Conturi a sesizat organele de anchetă privind „Jaful de la ZOO Turda”, însă, până în prezent, nimeni nu a dat vreun semn că dorește să prindă vinovații. Așa că noul primar, Cristian Matei, s-a văzut nevoit să rezolve situația cum poate. Abia instalat în Primăria Turda, Matei a declarat că Grădina Zoologică este un proiect important ce nu ar trebui să rămână doar pe hârtie, el arătându-se hotărât să deblocheze situaţia, prin căutarea soluţiilor legale pentru a se relua repede lucrările de amenajare.
După „n” discuții cu cei de la Romabelt, societatea care a continuat lucrările de la Zoo după falimentul celor de la Benzot Har, primarul Matei s-a lovit de îndărătnicia constructorului, astfel că a decis, împreună cu Consiliul local, să se adreseze instanței de judecată. Astfel, s-a născut procesul cu nr. de dosar 2833/117/2015, deschis la Tribunalul Cluj, în care Municipiul Turda este reclamant iar Romabelt Import Export srl Târgu Mureș este pârâtă. Pentru a beneficia de serviciile unei case de avocatură care să lupte de la egal la egal cu avocații celor de la Romabelt, Consiliul local Turd a aprobat, prin HCL nr. 145 din 27 aprilie 2017, achiziționarea de servicii de consultanță și reprezentare în acest proces.
Trei luni mai târziu, în 20 iulie 2017, Consiliul local adoptă HCL nr. 265 prin care „se aprobă achiziționarea de servicii de consultanță și reprezentare a intereselor Municipiului Turda reprezentat prin Primar în vederea continuării demersurilor de recuperare a sumelor de bani achitate de către Municipiul Turda către Romabelt Import Export SRL în cadrul proiectului ”Extindere și reamenajare Parc Zoologic și Agrement Turda”.
Ajunși aici, cei din administrația locală condusă de Cristian Matei nu au altă posibilitate decât să solicite la Ministerul Mediului aprobarea fazării proiectului. Asta pentru că 31 decembrie 2017 este termenul până la care s-a aprobat prelungirea datei de finalizare a lucrărilor de la Parcul Zoo. Dacă lucrările nu sunt finalizate, Municipiul Turda va trebui să returneze sumele primite de la acel minister, pentru proiectul de la Grădina Zoo, sume care nu sunt deloc mici și care, au fost transmise mai departe constructorilor care, iată, au „căpușat” proiectul în toată această perioadă de 9 ani.
Ce înseamnă fazarea unui proiect? S-a mai folosit și la proiectul cu decontaminarea sitului Poștarât.
"Fazarea" proiectelor este o metodă prin care autorităţile încearcă să nu piardă fondurile europene aferente exerciţiului financiar 2007-2013, în cazul lucrărilor care riscă să nu fie terminate până la sfârşitul acestui an.
Dacă fazarea va fi aprobată, primarului Matei nu îi rămâne decât să găsească suma necesară pentru a finaliza Grădina Zoologică pe cheltuiala bugetului local. Adică o sumă situată undeva între 10 și 20 de miliarde lei vechi. Iar proiectul efectiv intitulat ”Extindere și reamenajare Parc Zoologic și Agrement Turda” a dispărut... vă vine să credeți?
Așa că, pentru recuperarea banilor, toată speranța este în organele de anchetă și în justiție. Dacă nu cumva cei implicați sunt ofițeri sub acoperire protejați de sistem. Vom vedea!
----------------------------------------------
Citește pe același subiect:
Acord de deblocare a fondurilor necesare finanţării lucrărilor de extindere şi reamenajare a Parcului Zoologic
Speranţe prelungite pentru finalizarea Grădinii Zoologice Turda
Ce se mai întâmplă cu lucrările de la Grădina Zoologică?
Cel mai drastic control al Curții de Conturi al Primăria Turda
A crescut bugetul local cu un milion de lei, dintr-un foc
Ștefănie, miliardele și Curtea de Conturi
Nereguli financiare echivalând cu bugetul Turzii pe un an!
Pe ce a cheltuit Ștefănie peste 240 de miliarde de lei vechi?
Curtea de Conturi a trimis Poliției constatările de nelegalitate de la Primăria Turda!
DNA bate pasul pe loc în ancheta demarată în Primăria Turda, la sesizarea Curții de Conturi?!
Prejudicii de 82 miliarde și abateri financiare de aproape 300 miliarde lei vechi la Turda
Matei rupe tăcerea! Vezi ce moștenire i-a lăsat „Suleiman”!
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.